Politikk

Nå står slaget i Høyre om eggdonasjon

I dag tar Høyre stilling til stridsspørsmål som eggdonasjon, assistert befruktning for enslige og surrogati. Frontene er steile mellom fløyene.

(Gardermoen): – Ja, ja og ja, svarer Helge Ytterøy L’Orange, leder i Åpne Høyre.

– Ja, ja og nei, istemmer Anne Lilleaasen, leder i Høyres Kvinneforum i Sogn og Fjordane.

– Nei, nei og nei, kontrer derimot stortingsrepresentantene Margret Hagerup og Tage Pettersen fra Rogaland og Østfold.

Avstanden er stor mellom fløyene når stridsspørsmålene eggdonasjon, assistert befruktning for enslige og surrogati avgjøres på Høyres landsmøte i dag.

Vårt Land traff to fra hver fløy dagen før dagen. De er ikke enige om hvor vinden blåser én gang.

LES OGSÅ: Lover Høyre-bølge for de som er utenfor

Håper på storeslem

Torsdag holdt Høyres Kvinneforum formøte før landsmøtet.

– Der signaliserte to kvinnepolitiske fylkesledere at de kom til å stemme nei til eggdonasjon mens resten av oss var positive. Det var like god stemning rundt ja til assistert befruktning for enslige. De fleste av fylkeslederne i forumet har nok delegasjonene sine i ryggen, sier Anne Kristin Lilleaasen.

Fylkes- og lokalpolitikeren tviler derimot på at det kommer overraskelser i surrogatispørsmålet. Selv sier hun nei.

Det blåser en surrogati-vind i Høyre. Nylig sa Oslo Høyre ja til altruistisk surrogati. Fylkeslaget til Lilleaasen, Sogn og Fjordane, skriver i en pressemelding som oppsummerer bioteknologidebatten på årsmøtet:

«Vi tenkjer og at ein må vurdere surrogati der dette er einaste alternativ».

Åpne Høyre, Høyres homonettverk, og deres leder Helge Ytterøy L’Orange har derfor håp om flertall også for surrogati:

– Jeg håper at vi greier å få gjennom surrogati også. Jeg synes det har vært en veldig modning i spørsmålet i året som har gått. Flere har satt seg inn i saken. På fylkesårsmøtet i Rogaland ble det faktisk ganske jevnt om surrogati, sier L’Orange.

BERIT AALBORG: «Erna Solberg sin mest ideologiske landsmøtetale som statsminister»

Modningsår

På fjorårets landsmøte ble eggdonasjon det store stridsspørsmålet. Mange mente det var et ja-flertall i salen, men partiledelsen sørget for at spørsmålet ble utsatt til fordel for en samlet behandling av en rekke bioteknologiske spørsmål i år.

I storresolusjonen om bioteknologi som landsmøtet skal behandle i dag, anbefaler et flertall på seks mot tre å si nei til eggdonasjon og ja til assistert befruktning.

Unge Høyre sikret med sin dissens at også surrogatispørsmålet skal stemmes over i dag.

Vårt Lands og andres kartlegginger tyder på et klart ja-flertall om eggdonasjon, men større usikkerhet om assistert befruktning for enslige.

Mens liberaliseringstilhengerne opplever at et år med mobilisering, bioteknologidebatter og resolusjoner ute i fylkes- og lokallagene har styrket deres sak, er ikke Margret Hagerup og Tage Pettersen like sikre.

Hagerup tror for eksempel at ja-flertallet for eggdonasjon er «knappere enn mange tror». Mange er fortsatt usikre,

opplever stortingsrepresentanten, som også har håp om et nei til assistert befruktning for enslige.

Mobilisering

Høyres Kvinneforum har vært sentrale i mobiliseringen fram mot årets landsmøte. I november vedtok de en resolusjon som sier ja til både eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. Forslag herfra har funnet veien inn i resolusjoner på flere fylkeslags årsmøter. Kvinneforumets fylkesledere har vært pådrivere for foredrag og debatter om bioteknologiske stridsspørsmål rundt om i landet.

– Jeg opplever ikke at Kvinneforum er så enig i disse spørsmålene som de gir uttrykk for. Flere jeg har snakket med ute i fylkene mener at beslutningene deres ikke har vært forankret godt nok, sier derimot Tage Pettersen.

– Men Kvinneforum har en engasjert ledelse som har jobbet steinhardt og det er selvsagt legitimt, understreker stortingsrepresentanten.

Han tror utfallet i eggdonasjonsspørsmålet er relativt åpent, og er usikker på hvor partiet lander om assistert befruktning for enslige og nedfrysing av egg.

Pettersen sier han har samme hovedbegrunnelse for sitt konservative ståsted i disse spørsmålene som han hadde da han meldte seg inn i Unge Høyre i 1989:

– Det er ikke en menneskerett å få barn, men det er en menneskerett for barn å få vite om sitt opphav.

LES OGSÅ: Solberg frykter sortering mer enn eggdonasjon

Surrogati og familie

Helge Ytterøy L’Orange er den enste surrogatitilhengeren blant de fire. Selv om spørsmålet kanskje trenger litt mer modningstid, tror han Høyre beveger seg mot et ja:

Jeg tror det vil vokse fram. Motstanderne viser til barnets beste på nøyaktig samme måte som man gjorde i debatten om homofile foreldre. Da sa man at barna vil bli mobbet, at man ikke vet hvordan «slike» barn vil utvikle seg, at det ikke er forsket nok. Men så viser det seg at det egentlig går veldig bra, sier L'Orange engasjert.

Han synes det blir for enkelt å kalle utviklingen i partiet en liberalisering. Det er heller snakk om en utvidelse av grunnenheten «familien»:

– Det er et stort steg i retning respekt for familiemangfoldet og bredden i samfunnet vårt, sier Åpne Høyre-lederen.

LES OGSÅ: Høyre-toppene forberedt på verditap

Skråplanseffekten

Tage Pettersen og Marianne Hagerup frykter derimot skråplanseffekten – altså at et ja i ett spørsmål åpner døra for ja i andre spørsmål seinere.

– Når vi tar disse skrittene, så gjør vi det enkeltvis. De vil være skritt i retning nye utvidelser, sier Pettersen.

Når foreldreskap skrittvis frikobles fra biologisk og genetisk opphav, vil såkalt dobbeltdonasjon være den naturlige følgen, analyserer han.

Hagerup mener utviklingen mellom fjorårets og årets landsmøte alene viser at skråplanseffekten er virkelig:

– Vi står midt i det selv. Landsmøtet har beveget seg bare siden i fjor, sier hun.

Stortingsrepresentanten har to hovedbegrunnelser for sitt syn:

• Betydningen av biologi og genetikk undervurderes.

• Staten skal ikke definere foreldreskap.

LES OGSÅ: Press for friere bioteknologi i Høyre

Bunnløs sorg

Anne Kristin Lilleaasen forstår skepsisen og behovet for å sette noen grenser.

– Dette er kanskje mer synlig blant de som ikke har noen erfaring med problematikken ved å være ufrivillig barnløs. Det kan kanskje være litt vanskelig å forstå for dem. Det er en bunnløs sorg. Det stemmer at det ikke er en menneskerett å få barn, men jeg synes utsagnet er så provoserende.

Hun mener det er på høy tid å si ja til eggdonasjon nå:

– Kjærligheten og omsorgen fra foreldrene er det avgjørende. Den biologiske tilknytningen til mor får man når egget settes inn og hun bærer fram barnet. Det er ikke noen forskjell på barn som født ved donor og andre barn, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk