Nyheter

Test av gener kan bli forbudt

Salget av gentester til hjemmebruk tar av i Norge. I EU vurderer de forbud mot DNA-tester på apotek.

Bilde 1 av 7

– Er du gæren? Selvsagt ville vi kjøpt en sånn test. Vi trener jo, dette er kjempebra.

Det er den umiddelbare responsen Ali Aqrabuwi, Essam Umar og Mir Abulah gir Vårt Land når vi viser dem en gentest som kan teste muskelegenskaper.

Testen viser om du er best disponert for sprint eller langdistanse, og er en av flere gentester til hjemmebruk som nå er tilgjengelig på markedet.

LES MER: Gentester tilgjengelig på norske apotek

Vårt Land har tatt turen ut i Oslo sentrum for å høre om folk er like positive til gentester som salget fra norske apotek kan tyde på:

Ifølge NRK er det solgt 10.000 genetiske selvtester fra norske apoteker og importør hittil i år. Det er 50 prosent mer enn i fjor, det første året selvtester ble tilgjengelig fra butikkhyllene.

EU kan forby selvtestene

Ved hjelp av selvtester kan nordmenn selv teste seg for sykdommer eller tilstander de tidligere måtte til lege for. Fra en bomullspinne i munnhulen, via DNA-analyse på laboratorium i utlandet, kommer svaret på genene dine etter fem dager.

Slik kan nordmenn teste alt fra muskelegenskaper til genetisk disposisjon for laktoseintoleranse. Tilbudet kan også bli større: Utenfor norske grenser tilbys allerede tester som kan kartlegge hele arvematerialet ditt.

LES OGSÅ: Vil forby foreldre å DNA-teste barn

Men samtidig som nordmenn får øynene opp for testene, vurderer våre naboland i EU forbud.

De avslutter snart en tre år lang forhandlingsrunde som kan stoppe salget fra apotek. Lovreguleringen kan kreve at EU-borgerne får henvisning fra lege, samt genetisk veiledning for å teste seg.

Norsk lov må avklares

En endring av lovverket er nødvendig også i Norge. Det mener både Helsedirektoratet, Bioteknologirådet og apotekbransjen selv.

– Genetiske selvtester var ikke på markedet sist gang bioteknologiloven ble revidert. Dette er i dag et uklart og uregulert område, sier Benedicte Paus, medlem av Bioteknologirådet og spesialist i medisinsk genetikk.

I dag slår loven fast at virksomheter som utfører såkalt prediktive genetiske undersøkelser (undersøkelser som kan avdekke fremtidig risiko for sykdom) krever spesiell godkjenning. Men det er ikke like klart om det er lov å formidle testene.

LES MER: Bekymret for gentest-salg

Mener det bør være lov

Dermed formidler apoteker som Boots og Vitus selvtester på apotek – og lar kundene selv sende resultatene til analyse i utlandet.

Helt ok, men kanskje unødvendig? er gjennomgangstonen fra Oslo-folket Vårt Land møter torsdag formiddag.

– Jeg er ikke mot sånne tester, selv om jeg nok ikke ville tatt det selv. Men det er helt greit at det er tilgjengelig, sier Ayla Heimly, skoleelev i Oslo og ute på Operasjon dagsverk-tokt med medelev Elise Stensrud.

Flere har kritiske innvendinger:

– Å bruke det på seg selv må være greit. Men begynner man å bruke det på andre blir det problematisk, sier forbipasserende Thomas Winther.

LES OGSÅ: Anniken Huitfeldt valgte å genteste seg

Bør heller velge lege

Men hvor gode er testene? Ifølge genetikkspesialist Paus: høyst overdrevet. I tillegg er de unødvendige, mener hun:

– I Norge er alle de nyttige, genetiske undersøkelsene tilgjengelige i helsevesenet. Alle kan få henvisning til genetisk veiledning hvis man har behov for det. Hvorfor ikke benytte seg av dette?

– Selvtestene koster ofte under 200 kroner. Det er vel billigere å kjøpe en slik test enn å gå til legen?

– Det er nok ikke så stor forskjell. Enhver fastlege kan rekvirere genetiske undersøkelser av personer med symptomer på genetisk sykdom. Friske som vil gentestes skal henvises til en genetisk veiledningssamtale. Da får man mye bedre og persontilpasset, individuell informasjon.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Viktig at man forstår resultatene

Hun mener gentesting kan være riktig og bra, forutsatt at de som tar testen settes i stand til å forstå resultatene.

I dag krever bioteknologiloven at det gis genetisk veiledning ved bestemte genetiske analyser før og etter undersøkelsen. En genetisk veileder har spesialutdannelse på mastergradsnivå, og utgjør kompetanse personale på norske apotek i dag ikke har i dag, sier Paus.

Hun frykter konsekvensene:

– De fleste gentester er mulig å mistolke. Særlig er det lett å overtolke sykdomsårsak eller risiko. Det kan lett lede til ubegrunnet frykt eller for store forventninger.

LES OGSÅ: Tror gentesting av fostre tvinger seg frem

Apotekene selv ønsker bedre regler

Også Boots, apotekkjeden som selger flest typer gentester i Norge, ønsker tydeligere regelverk. Det sa apotekets fagsjef nylig til Bioteknologirådets tidsskrift.

Markedsdirektør Ida C. Wille kan imidlertid ikke svare nøyaktig på hvor mange tester de har solgt. Men mener salget av gentestene ikke er særlig høyt sammenlignet med andre, og understreker at apotekets mål først og fremst er å legge til rette for lavterskeltilbud som gjør det enklere for folk å ta bedre vare på egen helse. Hun viser til tjenester som føflekkscanning, blodsukkermålinger og tarmkrefttest.

LES OGSÅ: Avviser utenlandsk press på bio-politikken

Villedende markedsføring av «gentester»

Genetikkspesialist Paus på sin side forteller hun ble «sjokkert» da hun oppdaget tarmkrefttesten nylig. Det så ut som en genetisk test for om du er disponert for tarmkreft – en såkalt prediktiv test der genetisk veiledning er lovpålagt.

– Men så viste det seg at det kun var en test for å sjekke blod i avføringen. Det er helt klart at apotekene tjener penger på disse testene. Og i noen tilfeller kan det oppleves som villedende markedsføring.

LES OGSÅ: Vil ha norsk senter som kan genteste spirende liv

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter