Nyheter

Trangt for hjertesaker i budsjettkavet

Ny fart i forhandlingene. Men stortingsmøter må nå utsettes etter forsinkelser og treighet.

Mandag kveld var blikkene til partene igjen optimistiske – og var klare for flere forhandlingsmøter. Men da hadde prosessen med å skaffe Norge et statsbudsjett i praksis vært i stampe i flere dager.

– Hva har satt fart, avklaringer fra et høyere hold i regjeringen?

– Forhandlinger er jo sånn: Først har de har fart. Og så stopper de. Man krangler lenge – og så får ting ny fart. Dette er ikke unormalt, svarer Høyres Svein Flåtten.

LES MER: Blåblå tar tilbake asylmakt

Men etter en nesten møteløs helg hadde ikke de fire partiene noen sjanse til å nå fristen sin mandag ettermiddag klokken 16. Flere kilder sier til Vårt Land at det fra regjeringsapparatet har manglet driv til å få budsjettarbeidet videre.

En konsekvens er at høstens finansdebatt nå må utsettes, trolig til 2. desember. Om ikke partene klarer å løse floker raskt, kan Stortinget måtte forelenge møtehøsten helt til dagene tett oppunder julaften.

LES OGSÅ: Budsjettkameratene gjemmer seg bort og forhandler per epost

Hjertesaker og «småmillioner»

Ikke har bare tiden blitt trangere, høstens behandling gjør det også mer krevende for de to sentrumspartiene å få på plass små hjertesaker.

Disse har gjerne en liten prislapp i det store forhandlingsspillet, men betyr svært mye for KrF og Venstre markeringsmessig i ettertid.

Skal man motstå mest mulig av bistandskuttet på 4,2 milliarder kroner, blir rommet for de symbolske «småmillionene» mindre.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Hjerte-millioner

I fjorårets budsjettavtale ble det til slutt det en mengde av slike hjertesaksmillioner. Eksempelvis fikk Kristent arbeid blant blinde (KABB) en million ekstra, livsvernorganisasjonen Amathea fikk to millioner, ferietiltak for vanskeligstilte barn to millioner, anti-mobbearbeid 3,5 millioner, våtmarksentre og sjøfuglsentre to millioner og frivillige miljø­organisasjoner tre millioner mer.

I tillegg ga avtalen Venstre og KrF god uttelling i «mellomstore»­ hjertesaker. Det handlet om dryss av tosifrede millionbeløp.

LES OGSÅ: Dramahelg for bistandsbudsjettet

Frp: Færre kroner å fordele

Den totale ekstraregningen for flyktningstrømmen er på 9,5 milliarder kroner. Beløpet er så stort at det i seg selv legger en demper på andre ønsker.

– Handlingsrommet i år er mye mindre. For Frp handler det ikke om å jobbe for å avvise kravene til KrF og Venstre. Poenget er at det er atskillig færre kroner å fordele, sier Frp-forhandler, Hans Andreas Limi.

Venstre-talsmann Terje Breivik vil ikke avlyse håpet om de mindre markeringsmillionene:

– Under forhandlinger er det en dynamikk. Også de små sakene er i den store sammenhengen viktige. Summen av småsaker er også med på å påvirke samfunnsutviklingen, poengterer han.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter