Nyheter

Vant avstemning – tapte trolig kampen om kirken

Flertallet på søndagens menighetsmøte vil gjenreise Østre Porsgrunn kirke, men blir neppe hørt av dem som bestemmer.

– Jeg tror at det skal veldig mye til før fellesrådet stopper den prosessen som det er godt i gang med. Avgjørelsen om å bygge en helt ny kirke ble tatt for 14-15 måneder siden, så vi opplever dette som en omkamp som kom veldig sent i gang, sier leder av menighetsrådet i Østre Porsgrunn, Gjertrud Eide.

Mandag møtes menighetsrådet for å diskutere avstemningen som ble holdt på et menighetsmøte arrangert i Vestre Porsgrunn kirke søndag, men at de sannsynligvis bare kommer til å oversende resultatet av avstemningen som et referat til Porsgrunn kirkelige fellesråd.

LES MER: Først brenner kirken så splittes folket

Kirkestrid siden 2011

Østre Porsgrunn kirke fra 1760 ble totalskadet i brann natt til 11. april 2011. Siden har det pågått en strid om hvordan den nye kirken skal se ut. Tirsdag skal fellesrådet, som har siste ord i saken, avgjøre om de ønsker å gå inn i forhandlinger med firmaet bak det vinnende forslaget.

– Jeg tror ganske sikkert at de som ønsker seg et nytt kirkebygg ikke møtte opp i like stor grad for å stemme på søndag. De lar oss i menighets- og fellesrådet få kjøre prosessen. Jeg opplever at det er mange som mener at det er vi som bruker kirken som bør bestemme hva slags kirke som skal bygges, sier Eide.

Løpesedler og annonser

Eide sier at gruppa som ønsker en gjenreising av den gamle kirken, har mobilisert kraftig de siste dagene og gått rundt med løpesedler i soknet.

– De har til og med brukt mye penger på annonser i alle lokalavisene. På bakgrunn av dette synes jeg ikke resultatet på menighetsmøtet er så galt. Jeg trodde kanskje de ville fått enda flere stemmer. Jeg tror at alle som er genuint opptatt av at det skal gjenreises en kopi av den gamle kirken, møtte opp i går, sier hun.

LES MER: Ønsker omkamp om ny kirke

– Vil ha et museum

Ifølge menighetsrådslederen er flere av dem som har engasjert seg i den Brønnøysund-registrerte «Komiteen for gjenoppføring av Østre Porsgrunn kirke» personer som bor utenfor soknet og ikke har direkte tilknytning til menigheten i Østre Porsgrunn.

– Gjenoppføringskomiteen har hått fire år på å påvirke denne prosessen, men de har ikke lagt fram konkrete planer på hva en eventuell gjenoppbygging vil si og hvor mye det vil koste. Folk vet egentlig ikke helt hva de stemmer for når de stemmer for dette.

– Føler du at disse menneskene er opptatt av å få reist et museum og ikke av hva som er menighetens genuine behov?

– Ja.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Mer eller mindre spontan aksjon

Gunnar Hopen, som er medlem av Østre Porsgrunn menighet, men ikke beskriver seg som fast kirkegjenger, ledet gruppa som vant avstemningen om å gjenreise det gamle kirkebygget, med 205 mot 124 stemmer søndag.

– Dette var en mer eller mindre spontan aksjon av medlemmer av menigheten som er uenige i fellesrådets linje om å bygge en ny kirke. Bare 4 av de 31 menighetsmedlemmene som stilte på menighetsmøtet, er medlemmer av Komiteen for gjenoppføring av Østre Porsgrunn kirke, sier han.

Hopen sier at resultatet av avstemningen var som ventet.

– Vi vant relativt overlegent, selv om vi mener det ble lagt en del vanskeligheter i veien for oss. Vi er fornøyd med resultatet. Dette er det største frammøtet noen gang for et menighetsmøte i Porsgrunn, sier han.

– Fikk bare tre-fire minutter

– Hvordan mener du at dere ble motarbeidet?

– De regisserte møtet etter eget forgodtbefinnende. Arkitekten brukte 35 minutter på å presentere sitt prosjekt, mens jeg fikk tre til fire minutter på redegjøre for vårt forslag. Det var liten balanse på møtet, sier Hopen.

– Vi har foreslått mange ganger at det bør holdes en folkeavstemning, også for at også folk utenfor soknet skal få uttale seg, men det har blitt avvist. Det er forsiktig å si at vi føler oss overkjørt av menighetsrådet i denne saken.

Han avviser også at gjenreisingstilhengerne ikke har tenkt på kostnadene ved et slikt prosjekt.

– Hvis vi bygger opp kirken som den var, kan det gjøres for forsikringsselskapet penger. Hvis det bygges nytt, må byggingen forholde seg til en takst på den gamle kirken.

Spår frafall fra kirken

Hopen mener at det at han ikke går regelmessig i kirken, ikke bør ekskludere ham fra å ha en mening om saken.

– Jeg mener jeg er representativ for medlemmer av soknets medlemmer, der mindre enn 10 prosent er såkalt trofaste menighetsmedlemmer, sier han.

– Hvis det blir slått fast at det bare skal være en underkrets som skal ha rett til å uttale seg, taler ikke det særlig bra for at Den norske kirke som folkekirke. Da tror jeg det vil bli stort frafall. I en folkekirke skal alle ha samme rettigheter og rett til å uttale seg. Det skal ikke være a- eller b-medlemmer av Den norske kirke.

– En gammel kirke er ikke et museum

Hopen forteller at han har bodd i Porsgrunn i 35 år og at han brukt kirken mange i forbindelse med høytider og anledninger som dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelse.

– Religionsutøvelse kan være så mangt. De kan være å høre en god preken, føle stemningen i et vakkert kirkebygg, kirkemusikk og verdien av tradisjon og kontinuitet. Jeg tror det siste er veldig viktig for mange. Men det finnes tydeligvis en gruppe kristne som mener at nye kirkebygg er mer egnet for gudsdyrkelse enn gamle.

– Lederen av menighetsrådet mener at dere i komiteen for gjenoppføring «er opptatt av å få reist et museum og ikke av hva som er menighetens genuine behov»?

– Det var ikke uventet at hun sa det. Jeg synes ikke at en gammel kirke er et museum. Dette viser kanskje mest at det er forskjellige syn på kristendommen. Jeg synes det er ille at en skal beskrive andres religionssyn på den måten, sier Hopen.

– Ikke stort nok flertall

Leder av Porsgrunn kirkelige fellesråd, Ole Johnny Dahle, tror ikke grupperingen som ønsker en gjenreising av den gamle kirken vil vinne fram.

– Jeg synes ikke flertallet var så stort at dette bør få noen betydning for utfallet av saken, men avstemningen vil tas med i vurderingen vår, sier han.

– Dette var en avstemning over et spørsmål som ble avgjort for et år siden. Da valgte fellesrådet bort muligheten for å gå for en gjenreising og valgte å bygge nytt.

– Rart at de ikke vektlegger framtiden

Allerede fredag i forrige ble det offentliggjort at juryen som skulle behandle de ulike arkitektforslagene, hadde pekt ut alternativet «Reis opp» fra Trodahl Arkitekter som vinner av arkitektkonkurransen. Juryen besto av lederne for fellesrådet og menighetsrådet, kirkesjefen i Porsgrunn, en prest og to arkitekter utpekt av Norske arkitekter landsforbund.

– Fellesrådet skal ha saken opp på råd, men uten at jeg vil forskuttere noe, regner jeg med at rådet vil bestemme seg for å gå videre med arkitektforslaget som ble anbefalt av juryen, sier Dahle.

– Kan du forstå dem som ønsker en gjenreising av den gamle Østre Porsgrunn kirke?

– Jeg kan forstå dem som ønsker dette ut ifra deres prioriteringer av fortidsminner og historie, men jeg synes det er rart at de ikke vektlegger at vi skal bygge en kirke for framtiden og ikke for fortiden, sier Dahle.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter