Nyheter

KrF + Rødt er sant

I nord smaker KrF på knallrødt samarbeid og har signert en historisk avtale med partiet Rødt.

Bilde 1 av 2

Mens KrFs hyppige samarbeid med Ap skaper overskrifter nasjonalt og lokalt, er dette lyserøde tilstander sammenlignet med KrFs kurs i Rana.

I Nordlands-kommunen skal nemlig KrF delta i et politisk samarbeid med det revolusjonære venstrepartiet. For Rødt er hendelsen historisk:

– Dette er ikke bare valgteknikk, vi inngår så absolutt et politisk samarbeid, sier Atle Hiller, som deltok i forhandlingene for Rødt.

Ved kommunevalget fikk Arbeiderpartiet 46 prosent i Rana og har flertall sammen med SV. Likevel jobbet Ap for en bred, politisk plattform som også inkluderte KrF. Og dessuten Rødt.

Ikke revolusjon

Leder i Rana KrF, Roar Eliassen, sier partiet har hatt et godt forhold til Rødt lokalt.

– Historisk har de to partiene stått sammen om mange saker. Derfor er ikke en slik avtale noe problem for oss, sier Eliassen.

Avtalen gir KrF plass i formannskap og et hovedutvalg. Men ifølge Eliassen er partiet også tilfreds med plassen som avtalen gir KrFs hjertesaker innenfor eldreomsorg, svake grupper og barn og unges oppvekst.

LES OGSÅ: Ny Frp-allianse for De grønne

– Hva vil du si til KrF-ere som reagerer på samarbeid med et «revolusjonært parti»?

– Kommunepolitikk dreier seg ikke om revolusjon, men om god politikk i det daglige, svarer Eliassen.

Mer enn teknikk

På fylkesplan i Nordland var det etter forrige valg et valgteknisk samarbeid mellom blant annet KrF og Rødt. Dette inneholdt også noen spredte punkter om budsjett og politikk, men overenskomsten fungerte bare i to år. Samarbeidet i Rana er mer omfattende:

– Vi har hatt mye til felles med KrF i omsorgspolitikk og alkoholpolitikk. Dessuten sto vi sammen for å få til en enstemmig kommunal uttalelse om å bevare søndag som «annerledesdag», sier Atle Hiller i Rødt.

LES OGSÅ: KrF-topper gir Erna et ultimatum

Kristenmannsblod

– Noen i partiet ditt vil kanskje «lukte kristenmannsblod»?

– Kanskje. Men den eneste saken der uenigheten mellom KrF og Rødt er spesielt stor, er spørsmål om palestinernes rettigheter. Og det er ikke noe avgjørende tema lokalt. Jeg er glad for at KrF i Rana stiller opp mot privatiseringen, svarer den garvede Rødt-politikeren.

Rødt sentralt legger seg sjelden opp i hvordan partiets lokale politikere samarbeider.

– Hvor greit er det at Rødt og KrF signerer på politikk sammen?

– Vi legger til grunn at det er partiet lokalt som har best oversikt over hvordan de bør samarbeide, svarer Rødts partisekretær, Mari Eifring.

Mao-ord

Rødt gjorde et av sine aller beste valg i høst og fikk to prosent. Forgjengeren het Rød Valgallianse og var valgforbundet til Arbeidernes Kommunistparti (Marxist-Leninistene).

LES KOMMENTAREN: Erna må enten gi opp Frp eller KrF

Røds ordførerkandidat i Tromsø, Jens Ingvald Olsen, har etter valget skapt debatt om sitt positive syn på Mao som frigjøringshelt.

Vanskelig

I Oslo kan KrFs enmannsgruppe i teorien sikre flertall for et nytt samarbeid fra Ap, via De Grønne og SV til Rødt. KrF-topp i Oslo, Erik Lunde, vraker en slik tanke. Årsaken er politisk avstand og at et byrådssamarbeid forplikter til daglig samarbeid.

– For et kristendemokratisk parti er det vanskelig å drive dag-til-dag-samarbeid med et marxistisk parti, mener Lunde.

I en sms skriver KrF-leder Knut Arild Hareide dette om samarbeid med Rødt:

«Som andre har vi stor takhøyde for samarbeidskonstellasjoner lokalt. Vi har sagt at det er viktigere hva en samarbeider om enn med hvem. KrF-politikk er det viktigste. I inneværende periode har for øvrig Høyre hatt et samarbeid med Rødt i Odda».

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter