Religion

Synkende medlemstall i Danmarks største jødiske trossamfunn

DANMARK: Antallet medlemmer av Danmarks største jødiske trossamfunn har sunket med 16 prosent de siste 10 årene. Oppslutningen synker mest blant unge, ifølge Kristeligt Dagblad.

I perioden 2010 til 2020 har antall medlemmer i Det Jødiske Samfund, Danmarks største jødiske trossamfunn, sunket med 16 prosent. Det tilsvarer hvert sjette medlem.

Det skriver avisen Kristeligt Dagblad.

Andelen yngre medlemmer synker mest. I en periode på ti år har antall medlemmer under 40 år blitt redusert med 46 prosent. Henri Goldstein, formann i trossamfunnet, peker på flere årsaker. At trossamfunnets aktiviteter er gratis å delta i, gjør at mange lar være å betale medlemskontingent, mener han.

– Men det er også de som søker å leve ut sin jødiske identitet ved å reise til Israel. Så på den måte konkurrerer vi litt med den jødiske stat, sier Goldstein til avisen.

Har sunket siden krigen

Det er i dag 1750 betalende medlemmer av trossamfunnet. Religionsviter Marianne Schleicher fra Aarhus Universitet, sier at størrelsen på menigheten henger sammen med antall jøder i Danmark.

– Antall jøder i Danmark har generelt vært synkende siden 2. verdenskrig. Flere av de danske jødene vendte aldri tilbake etter okkupasjonen, men slo seg ned i land med større jødiske samfunn, sier hun.

For å bli medlem i Det Jødiske Samfund, må man være født av en jødisk mor eller ha konvertert til jødedom. Schleicher tror det er vanskelig for unge å ikke bli påvirket av en ikke-jødisk livsstil, ettersom trossamfunnet er relativt lite.

– Og i Danmark kan det være direkte vanskelig å holde kosherreglene og sabbaten, og å skulle forsvare omskjærelse, sier hun.

Ikke bekymret

Schleicher forteller at Det Jødiske Samfund lenge har forsøkt å være et trossamfunn for alle danske jøder, men at flere andre trossamfunn har kommet til. Blant annet oppstod ultraortodokse Machsike Hadas på begynnelsen av 1900-tallet, og i 2004 ble den reformerte menigheten Shir Hatzafon godkjent som trossamfunn, ifølge religionsviteren.

Selv om antallet medlemmer har sunket, er ikke formannen Henri Goldstein bekymret for Det Jødiske Samfund.

– Vi vil selvfølgelig gjerne ha flere unge mennesker i menigheten, men i likhet med andre trossamfunn opplever vi at engasjementet stiger med alderen. Noen av dem kommer sannsynligvis tilbake når de blir eldre og stifter familie, sier han.

Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunn

Stabilt i Oslo

I Norge finnes det to registrerte jødiske trossamfunn: Det Mosaiske Trossamfund i Oslo (DMT) og Det jødiske samfunn i Trondheim (DJST). Disse har i overkant av 900 medlemmer totalt, ifølge nettsiden jødedommen.no, som drives av DMT.

– I Oslo er antallet stabilt de siste ti år på omtrent 750 medlemmer, opplyser Ervin Kohn, forstander i trossamfunnet i Oslo.

DMT har ikke tall som viser utviklingen i andel unge, slik som i Danmark. Men en av utfordringene, forteller Kohn, er når unge jøder gifter seg med ikke-jøder og etter hvert forsvinner ut av trossamfunnet.

– Undersøkelser fra USA og England viser at to faktorer påvirker graden av blandede ekteskap: Antall år med jødisk undervisning og besøk i Israel. Derfor har vi de 10-11 siste årene styrket undervisningstilbudet. Nå finnes det tilbud for unge jøder fram til de er 20 år gamle, sier Kohn.

DMTs nettside opplyser også om at det finnes en del som ikke er medlem av trossamfunnene. Totalt finnes det trolig mellom 1.500 og 2.000 jøder i Norge.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion