Kirke

Den katolske kirke i Afrika feirer 50 år med vekst

De fleste kirkesamfunn i Afrika rapporterer for tiden om vekst. Men rask vekst skaper også utfordringer.

– Den generelle utviklingen er at kristendommen er i vekst i Afrika. Det handler om flere ting, men det viktigste er sterk befolkningsvekst, sier Gina Lande, postdoktor og rådgiver ved MF vitenskapelig høyskole.

Nylig kunne den katolske kirke i Afrika feire 50 år med vekst, ifølge det katolske nettstedet Crux. Samtidig som den katolske befolkningen vokser, har antallet kirkeledere på kontinentet økt betraktelig og spesielt under Pave Frans.

Amerikanske Pew Research Center har laget en oversikt over landene som vil ha flest muslimer og kristne i 2060. Hovedtendensen er at kristendommens tyngdepunkt flyttes fra nord til sør. Hele seks av de ti landene med flest kristne vil i 2060 ligge i Afrika.

LES MER: Afrika leder topp ti-liste

Pinsekarismatiske bevegelsen

Ifølge Lende er det pinsebevegelsen som vokser mest på kontinentet.

– Den pinsekarismatiske bevegelsen har hatt mest dramatisk vekst, men de fleste kirkesamfunn i Afrika rapporterer for tiden vekst, sier hun.

Den store veksten i pinsebevegelsen oppsto først på 80 og 90-tallet, da mange afrikanske land gjennomgikk en demokratiseringsprosess, sier Lende, som også ser noen spesielle utfordringer knyttet til fremveksten.

– De praktiserer religion på en annerledes måte enn de tradisjonelle kirkene. Det er en del diskusjoner i ulike land på hvor langt religionsfriheten strekker seg, hvorvidt det skal være lov å vise mirakalpredikanter på TV og om man skal få innsyn i økonomien til disse kirkene. I Sør-Afrika debatteres i disse dager et lovforslag som handler om hvordan man skal slå ned på usunn, helsefarlig, og det noen mener er bisarre former for religionsutøvelse, sier hun.

Begrepet «mission from the margins» brukes for å illustrere at tidligere misjonsland, for eksempel i Afrika, nå har begynt å sende ut misjonærer. Denne utviklingen har Lende særlig lagt merke til i Nigeria.

– Det er mye flere nigerianske misjonærer ute i verden enn det er utenlandske misjonærer i Nigeria. Det handler blant annet om at Nigeria er et migrantsamfunn og at de tar med seg religionen dit de drar, sier hun og forklarer videre:

– Det er en sterk forståelse i Nigeria om at Europa hadde kristendommen, men så mistet de den, og nå skal de gi den tilbake.

LES OGSÅ: Massiv medlemsflukt fra tyske kirker

Pluralistisk samfunn

Denne oppfatningen deler generalsekretær i Det norske misjonsselskap (NMS), Jeffrey Huseby.

– Kirkene i Afrika har vokst seg både selvstendig og så sterke at de har anledning og ressurser til å sende misjonærer til Vesten. De betrakter Europa som et nokså sekularisert og pluralistisk samfunn, og betrakter Vesten som en misjonsmark som trenger evangeliet på nytt.

Han forteller at kristendommen særlig vokser fram sør for Sahara.

– Våre samarbeidspartnere er lutherske kirker som holder til på Madagaskar, Etiopia og Kamerun. Også disse opplever vekst. Men i muslimske land som Mali og områder nord for Sahara er tallene mer usikre. Noen melder om nye kristne og nye menigheter, men tallene er heller ikke så høye, sier Huseby.

Han trekker fram den lave gjennomsnittsalderen i kirkene som noe som kan skape utfordringer.

– Det sies at 90 prosent av medlemmene i kirkene i Etiopia er under 30 år. Det skaper utfordringer både når det gjelder opplæring, og behovet for prester og menighetsledere.

En annen utfordring ifølge Huseby er framveksten av karismatikk og fremgangsteologi.

– Noen av kirkene vi samarbeider sier de har utfordringer med fremgangsteologi. For eksempel i Etiopia. Kirkeledelsen har uttrykt bekymring over at denne forkynnelsen er så fremtredende at det skaper forventninger til kirken, sier han.

LES MER: Teologiens 'Mor Afrika'

---

Kristendom i Afrika

  • På det afrikanske kontinent er framtredende trosretninger kristendom, islam og tradisjonelle religioner i lokale kulturer.
  • Den koptiske ortodokse kirke, i dag rådende i Egypt, Etiopia og Eritrea, er den eldste kristne tradisjonen i Afrika.
  • Vestlig misjonsvirksomhet la senere grunnlag for ny spredning av kristendom i Afrika, spesielt i Sentral-, Sør- og Øst-Afrika, og rundt Guineabukta.
  • Katolisismen ble først innført gjennom europeiske kolonimakter og har nå størst oppslutning i Sentral-Afrika med 45 prosent.
  • Katolikker utgjør i dag 15 prosent av Afrikas befolkning.
  • Kilder: Wikipedia og snl.no

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke