Nyheter

Tror på ja til eggdonasjon neste år

Liberalisering av familie- og biopolitikken uteble på Høyres landsmøte. Men Heidi Nordby Lunde og Unge Høyre-lederen tror på ja til eggdonasjon i 2018.

– Jeg er overbevist om at det var flertall for eggdonasjon da vi kom til landsmøtet, sier Heidi Nordby Lunde.

Oslo-representanten var blant forkjemperne for et ja til eggdonasjon før Høyres landsmøte på Gardermoen denne helgen.

LES OGSÅ: Høyre utsetter eggdonasjonssaken

Verdidrama på Høyres landsmøte

Fredag falt verdiliberale forslag på rekke og rad:

Bioteknologi: Høyre sa ikke ja til eggdonasjon likevel. Erna Solberg la sin autoritet bak et forslag som nestleder Bent Høie og ti fylkes­lag fremmet på oppløpssiden før avstemningen. Nå vil Høyre heller ta en bredere bio­teknologisk gjennomgang inn mot neste landsmøte, som skal inngå i arbeidet med et nytt prinsipprogram. Det ble vedtatt med 197 mot 150 stemmer.

Familie: Barnetrygden verken endres eller fjernes, slik et flertall og et mindretall i programkomiteen foreslo. Det ble klart etter at Kåre Willoch innstendig ba landsmøtet frede den. Forslag fra sidelinjen om å fjerne kontantstøtten falt også.

– Etter år med diskusjon ­mener jeg at vi var klare for å vedta eggdonasjon nå, og det kommer til å bli vedtatt neste år uansett. Barnetrygden var det aldri flertall for å endre eller fjerne. Kontantstøtten skulle­ jeg gjerne­ fjernet, men intensjonen bak vedtaket vi landet på er å opprettholde den, oppsummerer Nordby Lunde.

LES OGSÅ: Høyre freder barnetrygden og kontantstøtten

– Klokt å vente

Vårt Land treffer henne­ og Høyres helsepolitiske talskvinne, Tone Wilhelmsen Trøen, dagen derpå. I forkant av landsmøtet advarte Trøen mot faren for at Høyre skulle bryte med sin verdikonservative tradisjon og bevege seg i liberal retning i familie- og biopolitikken.

– Alle sakene jeg snakket med dere om endte slik jeg ønsket, konstaterer hun fornøyd.

Hun kaller det klokt å vente med å ta standpunkt til egg­donasjon:

– Eggdonasjon er en flik av en veldig stor sammenheng på bioteknologifeltet, der vi må forholde oss til en rekke dilemma. Hadde vi sagt ja nå, så hadde vi hoppet bukk over helheten – for ikke å glemme grunnleggende verdimessige og ideologiske diskusjoner, sier Trøen.

LES OGSÅ: KrF: – Klokt av Høyre

Irritasjon over KrF

Hun er «ikke så sikker» på at det egentlig var flertall for ja til eggdonasjon i landsmøtesalen.

– Jeg snakket med veldig mange delegasjoner før landsmøtet. Det er mye tvil, fastslår hun.

Når regjeringen denne våren ventelig legger fram den første stortingsmeldingen om bioteknologi på 15 år, vil neste års landsmøte få et sårt tiltrengt, oppdatert kunnskapsgrunnlag for politikkutformingen, påpeker Trøen.

– Oslo Høyres Maren Malthe-Sørenssen hevdet fra talerstolen at ledelsen grep inn av hensyn til samarbeidspartner KrF. Er du enig i det?

– KrF har vært tydelige på at dette betyr mye for dem. Det er naivt å tro at det ikke betyr noe for Høyre hva KrF mener. Men for landsmøtedelegatene tror jeg snarere det var et poeng at dette ikke skulle handle om KrF, sier Trøen.

Høyres kvinneforum har vært en pådriver for ja til eggdonasjon, ifølge Nordby Lunde. Engasjementet for å likestille sæd- og eggdonasjon, og for barnløse­ som tvinges til å bli såkalte ­«fertilitetsturister», var stort fredag.

BERIT AALBORG: Solberg garanterer ikke lenger Frp i regjering

Unge Høyre tror på ja til eggdonasjon

Også Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise tror det blir flertall for eggdonasjon på landsmøtet i 2018:

– Det trodde Knut Arild Hareide, da han ble intervjuet. Det vil overraske meg om det ikke gjøres endringer innen medisinsk etikk i prinsipprogrammet neste år, sier han.

Heidi Nordby Lunde er mest opptatt av at det nye programmet skiller tydeligere mellom regulering av de næringsmessige og de menneskelige sidene ved bioteknologi.

Hun tror en bredere programbehandling av bioteknologi neste år kan gi liberalisering i flere spørsmål enn eggdonasjon.

Krefter i Høyre vil tillate surrogati, men de er i klart mindretall og egentlig er ikke surrogati et bioteknologisk spørsmål, mener Nordby Lunde.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter