Nyheter

Høyre droppet ja til eggdonasjon

Høyre skal ikke ta stilling til eggdonasjon før neste år. Det avgjorde landsmøtet med 197 mot 150 stemmer fredag kveld, etter en opphetet debatt på landsmøtet.

Det skjer etter at Erna Solberg la sin partilederautoritet inn på at spørsmålet bør utsettes.

På oppløpssiden fredag ettermiddag fremmet nestleder Bent Høie sammen med ti fylkeslag et forslag om å vente med å ta stilling til eggdonasjon. Partiet bør heller gi spørsmålet en grundig behandling fram mot landsmøtet i 2018, og se det i forbindelse med utmeislingen av nytt prinsipprogram, mener de. Solberg støttet forslaget. Når ledelsen legger sin tyngdde inn i saken, fører det gjerne til at en del delegater føyer seg.

LES OGSÅ: Høyre kan aldri bli enig med seg selv

Redaksonskomiteens stod likevel ved innstillingen den kom med rett før landsmøtet åpnet. Flertallet innstiller på å si ja til eggdonasjon. Et mindretall ønsker ikke at tematikken omtales. De siste ukene og dagene har trykket fra eggdonasjonstilhengerne derimot økt. Åtte fylkeslag har ønsket å åpne for eggdonasjon.

Unge Høyre, som har vært sentrale pådrivere for et ja til eggdonasjon, ba om skriftlig avstemning. Det tyder på at de frykter færre vil stemme oppriktig med synlig avstemning.

LES OGSÅ: Høyre freder barnetrygden og kontantstøtten

Anklaget Solberg for å ta hensyn til KrF

Da Bent Høie fremmet utsettelsesforslaget sitt steg temperaturen til et sjeldent høyt nivå

– Jeg er rasende. Eggstokkene mine tar fyr! tordnet Emma Ingebrog Tveit Erlandsen fra Hordaland mot Bent Høie.

Hun sa at Høyre har hatt mer enn nok tid på seg i eggdonasjonssaken. En rekke opprørte Høyre-politikere argumenterte tungt for eggdonasjon.

Erna Solbergs inngripen fikk Maren Malthe-Sørenssen til å gripe ordet. Hun sa rett ut at ledelsen nå grep inn for å tekkes samarbeidspartner Kristelig Folkeparti.

– På bakrommet snakker alle om KrF. La Knut Arild sove med ryggen til noen dager, så vil han skjønne at han er glad i oss. Vi må programfeste det vi tror på. KrF dropper ikke kontantstøtten for vår skyld, tordnet hun.

LES OGSÅ: Bent Høie vil skrote ja til eggdonasjon

Solbergs tale

Erna Solberg svarte at partiet må bevilge seg tid i et så spørsmål av en slik karakter. Partilederen viste i sitt innlegg til at mange opplever at spørsmålet ikke har vært gjenstand for grundig nok debatt.

– Når et konservativt parti skifter standpunkt, så bruker vi god tid tid. Og vi behøver å legge noen prinsipper til grunn, sa Solberg.

Det alternative forslaget både Solberg og Høie støttet, gikk nettopp ut på å ta stilling til eggdonasjon i forbindelse med utarbeidingen av nytt prinsipprogram. Det ville gi anledning til å heve blikket og se eggdonasjon i sammenheng med en rekke andre bioteknologiske problemstillinger, var argumentet.

Solberg viste til at Høyre nettopp brukte en slik fremgangsmåte på 1990-tallet, da partiet måtte forholde seg til en rekke biodilemma. Solberg forsikret landsmøtet om at stortingsgruppen ikke ville ta stilling til spørsmålet før landsmøtet får sagt sitt.

LES OGSÅ: Smell for verdiliberalister i Høyre

Opprørte eggdonasjonstilhengere

Turid Kristensen hadde én av to replikker til Solbergs innlegg. Hun minnet om at Høyre ikke er et konservatvt, men et liberalkonservativt parti og at partiet alt har brukt mange år på spørsmålet.

Lignende innvendinger kom på rekke og rad før Solberg tonet flagg, men etter at Høie hadde oppfordret til å utsette. Nesleder Sandra Bruflot var svært skuffet og opprørt over innblandingen fra ledelsen.

Mange sliter dessuten med å se hva begrunnelsen er for at eggdonasjon skal være forbudt, når sæddonasjon er tillatt. De argumenterer med likestilling.

– Jeg er for eggdonasjon. Jeg er sidestiller eggdonasjon og sæddonasjon. Tilknytninger mellom mor og barn skjer u de ni månedene mor bærer barnet. Nå er det på tide at Høyre tar stilling, sier Angete Tjærandsen.

D

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter