Politikk

Willoch ber Høyre ligge unna barnetrygden

– Tenk dere om og gjør som dere pleier og forkast forslaget om endringer i barnetrygden, sa Høyre-nestoren til landsmøtet.

Appellen om å verne barnetrygden ble avbrutt av stor applaus.

Fredag er det duket for en familiepolitisk thriller på Gardermoen, der Høyres landsmøte skal ta stilling til barnetrygden og kontantstøtten.

Barnetrygden i spill

Programkomiteen var splittet på midten om barnetrygden. Den ene halvdelen ville gå så langt som å skrote hele ordningen og heller bruke pengene på gratis barnehage og SFO.

Komitéleder Torbjørn Røe Isaksens dobbeltstemme sikret imidlertid at komiteen innstilte på å «beholde barnetrygden, men vurdere alternative innretninger for å sikre familier med svak økonomi».

– Formålet om å hjelpe fattige er godt, men middelet er feil og vil ha alvorlige sosiale skadevirkninger, fastslo derimot Kåre Willoch om flertallsforslaget i sin tale til landsmøtet fredag før lunsj.

Hva Høyre skal mene om barnetrygd og kontantstøtte avgjøres etter lunsj. Forslaget om å skrote hele ordningen kan fortsatt komme opp for avstemning.

Det knappe flertallsforslaget vil innebære at det som til nå har vært en universell velferdsordning vil bli såkalt behovsprøvd. Fylkeslagene i Oppland, Hedmark, Vestfold og Sogn og Fjordane, samt Oslo og Bergen Høyre, har uttrykt støtte til dette i innsendte endringsforslag.

– Hundretusener av foreldre vil få dårligere råd

Willoch brukte mye tid på å formaninger om barnetrygden.

– Hundretusener av foreldre vil få klart dårligere råd. Vi risikerer å få et samfunn som byr foreldre med skolebarn mer stress og klart lavere levestandard enn andre. Et slikt samfunn svikter sin plikt til å legge til rette for best mulig oppvekst og leveforhold.

Han minnet om at barnetrygden mot slutten av 1900-tallet ble tenkt som en erstatning for å fjerne fordelsbeskatning for barnefamilier. Siden 90-tallet har dette blitt glemt og barnetrygden stått stille. Det betyr at barnefamilier har fått svekket sin økonomi sammenlignet med andre samfunnsgrupper, forklarte den tidligere statsministeren.

LES OGSÅ: Bent Høie vil skrote ja til eggdonasjon

Kontantstøtten til vurdering

Programkomiteen går i sin innstiling inn for å «beholde en kontantstøtte, men vurdere dagens innretning». Det er med andre ord ikke gitt at dagens utgave av kontantstøtten vil ligge fast.

Fylkeslagene i Oslo og Oppland, samt Bergen Høyre og kvinneforumet, har alle sendt inn endringsforslag om å fjerne hele kontantstøtten. Selv om redaksjonskomiteen avviste forslagene, kan de fortsatt kreve avstemning om dem i landsmøtesalen.

Mens Høyre tidligere sto som en varm garantist for kontantstøtten, har partiet splittet seg de siste årene. I dagens partiprogram, som ble vedtatt i 2013, går partiet inn for å gjøre kontantstøtten kommunal, noe mange mente ville svekke kontantstøtten.

Verken Henrik Asheim eller Kristin Vinje nevnte familiepolitiske signalsaker som barnetrygd og kontantstøtte i sine innledninger om programkapittelet «En god start på livet». De var opptatt av utdanningspolitikk – fra barnehage til forskning.

LES OGSÅ: Høyre nærmer seg ja til eggdonasjon

Høyre likere Arbeiderpartiet?

At halvparten av programkomité gikk inn for å fjerne barnetrygden, vakte reaksjoner – også internt i partiet.

– Jeg synes det er utrolig at mange i Høyre nå faktisk snakker om å ta 15 milliarder fra familieøkonomien til folk og sluse alt inn i en offentlig velferdsordning. For få år siden ville det vært helt utenkelig, sa Unge Høyre-leder og komitémedlem Kristian Tonning Riise til Vårt Land 3. februar.

En slik politisk kursendring ville bringe Høyre nærmere Arbeiderpartiet, mener han, fordi det innebærer mer statlig styring.

Også helsepolitisk talskvinne Tone Wilhelmsen Trøen har advart Høyre mot å bevege seg i liberal retning i familiepolitikken og i bioteknologiske spørsmål som eggdonasjon. Det vil skje på bekostning av Høyres verdikonservative tradisjon, advarte hun i Vårt Land 1. februar.

LES OGSÅ: Høyre kan aldri bli enig med seg selv

KrF frykter familiepolitisk utglidning

Også Dagrun Eriksen hos samarbeidspartner Kristelig Folkeparti ser tegn på en familiepolitisk kursendring i Høyre:

– Nå begynner det nesten å bli et lite mønster at Høyre velger statlig styring av familieliv, barndom og foreldreskap. Den har normalt hørt til venstresiden i norsk politikk, sa nestlederen til Vårt Land i januar.

– Jeg tror Kåre Willoch vil være ganske sjokkert over de taktene vi har hørt fra Høyre, sier nestlederen om Høyres familiepolitiske signaler, og legger til om kontantstøtten:

– Mens kontantstøtte, valgfrihet og fleksibilitet var noe som hørte til sentrum-høyre, viser det seg nå at vi har problemer på begge sider, sa Eriksen.

LES OGSÅ: Smell for verdiliberalister i Høyre

Willoch roste borgerlig samarbeidsvilje

Kåre Willoch roste i landsmøtetalen sin Erna Solberg for å ha styrket Høyre som et reformparti, som er tro mot det konservative mantraet om å forandre for å bevare økonomiske og kulturelle verdier ved samfunnet.

Willoch løftet fram kompromissets kunst som veien til gjennomslag til politisk gjennomslag, og sa at det «er så godt å se den rolige tålmodighet i Høyres ledelse som gjør det mulig å opprettholde stabiliteten i det borgerlige samarbeidet».

Partinestoren kom med humoristiske stikk til Arbeiderpartiet, Karl Marx og ytterste høyre. Sistnevnte mener han er en alvorlig begrepsmisforståelse. Det såkalte ytterste Høyre står jo for «det stikk motsatte av det tradisjonelle høyresyn»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk