Nyheter

Hvem skal ut?

Spennet blir for stort i Erna Solbergs koalisjon. 
Hun må enten gi opp Frp eller KrF.

Sindre Finnes skapte valgnatta oppsikt med å si at Fremskrittspartiet nå må revurdere sin regjeringsdeltakelse. Selv om vi ser det som en uttalelse fra en vanlig Høyremann, og ikke statsministerens ektefelle – så uttrykker det nok en stemning i Høyre.

Lederne i Kristelig Folkeparti hevdet i mange år at den politiske­ avstanden til Fremskrittspartiet var for stor, og at Høyre derfor måtte velge mellom sentrum og Frp. Da Erna Solberg valgte Fremskrittspartiet, ble KrF likevel med på en samarbeidsavtale med regjeringen.

Frp-tap

KrF og Venstre var redde for at de ville tape på for stor nærhet til Frp – og valg­resultatet bekrefter denne frykten. Men også Frp har tapt på at de må innrette seg etter en samarbeidsavtale med sentrum.

Flere Frp-politikere har både før og etter valget uttrykt sin frustrasjon over sentrumspartienes innflytelse på regjeringens politikk. Det er en utbredt oppfatning i Frp at småpartiene har fått altfor mye makt i forhold til sin oppslutning.

LES OGSÅ: – Norge bør ta imot 100.000 flyktninger, mener tidligere Høyre-topp

Men styrkeforholdet har endret­ seg med dette valget. Stortingets sammensetning er den samme. Men i lokalvalget er KrF og Venstre til sammen nå blitt større enn Frp. Det skaper en ny situasjon. Men også større problemer for statsministeren.

Mer konflikt

Etter valgnederlaget vil Fremskrittspartiet ha behov for å vise større gjennomslag i regjeringen. Men dersom det skal komme på områder der KrF og Venstre er uenige, vil de nå være mindre innstilt på å gi etter.

Flere i ledelsen i regjeringspartiene har sagt at det ble for mye oppmerksomhet om konflikter mellom regjeringen og støttepartiene, og at man derfor ikke får vist fram hva man utretter sammen. Men det er 
ingenting som tyder på at konfliktene blir færre etter dette valget.

LES OGSÅ: – Vi klarte ikke selge søndagsåpent

Dermed blir spørsmålet: Hvem skal ut? Diskusjonen kommer først i Fremskrittspartiet. De har jo gått i den SV-fella de la så stor vekt på å unngå. Skal de bare sitte og vente på at de lider SVs skjebne ved neste valg?

Frp eller KrF?

Siv Jensens signaler har vært klare: Hun holder fast ved regjeringsposisjonen. Det er et åpent spørsmål hvor mye auto­ritet hun nå har i et parti der mange allerede har mistet posisjoner, og flere frykter å gjøre det. Men setter hun nok inn på det, blir nok Frp værende i regjering.

Sentrumspartiene føler seg på sin side bundet av samarbeidsavtalen. Å si den opp før utløpet i 2017, virker for drastisk. Men i Kristelig Folkeparti vil disku­sjonen om forlengelsen skyte 
fart.

Samarbeidet mellom Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti i Bergen vil bli en prøvestein. Hvis det blir vellykket, vil det bety mye for den indre ­debatten i KrF. Hordaland KrF var lenge det partilaget som klarest gikk inn for samarbeid med Høyre. Mange ville også inkludere Fremskrittspartiet.

LES KOMMENTAREN: Solberg vil forandre for mye

En av dem var tidligere byråd Filip Rygg i Bergen. Men etter at KrF gikk ut av byrådet har han markert seg stadig mer kritisk til samarbeid med Frp. Ikke minst har debatten om søndagshandel gjort de konservative kretsene i KrF skeptiske til samarbeidet til høyre.

I 2013 var KrFs alternativ til samarbeidsavtalen med regjeringen å gå i maktesløs opposisjon. Nå må Høyre ta inn over seg at KrF har muligheten for å velge makt sammen med Arbeiderpartiet.

Solbergs valg

Da Erna Solberg valgte samarbeid med Frp, var det ikke fordi hun foretrekker Frp foran sentrum. Det handlet om makt. Frp nektet å støtte en regjering de ikke var med i. Skulle hun bli statsminister, måtte hun ta Frp inn i varmen.

Dette problemet kan Frp løse for henne ved å gå ut av regjeringen. Da vil det være klar bane for i stedet å ta KrF og Venstre inn i regjeringen. Men en slik ­regjering vil også være avhengig av Fremskrittspartiet i mange 
saker. Skjebnen til Kåre Willochs og Jan P. Syses regjeringer viser at dette ikke er en ufarlig løsning. Men Siv Jensen er ikke Carl I. Hagen, og samarbeidsavtalen begrenser hennes handlingsrom.

Om Erna Solberg holder fast ved samarbeid med Fremskrittspartiet, er det overveiende sannsynlig at hun mister sentrum.

Innen 2017 må hun nok velge side.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter