Nyheter

Velger høyresiden

Landsstyret i KrFU går inn for at KrF støtter en borgerlig regjering ved neste valg. – Vi må være tydelige på hvem vi ønsker som statsminister, sier KrFU-lederen og advarer mot ­Arbeiderpartiet.

Landsstyret i Kristelig Folkepartis Ungdom anbefaler landsmøtet i september å gå inn for et ikke-sosialistisk regjeringsalternativ ved Storingsvalget i 2017. Det kom fram i politisk kvarter på NRK i går.

– Vi mener vi vil få større politisk gjennomslag ved å samarbeide med høyresiden, sier leder i KrFU, Ida Lindtveit og advarer mot å samarbeide med Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre.

Hun trekker fram en bærekraftig velferdsstat, klima- og miljøspørsmål, skolepolitikk og fattigdomsbekjempelse som saker KrF har mer å hente til høyre enn hos de rød-grønne.

LES OGSÅ: KrFU-lederen går til rødgrønn tankesmie

Flertall

Ungdomspartiet ser for seg at et regjeringssamarbeid mellom KrF, Venstre og Høyre vil være den beste løsningen. Saken ble grundig diskutert på landsstyremøtet i helgen, og flere ­alternativer ble vurdert. Ved­taket fikk flertall, men Lindtveit sier hun fortsatt er spent på ­
hva som blir utfallet etter landsmøtet.

KrF skal først ta stilling til dette på sitt landsmøte våren 2017.

– Vi mener vi må være ­tydelige på hvem vi ønsker som stats­minister, og vi anser Erna Solberg for å være det beste alternativet. Velgerne setter pris på å vite hvilken side vi støtter, sier KrFU-lederen.

LES OGSÅ: Dette er den nye KrFU-lederen

– Best på vipp

Valgforsker ved Universitetet i Oslo, Bernt Aardal, tror derimot at KrF vil tjene mest på å ikke binde seg til den ene eller den andre siden. Han mener historien viser at partiet får størst uttelling når de er i vippeposisjon. Det tror han ledelsen i KrF er klar over.

– Jeg tror ikke utspillet fra KrFU vil få særlig innflytelse på KrFs beslutning. Det ligger litt i kortene at KrF ikke vil forplikte seg i noen bestemt retning. Jeg tror de ønsker å holde det mer åpent.

Aardal synes likevel det er ­interessant at ledelsen i KrFU ser ut til å føle seg mer hjemme til høyre, enn det man har gjort tidligere.

– Det gjenspeiler nok det skillet som finnes i partiet i spørs­målet om man skal plassere seg til venstre eller høyre for sentrum.

LES OGSÅ: Tidligere KrF-topp har mistet troen på åpne grenser

Usannsynlig

En ting er Lindtveit helt klar på: KrF bør ikke fortsette i den støttefunksjonen de har i dag. Går de ikke i regjering må de være et rent opposisjonsparti. Og skulle de havne i en slik rolle åpner KrF for samarbeid fra sak til sak både med høyre- og venstresiden.

Er dere åpne for regjeringssamarbeid med Frp, Lindtveit?

– Vi må kunne forhandle med dem, men slik det er nå, er de politiske avstandene for store. Om de skulle snu seg rundt og gi KrF gjennomslag i spørsmål om klima, fattigdomsbekjempelse, og asyl og innvandring, er det mulig å samarbeide. Så det kan ikke utelukkes, men jeg anser det som usannsynlig.

– Gjelder det samme for Ap om de skulle gi KrF gjennomslag?

– KrF kan samarbeide til begge sider i politikken, men de åtte årene med rødgrønn regjering viste hvor stor avstand det er mellom KrF og Ap, spesielt i verdispørsmål. Jeg tror KrF får mer gjennomslag i et sentrum-høyre samarbeid.

– Er det mulig å danne regjering på høyresiden uten Frp?

–Ja, vi tror Erna ser at om hun skal fortsette som statsminister er hun avhengig av et fortsatt samarbeid med Venstre og KrF.

Tilfeldig

Utspillet kommer samme dag som den tenketanken Agendas integreringsutvalg lanserte sine 10 bud om bedre integrering. Agenda har tilknytning til sentrum-venstre politisk, og nestleder i KrF var med i utvalget.

Er det tilfeldig at dere går ut med dette samme dag som ­integreringsutvalg kommer med sine forslag?

– Ja, det er helt tilfeldig. Vi hadde jo landsstyremøtet i ­helgen. Jeg tror ikke man skal overvurdere tenketankenes rolle i politikken, sier Lindtveit.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter