Nyheter

Vil vite mer om jødehatet

Regjeringen vil vite mer om bakgrunnen for antisemittisme og negative holdninger til jøder, og gir 12 millioner kroner til forskning på feltet.

Som en del av regjeringens Handlingsplan mot antisemittisme som ble lansert 2. oktober i år, lyses det nå ut 12 millioner kroner til forskning på antisemittisme i Norge i dag, og jødisk liv i Norge.

– Vi vet mye om situasjonen for jøder både før og under 2. verdenskrig, men vi vet mindre om jødisk liv i dag og bakgrunnen for den antisemittismen som fortsatt finnes, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Vil studere årsaker og omfang

En under­søkelse fra 2012 viste at omtrent 12 prosent av den norske befolkningen­ har negative holdninger til jøder. Hele 19 prosent støttet påstanden «Verdens jøder arbeider i det skjulte for å fremme jødiske interesser» og 26 prosent mener det er riktig at «Jøder ser på seg selv som bedre enn andre».

I tillegg svarer over halvparten av norske ­jøder sier de har opplevd hets eller diskriminering.

Kartleggingen fra 2012 viser at antisemittisme fortsatt er en reell utfordring her i landet, og derfor har vi behov for mer kunnskap slik at vi kan sette inn tiltak som fungerer, sier Sanner.

Hva ønsker dere å få ut av denne forskningen?

– Vi trenger å vite mer om årsakene til antisemittisme og omfanget av det i dag. Det betyr altså at vi må vite mer om hvor disse holdningene kommer fra, og hva som gjør at disse fortsatt finnes. Vi ønsker også å vite mer om jødisk liv i Norge, og hvordan antisemittismen påvirker livet innenfor den jødiske minoriteten, sier han.

LES OGSÅ: – Ikke jødenes ansvar å bekjempe antisemittisme

Rask oppfølging av planen

Hans Olav Syversen, parlamentarisk nestleder i KrF, har vært pådriver for å få på plass handlingsplanen siden 2008. Forslaget fikk først gjennomslag på Stortinget i 2015.

– Jeg er svært glad for at handlingsplanen får rask oppfølging. Kunnskap er en forutsetning for effektive tiltak, og vi vil også følge opp handlingsplanen i budsjettarbeidet videre, sier han.

Handlingsplanen gjelder for perioden 2016 til 2020 og inneholder elleve tiltak – som kan justeres og revideres etter hvert som erfaringer og mer kunnskap hentes inn.

Ved lanseringen tidligere denne måneden ble det særlig lagt vekt på betydningen av kunnskap i arbeidet med å bekjempe antisemittisme.

– Kunnskap alene fører ikke nødvendigvis til bedre holdninger. Her må også det forebyggende arbeidet følges opp, og gode ledere som politikere må gå foran som en stor symbolmakt, sa Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm i forbindelse med lanseringen.

LES OGSÅ: Minister Jan Tore Sanner roser hennes arbeid mot jødehets

Interesse internasjonalt

Tiltakene i handlingsplanen ligger hos seks ulike departementer og omhandler 
en rekke samfunnsområder – 
fra skole, forskning, kultur og politi.

Noen av tiltakene er nye – som forskningsprogrammet, registrering av antisemittisme som motiv for hatkriminalitet, og gjennomføring av jevnlige holdningsundersøkelser – mens andre er videreføring av allerede etablerte tiltak – for eksempel De jødiske veiviserne og støtte til jødiske museer og den jødiske kulturfestivalen.

Forskningsprogrammet er det første av de nye tiltakene som settes i gang, og det forventes at forskningsprosjektene skal være ferdigstilt innen 2021.

– Vi jobber tett med Forskningsrådet om dette, og det har allerede kommet inn gode innspill til hva forskningen bør ta for seg, sier Sanner.

Han forteller også at det er satt i gang arbeid med å oversette handlingsplanen til engelsk – etter mange positive tilbakemeldinger fra utlandet.

LES OGSÅ: Mona Levin mener Karpe Diems låt er jødehets

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter