Religion

Tajik tok Koranen ut av kontoret

Arbeiderpartiets nestleder opplevde at Koranen ble et forstyrrende element. – Jeg ble også avkrevd svar når tro og livssyn ikke var relevant, sier Hadia Tajik.

I et foredrag hun holdt for de ansatte i Nidaros bispedømme, fortalte Hadia Tajik, stortingsrepresentant for og nestleder i Arbeiderpartiet, at hun da hun var politisk rådgiver for Stoltenberg II-regjeringen var Koranen plassert synlig på kontoret. Der sto den side ved side med blant annet Norges lover og en bok om statsforfatningsrett.

– Det var ikke en enkelthendelse som gjorde at den ikke er på kontoret mitt lenger, men den ble ikke tatt med videre en gang jeg byttet kontor, forteller hun til Vårt Land.

Nå står den i bokhylla hjemme, øverst, slik tradisjonen tilsier.

– Årsaken er at den har gjort at jeg avkreves svar om min tro også i situasjoner som handler om noe helt annet. Den trekker oppmerksomhet og forstyrrer, sier hun.

«På mange måter lever vi i en tid der synlig religiøsitet kan fremstå som en provokasjon. Og siden jeg, for mange, er en vandrende provokasjon som kvinne, ung, muslim og sosialdemokrat, har jeg kanskje ubevisst tonet ned provokasjoner som kan fremstå som ‘unødvendige’», sa hun i foredraget.

LES MIN TRO-INTERVJU MED TAJIK: – Jeg tror ikke Gud trenger livvakter

Gapende hull

Hun oppfatter det fortsatt er vanskelig for mange å forstå at «en troende ikke nødvendigvis ønsker å infiltrere sin gudstro i det politiske systemet.» På sitt eget spørsmål om det har noe å si at Koranen ikke står på kontoret lenger, svarer hun.

«Ikke på andre måter enn at det gapende hullet i hylla står der som enda et symbol på selvsensur for ikke å bli misforstått.»

Snudde Bibelen i bokhylla

Tajik sier hun kjenner seg igjen i kristne Ida Marie Gilbert som i en kronikk på NRK ytring skrev at hun tok seg i å snu Bibelen med ryggen inn når hun skulle ha gjester:

«Ikke fordi jeg ville skjule at jeg leste bibel, men fordi jeg ikke orket å forklare meg. Det er nemlig noe med dette. Hvis jeg sier jeg er kristen så føler jeg at jeg skylder en forklaring. Dersom jeg skal ha en viss type gjester på besøk, så rydder jeg altså bort ting som kan stemple meg som irrasjonell: Bibel og psykofarmaka. Ja, og dameblader.», skrev Gilbert.

LES MER OM SAKEN HER: – Jeg rydder vekk Bibelen fordi jeg ikke orker å forsvare homofobi og Israel

Tittelen på foredraget var «Troens plass i et moderne samfunn – inspirasjon til å være en frimodig kirke».

– Har du blitt mindre frimodig med årene, Tajik?

– Det har jeg selv lurt på, men jeg tror ikke det. Selv om jeg ikke har Koranen stående i bokhyllen, har det ikke forhindret meg i å delta i den offentlige debatten om tro- og livssyn.

Trygghet gir frimodighet

– Hvordan kan Den norske kirke bli mer frimodig?

– Det er ganske frimodig å invitere en muslim til å utfordre dem på dette området. Frimodighet handler om å være trygg på eget standpunkt. Den tryggheten vil jeg gjerne se mer av, sier hun.

I foredraget definerer hun frimodighet som «å møte andre mennesker, å våge å se verden på en annen måte. Hvis vi ikke oppsøker hverandre lærer vi ikke noe nytt. Vi reproduserer bare gamle sannheter.»

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

– Mindre kontroversielt med bibel

KrF-leder Knut Arild Hareide har en bibel på sitt stortingskontor og den liger rett som det er framme.

– Den skaper nok oppmerksomhet, men det er også et signal jeg ønsker å gi. Den kan være starten på en fin samtale, men også noen utfordrende spørsmål, sier han.

– Tror du det er annerledes å ha en koran enn en bibel på kontoret?

– Jeg tror det er en forskjell, og skal ikke være så naiv å si at det i Norge er like kontroversielt å ha en bibel liggende framme som en koran, sier han.

Han presiserer at han har respekt for Tajiks valg om å ikke ha Koranen på kontoret.

– Jeg kan ikke si hva som er riktig eller galt på et område som er helt personlig, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion