– Twitter har fungert overraskende bra for Trump, til å komme med utspill og lage skandaler som plukkes opp av mediene, sier Erik Massimo Herstadhagen.
33-åringen fra Elverum har satt av 2016 til å jobbe for at USA skal få sin første kvinnelige president. Nå er han en kort tur i Norge, før han om få dager reiser tilbake til New Hampshire, for å banke på dører for å overbevise velgere om å stemme på Hillary.
– Trumps strategi har vært enkel, billig og effektiv. Men jeg håper og tror at den snart har utspilt sin rolle, og at valgkampen heretter blir preget av mer substans, sier Herstadhagen.
LES OGSÅ: Terrorangrepet i Orlando kan bli den store presidentprøven
Lager bråk
I USA sier man at Franklin D. Roosevelt var den første som mestret radio, John F. Kennedy den første som mestret TV og Obama den første som mestret internett. Årets amerikanske valgkamp er i stor grad en kamp om synlighet på sosiale medier som Facebook og Twitter.
Clinton er den desidert mest erfarne politikeren. Men når kampen står om å bruke mediene til sin fordel, kjemper hun på motstanderen Trumps hjemmebane.
– Alt som Trump gjør, gjør han på de sosiale medienes premisser, sier Van Jones, CNN-kommentator og tidligere Obama-rådgiver, i en video på sin Facebook-side.
I valgkampen har presidentkandidaten brukt Twitter-kontoen sin til å komme med en mengde kontroversielle utspill, som da han spurte «hva som får Hillary Clinton til å tro at hun kan tilfredsstille USA, når hun ikke kan tilfredsstille mannen sin.»
Han har nå 8,7 millioner følgere på Twitter, to millioner flere enn Clinton.
– Du får ikke færre følgere av å fornærme noen eller si noe avsindig på Twitter, du får derimot flere. Vi trodde Trump hadde forlatt reality-TV og underholdningsindustrien og gått over i politikken. Men det han har gjort er å trekke politikken over i underholdningsindustrien, sier Jones.
Slik har har presidentene ledet an i medieutviklingen
Gratis omtale
Alle utspillene til Trump har sikret ham kontinuerlig mediedekning også i de tradisjonelle nyhetskanalene. Dermed har han kunnet gå lange perioder uten å kjøpe én eneste tv-reklame. Mens Clinton, til sammenligning, brukte nesten 100 millioner kroner på TV-reklamer bare i løpet av mars måned.
USA-ekspert Geir Lundestad tror Trumps arbeid med TV-serien The Apprentice har gjort mye for å sikre ham stjernestatusen han nå nyter godt av som presidentkandidat.
– Det kan diskuteres om Trumps nominasjon skyldes sosiale medier. Jeg tror nok heller det er TV-mediet som har gjort ham til en stor stjerne, sier Lundestad, som også er tidligere historieprofessor og mangeårig sekretær for Nobelkomiteen.
Mens den tidligere programlederen Trump er i sitt ess foran TV-kameraene, er Clinton kjent for å framstå stiv og ubekvem i møte med journalister.
– Hillary har selv sagt at hun ikke er noen naturlig politiker, slik som Obama og mannen hennes Bill er. Hun sliter litt med å bruke TV-mediet, og onde tunger hevder at hun sliter med å gjenskape seg selv, sier Lundestad.
Han mener likevel at hun nå viser tendenser til å kunne svare Trump med samme mynt – med den krasse tonen som han bruker mot sine motstandere.
– I de siste talene ser jeg at hun begynner å få draget på dette. Hun angriper Trump som en som ikke er kvalifisert til å være president og til å ha fingeren på atomknappen, sier Lundestad.
Selv om Erik Massimo Herstadhagen jobber for Clinton, erkjenner han at hun har et helt annet medietekke enn motstanderen.
– Det er en dårlig bevart hemmelighet at Hillary unngår mediene. Hun er veldig selektiv med journalister og vil vite på forhånd hva de skal spørre om. Trump er helt annerledes. Han snakker med alt og alle.
LES OGSÅ: Derfor blir Hillary historisk

MEDIEVALGKAMPEN
Slik følger amerikanske velgerne med på valgkampen:
Riksdekkende TV:
24 prosent
Sosiale medier:
14 prosent
Nettsider:
13 prosent
Så mange følger valgkampen mest via sosiale medier:
18-29 år:
35 prosent
30–49 år:
15 prosent
50-64 år:
5 prosent
65+:
1 prosent
Kilde: Pew Research Center

Det er en dårlig bevart hemmelighet at Hillary unngår mediene. Hun er veldig selektiv med journalister og vil vite på forhånd hva de skal spørre om. Trump er helt annerledes. Han snakker med alt og alle.
Erik Massimo Herstadhagen, jobber for Hillary Clinton-kampanjen
Målretting
Politikere lærer av hverandre, og nordmenn lærer av amerikanere. I 2004 begynte norske medier å skrive om Barack Obama – den ukjente senatoren med de store talegavene. I tiden fram til han ble president, var det som om også norske politikere lot seg inspirere til å tale med større patos og å bruke internett og sosiale medier mer aktivt.
– I den internasjonale kampanjeverden blir man inspirert av hverandre. Vi må hele tiden spørre oss om andre har gjort noe som også vi kan prøve, sier Sunniva Ihle Seinstad, kommunikasjonssjef i Høyre.
For tiden søker hun og partiet Høyre etter ny sjef for sosiale medier. Ifølge stillingsannonsen vil denne personen få «en nøkkelrolle i den digitale valgkampen».
– Vi ser etter er en person som er veldig strategisk, med evne til å tenke fremover, og som er oppdatert på trender og hva som skjer i andre partier og ute i verden. Men vi kan ikke lage en blåkopi av det amerikanerne har gjort før oss. Grepene overføres på en måte som gjør at de fungerer i Norge og for dette partiet.
– Kan du trekke frem én konkret ting dere har latt dere inspirere av med måten amerikanerne driver valgkamp?
– Målretting. Altså å få ut et budskap på en måte som sikrer at det når de som skal se det. Noen saker er viktigere i enkelte regioner og for mennesker i enkelte aldersgrupper.