Politikk

Vurderer å stifte nytt kristen-parti

I helgen meldte nestlederen seg ut av Partiet De Kristne. Nå vurderer Trine Overå Hansen å stifte nytt parti.

Natt til lørdag ga Trine Overå Hansen tydelig beskjed på Facebook:

«Slik Partiet De Kristne nå har utviklet seg, både organisatorisk, ideologisk og politisk, er det umulig for meg å fortsette. Jeg beklager derfor å måtte legge ned alle mine verv i partiet», var meldingen hun la ut da.

Allerede mandag har hun startet samtaler med andre misfornøyde og utmeldte fra PDK om å stifte et nytt, kristent parti.

– Ja. Vi vurderer et nytt parti, sier hun til avisen Dagen.

Støtte fra annen eks-PDK

En av de som kan tenkes å bli med på laget er tidligere PDK-meldem, Josef M. Nilsen. Han og hele lokallaget meldte seg ut i protest etter en konflikt med partiets sentralstyre. De følte seg overkjørt i av sentralstyret under valg av fylkesstyret. Josef M- Nilsen var én av tre kommunestyrerepresentanter som PDK fikk inn etter kommunevalget i 2015. Nå sitter han som uavhengig.

– Fra mitt ståsted har vi kommunisert riktig med de kristne konservative velgerne, noe som gjorde at vi fikk uttelling på første forsøk i kommunevalget. Jeg har blitt ønsket velkommen inn i andre partier lokalt, men føler meg vel forpliktet til å gi velgerne et alternativ, og vi vil sondere mulighetene, forteller Nilsen til Dagen og sier han ser for seg et nytt riksdekkende kristenparti.

– Illojal og usolidarisk

Samarbeidet mellom eks-nestleder Hansen og partileder Erik Selle har vært svært dårlig den siste tiden. Det bekreftes i en e-post Vårt Land har fått tilgang til.

«Trine lovet å samarbeide før hun fikk fornyet tillit som nestleder på landsmøtet i 2017. Det samarbeidet finnes ikke, og den tilliten er borte. PDK kan ikke leve med en nestleder som er så illojal og usolidarisk med partiet, og kjører et udemokratisk eget løp. Selv om hun er aldri så flink,» skrev partileder Erik Selle i en e-post til sentralstyret og alle fylkeslederne nylig.

Denne eposten var dråpen som fikk Hansen til å melde seg ut.

LES OGSÅ: Gir PDK-lederen det glatte lag

Advarer mot å stemme på PDK

Hun skriver også at hun ikke anbefaler folk å stemme partiet og at hun derfor ikke kan bidra til å sanke stemmer for De kristne. Til Vårt Land utdyper hun:

– Uenighet ble oppfattet som illojalt og det ble altfor mye fokus på kontroll og ro i organisasjonen. Folk med andre meninger enn partiledelsen ble fjernet. Det verste er måten man behandler mennesker på. Det hjelper ikke å ha et godt program hvis vi ikke kan behandle mennesker etter vanlige mellommenneskelige regler, sier hun.

Hun er tydelig på at partileder Erik Selle og hans lederstil er en stor del av problemet.

– Det er mange som har gått i det stille, mens jeg sier tydelig ifra. Han har et veldig sterkt kontrollbehov og liten toleranse for andre meninger. Han går ikke av veien for å fryse ut folk, sier hun.

LES OGSÅ: De Kristne-leder henger ut barnevernsansatt

Fått inn nye folk

Partileder Selle avviser karakteristikkene av seg selv.

– Det at du sitter på denne e-posten og det hun skriver på Facebook, understreker det jeg skrev i e-posten. Jeg er lei for at det ikke var større vilje til samarbeid, sa han til Vårt Land.

– Din tidligere nestleder mener du er udemokratisk. Hva er din kommentar til det?

– Det vil jeg avvise. Mitt ansvar som leder er å påse at våre tillitsvalgte både fremmer vårt program og jobber i tråd med vedtektene og demokratiske prinsipper. Hvis det fører til at vi mister folk, så får det være. Det er bedre at vi som parti kommer i gjenge og at vi følger vedtekter og program.

PDK har også fått noen innmeldinger den siste tiden. Blant annet har tidligere Bergen-byråd Thomas Moltu (eks-KrF) og aktivist Lill May Vestly meldt seg inn.

LES OGSÅ: Lederkandidat og frontfigur trakk seg fra De kristne

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk