Nyheter

Vurderer søksmål om Østre Porsgrunn kirke

Gjenreisingstilhengerne gir seg ikke. De folkevalgte tar truslene med ro.

– Østre Porsgrunn menighetsråd og Porsgrunn kirkelige fellesråd har brutt loven på flere punkter, sier advokat Johan Henrik Frøstrup.

– De har forsømt sin plikt til å høre menighetens syn. Det var aktivister som måtte ta initiativet til menighetsmøtet. Videre var det ulovlig å sette i gang en arkitektkonkurranse uten å høre menighetsmøtets syn først. Det var også flere spesielle forhold rundt avstemningen på menighetsmøtet som ikke var bra, sier han.

LES OGSÅ: Kirkestrid endelig avgjort

– Mangler saklig grunn

Etter at Østre Porsgrunn kirke fra 1760 brant ned våren 2011, har debatten gått høyt mellom dem som vil ha en kopi av den gamle kirken og dem som vil ha et mer moderne bygg.

«Kirkestriden endelig avgjort», skrev Vårt Land for to uker siden, da kirkelig fellesråd vedtok å inngå kontrakt med vinneren av arkitektkonkurransen for ny kirke, men ikke alle er enig i at siste ord er sagt.

Jurist Johan Henrik Frøstrup forteller at det er en del aktivister i menigheten som vurderer søksmål. Noen av dem har tilknytning til foreningen «Komiteen for gjenoppføring av Østre Porsgrunn kirke».

– Jeg tør ikke svare på hvem som vil betale for dette, men det er en del idealisme fra alle parter her. Det kan tenkes at jeg kommer til senke salæret mitt i denne saken, sier Frøstrup.

LES OGSÅ: Vant avstemning – tapte trolig kampen om kirken

Menighetsmøte ville ha gjenreising

Han mener at kirkens tillitsvalgte i Porsgrunn ikke har saklig grunn til å gå for en helt ny kirke i stedet for en utvendig rekonstruksjon med moderne fasiliteter innvendig. På et menighetsmøte to dager før fellesrådets møte, sa flertallet ja til gjenreising av den nedbrente kirken.

I kirkeloven står det at «før vedkommende myndighet treffer avgjørelse, skal menighetsmøtet gis anledning til å uttale seg om oppføring eller nedlegging av kirke».

LES OGSÅ: Først brenner kirken – så splittes folket

– Misbruk av myndighet

– Hvordan tolker du loven som at fellesrådet er pålagt å følge menighetsmøtets innstilling?

– Det er ikke uten grunn av at loven krever at menigheten skal høres. Jeg mener fellesrådets beslutning om å overse menighetens syn, et er utslag av myndighetsmisbruk, sier Frøstrup.

– Vi er derfor villige til å spørre domstolene om fellesrådet virkelig kan fravike menighetens syn uten saklig grunn.

Kirkeavdelingen i Kulturdepartementet vil ikke gi noen uttalelse om striden i Porsgrunn, men påpeker at det fremgår av loven «at menighetsmøtet ikke har besluttende myndighet i saker om oppføring av kirke».

LES OGSÅ: Ynskjer omkamp om ny kyrkje

Tar truslene med ro

Advokat Frøstrup mener også at det er lovstridig av fellesrådet å inngå en avtale med arkitektkontoret før en endelig godkjenning fra Kulturdepartementet foreligger.

Leder av Porsgrunn kirkelige fellesråd, Ole Johnny Dahle, blir imidlertid ikke stresset av utsiktene til søksmål.

– Vi mener vi har vårt på det tørre, sier han.

– Hva sier du til beskyldningene om at kirkeloven ikke er fulgt, ved at det er utlyst arkitektkonkurranse uten at det ble innkalt til menighetsmøte først?

– Vi har hatt tre menighetsmøter før arkitektkonkurransen. De som ønsker gjenreising har fått uttale seg på menighetsmøtene underveis og er blitt hørt, selv om de ikke har fått gjennomslag, sier Dahle.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Avfeier anklagen om lovbrudd

– Hvilken saklig grunn hadde dere for å innstille vinnerutkastet av arkitektkonkurransen i stedet for å lytte til menighetsmøtet?

– Vi vedtok for ett år siden å bygge ny kirke og ikke gå for gjenreising, sier Dahle, som også avfeier Frøstrups anklage om at fellesrådet bryten loven ved å inngå avtale med arkitektene før prosjektet er godkjent av departementet.

– Vi må gjøre en del prosjektering med arkitekten før vi søker om godkjenning. Dette er vanlig. Vi føler oss veldig trygge på at det forslaget vi kommer fram til, vil bli godkjent, sier Dahle.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter