Nyheter

Møter motstand mot å vedta ny abortlov i ekspressfart: Høyre har sagt klart ifra

ABORTLOV: Høyre har sagt direkte til regjeringen at de ikke ønsker at Stortinget hastevedtar ny abortlov før sommeren. Også regjeringens støttespillere er skeptiske og ønsker en grundig prosess.

Klokken tikker for regjeringens mål om å vedta en ny abortlov i Stortinget før sommerferien. Det varslede lovforslaget lar fortsatt vente på seg.

Nå kan Vårt Land avsløre at Jonas Gahr Støre og co. møter motstand mot en slik ekspressbehandling i komiteen som skal behandle forslaget til ny abortlov.

– Jeg er skeptisk til å hurtigbehandle ny abortlov før sommeren, sier Bård Hoksrud til Vårt Land.

Fremskrittspartiets helsetalsmann er ikke alene: Fra sentralt hold i Høyre fortelles det at partiet har sagt tydelig og direkte til regjeringen at de ikke vil behandle historiske endringer i abortloven på så kort tid.

Deriblant forslaget om å utvide grensen for selvbestemt abort fra 12. til 18. svangerskapsuke.

Fristen er ute, men «ingenting» er umulig i Stortinget

Egentlig gikk fristen ut i første halvdel av april for å få behandlet lovforslag i Stortingets helse- og omsorgskomité i den såkalte vårsesjonen.

Men ingenting er umulig i Stortinget for den som har flertall og vilje til å bruke det. Kilder på regjeringshold anslår likevel at et lovforslag må passere Kongen i statsråd og oversendes til Stortinget senest fredag 3. mai.

For i mai er det tett med høytidsdager og partiene i Helsekomiteen trenger et minimum med tid til å sette seg inn i lovforslaget, avholde en muntlig høring, diskutere lovforslaget og skrive sine «merknader» om forslaget til ny lov.

Jeg er skeptisk til å hurtigbehandle ny abortlov før sommeren

—  Bård Hoksrud (Frp)

Også i Senterpartiet er profiler i tvil om regjeringen vil rekke å få behandlet en ny abortlov før sommerferien.

Samtidig har nøkkelpersoner i Sp sagt til Vårt Land at partiet ikke vil stille seg i veien for Arbeiderpartiets ønske om rask behandling i Stortinget av en ny og mer liberal abortlov.

Sp har nemlig interesse av å kvittere ut abortloven de også. Partifolk ønsker å få oppmerksomheten over på andre saker enn abort-uenighet i regjeringen i valgkampen neste år.

Vårt Land har tidligere meldt at det går mot splid i regjeringen om lovforslaget og at Sp-statsråder må ta dissens.

SV og Rødt har ikke samme hastverk med ny abortlov

Rødt og regjeringens budsjettpartner SV har ikke samme hastverk, viser Vårt Lands mini-kartlegging.

Tvert imot er deler av SV skeptiske til å vedta å vedta ny abortlov så raskt.

På tvers av partigrenser trekkes tempoet i tvil. Det påpekes at komiteen har nok tunge saker å jobbe seg gjennom før sommeren, slik som nasjonal helse- og samhandlingsplan.

Både i SV og Rødt mener man det er viktigere at en historisk endring av abortloven behandles grundig av Stortinget enn raskt.

Ingvild Kjerkol tok forbehold: «i løpet av 2024»

Nylig avgått helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) tok imidlertid sine forbehold da hun varslet ny abortlov.

Tidlig i april var budskapet fra Kjerkol «i løpet av 2024», men overfor Vårt Land utelukket hun ikke at lovforslaget kunne bli behandlet i Stortinget før sommeren.

Kjerkols etterfølger som helseminister, Jan Christian Vestre (Ap), sier det er for tidlig for ham å uttale seg om prosessen videre med ny abortlov.

Kilder Vårt Land har snakket med anslår at Helsekomiteen bare vil ha svært kort tid hvis et ferdig lovforslag skulle komme tidlig i mai.

Foruten prosessen i komiteen, må nemlig lovforslaget stemmes over i Stortinget i to omganger.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter