Nyheter

Trump på frierferd blant kristen-ledere

Donald Trump sliter med å mobilisere grunnfjellet. Denne uken møter han derfor flere hundre kristne ledere.

– Hvorfor prioriterer han dette, USA-forsker Hilmar Langhelle Mjelde?

– De er en av hovedgrupperingene i det republikanske partiet. Selv om Trump fikk en del av stemmene i primærvalget, så sliter han med å mobilisere grunnfjellet. De synes ikke han er konservativ nok, og at han er for ufin i stil.

LES MER: Kjemper om velgernes likes

Er det snakk om noen konkrete, politiske saker?

– Trump unngår i det store og det hele de sosiale sakene. Han unngår å snakke om LGBT-rettigheter, som er en stor sak i USA for tiden. Dessuten har han bakgrunn fra liberale New York, og har tidligere hatt ulike syn på abortretten. Samtidig er det viktig å si at selv om denne gruppen er verdikonservativ, så er det ikke sånn at de nødvendigvis stemmer på den mest bibeltro kandidaten. De er også opptatt av økonomi og terrorisme, som er de store sakene nå, og hvem som er den beste kandidaten her.

– Vil denne gruppe kunne skape trøbbel for Trump?

– Det pågår nå et forsøk på å stoppe Trump ved å fristille delegatene på landsmøtet, og de kristne kan kreve politiske innrømmelser i bytte mot lojalitet. Men det kan også gå andre veien. Trump har hatt komplisert forhold til andre organisasjoner tidligere, som i dag er blitt sterke støttespillere etter at de har møtt ham. Den største faren for Trump er ikke at disse stemmer på Clinton, men at de lar være å stemme.

LES MER: Derfor blir Hillary historisk

– Måtte Ted Cruz ha avlagt samme visitt?

– Ja, det måtte han. Selv om denne gruppen hadde vært totalt overbevist om at Trump er riktig mann, så ville han fortsatt ha besøkt dem. De er en så viktig del av partiet. Nominasjonsvalget har dessuten splittet partiet, og nå må de forsones om en felles kandidat, slik at de kan drive felles valgkamp. Da er det viktig å ha med hovedgruppene.

– Tror du Trump kan gå hele veien og bli president i USA?

– Jeg har hele tiden ment at republikanerne vil vinne valget, fordi det normalt blir skifte etter år med samme parti. Men da forutsatte jeg at partiet ville velge en konvensjonell kandidat. Det er ikke Trump. Han splitter fortsatt sitt eget parti, og jeg gir stadig Hillary Clinton bedre odds. Allikevel vil jeg ikke avskrive Trump. Påstandene om hans politiske død har vært betydelig overdrevet tidligere.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter