Nyheter

Budsjettkameratene gjemmer seg bort og forhandler per epost

For å redde en budsjettavtale fra havari, styrer forhandlere til Høyre, Frp, KrF og Venstre unna klassiske forhandlingsmøter og pressefolk.

Etter en nærmest «møteløs» helg møttes forhandlerne i kveldingen søndag i helt andre lokaler enn de ellers bruker.

– Det er fortsatt avstand. Det er ikke grunn til å legge skjul på det, men vi holder på fordi vi har tro på at vi kan løse dette, sier Frp-forhandler Hans Andreas Limi.

Da hadde han og makkerne Hans Olav Syversen (KrF), Svein Flåtten (H) og Terje Breivik (V) hatt et ikke alt for langt møte. I forkant hadde partiene hatt møter hver for seg.

LES OGSÅ: Dramahelg for bistandsbudsjettet

Krevende budsjett-operasjon

Jobben deres er å utføre en av de mest krevende «budsjettoperasjonene» på flere år: Skape flertall for et budsjett som inkluderer en ekstra flyktningregning på 9,5 milliarder – og flytter hele 4,2 milliarder bistandskroner.

Arbeidet er solid på overtid. En formell siste frist er i praksis klokken 16.00 mandag. Trykket øker og kampen om detaljer blir mer komplisert når tiden blir trangere.

Med unntak av et kort treffpunkt fredag, har de fire partiene i praksis ikke hatt formelle forhandlingsmøter siden torsdag kveld.

LES OGSÅ: Bistandsmodell for fall

«Epost-kameratene».

Fra alle ble det sagt før helgen at denne weekenden kom til å bli en real innspurtshelg med forhandlinger. I realiteten ble den ganske møteløs.

– Vi har blitt så moderne i disse forhandlingene at vi ikke nødvendigvis må holde noe møte for å få forklart hverandre hva vil gjøre, sier Høyres Svein Flåtten.

Dermed letter han på sløret: I år har partene kompensert manglende møteaktivitet med flere økter foran tastatur. I langt større grad enn tidligere forhandler nemlig partene via e-post.

Teknikken de fire imellom skal ha vært vellykket da de jobbet med det reviderte budsjettet i vår – og bare blitt enda mer utpreget nå i høst.

Unngår pressen

Nye tilbud og løsninger utveksles elektronisk mellom partene. Flere av aktørene sier med et skeivt smil at det er en fordel å begrense anledningene der pressen flokker seg sammen etter forhandlingsmøter.

KrFs Syversen bekrefter at det i høst er en langt større del av budsjettet som klareres på denne måten.

– Ja. Det er jo begrenset hvor mye vi bør stå i en korridor her i Stortinget og si noe uten egentlig å ha sagt noe. Det kan være like greit å slippe akkurat det. I slike forhandlingsrunder er ikke så mye å meddele før alt er i mål, sa Syversen til Vårt Land før helgen.

LES OGSÅ: Sentrumssnacks i Ap-budsjett

Holdt tett om møte

Søndagens forhandlingsmøte ble ikke kunngjort, slik praksis hittil har vært.

– Vi kan ikke si annet enn at vi nærmer oss en mulig løsning, sa KrFs Hans Olav Syversen etter møtet.

Men etter et Vårt Land forstår er det fortsatt store problemer med å lande en enighet. Partene har ikke løst den virkelig store floken i forhandlingene: En enighet om bistandsmilliardene.

De viktige rammer som de skal forhandle innenfor, er altså ikke på plass. Regjeringspartiene har dessuten heller ikke all forankring «bakover i systemet». Beregninger – også på utfordringer man visste ville kommer – gjenstår.

Et allerede presset regjeringsapparat hadde i helgen også terrorhendelsen i Paris å forholde seg til.

– Forhandlingene fortsetter og det gjør de fordi det er fremdrift. Det skal godt gjøres å nå den fristen som er i morgen, men vi er fortsatt der tidsmessig at vi skal få et budsjett i havn, mener Syversen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter