Nyheter

Ung topp utstemt

Det hjalp ikke at den 23-årige lederen av KrFU hadde en samstemt komité bak seg. Stortingshåpet røk for Ida Lindtveit.

Lederen av KrFs ungdomsorganisasjon var satt på førsteplass på stortingslisten fra en enstemmig nominasjonskomité i Akershus KrF. Men under selve nominasjonsmøtet mandag kveld ble hun felt av en kraftig motmobilisering nedenfra.

Gjennom et benkeforslag vant i stedet fylkesleder Ingunn E. Ulfsten (48) med solid margin. Ungdommene i KrF fikk dermed ikke lederen sin i posisjon til å vinne stortingsplass.

– Jeg er selvfølgelig skuffet, sier Lindtveit.

Borgerlig kurs

I flere uker har det vært debatt både i presse og partirekker om Lindtveit og KrFU-innstillingen foran landsmøtet om å velge fortsatt borgerlig regjering etter valget. Lindtveit har ønsket å stenge døra for Ap, men holder den fortsatt åpen for Frp.

Etter det Vårt Land får opplyst ble Lindtveits holdning til samarbeid så vidt gjestet i debatten under nominasjonsmøtet. Men flere kilder peker på at dette skal ha vært tema under mobiliseringen mot henne i forkant av nominasjonsmøtet.

LES OGSÅ: Vurderer å stifte nytt kristenparti

Men jeg mener jo at det er behov i KrF for å løfte ungdom frem

Ida Lindtveit

«Er KrFUs syn»

– Hva tror du selv er grunnen til at du tapte?

– Det tror jeg man bør spørre andre om. Jeg er selvfølgelig skuffet. Men jeg vil ikke bruke mye tid på å analysere dette. Jeg vil heller bruke kraften min på KrFU.

– Kan omtalen av KrFU-landsstyrets syn på samarbeid til høyre ha vært grunn til at du ikke ble foretrukket?

– Inntil jeg eventuelt ble listetopp, har jeg som leder i KrFU vært opptatt av å fremme organisasjonens synspunkter, svarer Lindveit.

– Ble det brukt politisk mot deg under nominasjonsmøtet?

– Jeg opplevde det ikke slik.

Mobiliseringen

Ingunn E. Ulfsten er i dag leder av Akershus KrF og er til daglig faglig politisk leder i FFO (Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon). Hun var første vararepresentant til Stortinget i perioden 2009-13 og har også vært ansatt i partiets informasjonsavdeling.

– Hvem har mobilisert for deg, Ulfsten?

– Jeg hadde et godt votum bak meg i lokallagene. De lå der alt tidlig i nominasjonsprosessen, svarer hun.

Dette ble altså utnyttet av støttespillere – som overrasket med et klart overtak under nominasjonsmøtet mandag kveld.

LES OGSÅ: KrFU velger seg høyresiden

Løfte unge frem

KrFU-leder Lindtveit er også skuffet fordi et fylkeslag i partiet ikke benyttet sjansen det hadde til å løfte ungdomspolitikere frem.

– Er dette et eksempel på at det er krevende å få KrF til å prioritere unge kandidater på topp?

– Jeg ble ikke valgt i alle fall. Og i nominasjonsprosessen er det ennå muligheter til å få andre fra KrFU opp i listetoppene. Men jeg mener jo at det er behov i KrF for å løfte ungdom frem. Skal vi nå frem hos nye velgergrupper, er dette ganske avgjørende, sier Lindtveit.

Knut Arild Hareide var den siste som representerte Akershus KrF på Stortinget. Partiet tapte dette mandatet da Hareide i 2013 meldte overgang til listen i det egentlige hjemfylket, Hordaland.

LES OGSÅ: Gjør opprør mot blå linje

Stemmevinner

Nettopp det å vinne tilbake representasjonen fra Akershus var nominasjonskomiteens hovedgrunn for å sette Lindtveit på topp. Hun hadde nemlig vist evne til å vinne oppslutning i lokale valg.

– Vi mente hun hadde best forutsetninger til å vinne mandatet, sier Hildur Horn Øien.

Hun ledet nominasjonsarbeidet – og måtte oppleve at grasrota ville noe ganske annet.

– Viser dette at det er vanskelig å få plassert unge jenter på listetopp i et parti som KrF?

– Akkurat det er det vanskelig å gi noe svar på, svarer Øien.

Thrillerfylke

Akershus er et «trøbbelfylke» for KrF. Listetopp Malin Stensønes nådde ikke opp i 2013. Og Valgerd Svarstad Haugland tapte plassen sin med «skarve» 116 stemmer i 2005.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter