Politikk

Sveiset overraskende nytt samarbeid i Nydalen

Borgerlige ledere parkerte asylkrangel. I stedet overrasket de med et nytt, operativt samarbeidsteam med egne toppfolk.

Nyheten fra toppmøtet mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre var dannelsen av en ny supergruppe av partienes egne nestledere. Den skal være aktiv arbeidsgruppe for å slå tilbake ledighet – og sikre et grønt skifte.

– Gruppen skal jobbe litt kontinuerlig nå med alt som dreier seg om omstilling, det grønne skiftet og nye arbeidsplasser, forklarte statsminister Erna Solberg og fortsatte:

– Gruppen skal være tett på – og bidra inn mot budsjettet, langtidsplanen og de andre større dokumentene som kommer fremover, sa hun på pressekonferansen etter Nydalen-møtet.

Det er i praksis et omfattende arbeid, som ifølge statsministeren faktisk kan strekke seg inn i neste stortingsperiode også.

LES OGSÅ: Venstre-Grande: Listhaug bør invitere meg

LES OGSÅ: Foreslår å droppe KrF

Kontrast til krangel

I skarp kontrast til «utluftingsmøtet» for ett år siden og alle ukene med asylkrangel etter nyttår, var det samstemte toner fra de fire partilederne: Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V).

– Mer samarbeid enn man kunne tro fra partier som ofte krangler, KrF-leder Hareide?

– Vi har faktisk fått til mange gode resultater sammen. Den delen av samarbeidet kan vi kanskje bli bedre til å få frem, svarer han.

– For det å jobbe med politiske utfordringer fremover er vi alltid positive til. Det gjorde vi jo så sent som i høst på integreringsfeltet, tilføyer KrF-lederen.

LES OGSÅ: «Fiske-Per» dropper Nydalen

Topper til tette runder

I den nye gruppen skal Terje Breivik representere Venstre, Ketil Solvik-Olsen skal bidra fra Frp og Høyres Jan Tore Sanner skal bistå fra statsministerpartiet. KrF skal senere peke ut hvem av de to nestlederne – Dagrun Eriksen og Olaug Bollestad – som skal tiltre superteamet.

Hovedtemaet på møtet var det kommende, krevende statsbudsjettet for 2017. Det er til dette arbeidet finansminister Siv Jensen nå kan vente seg råd fra arbeidsgruppen.

Grande-glede over grønt

En hovedutfordring er å skape nye arbeidsplasser, ikke minst vestpå. Og statsministeren selv understreket at den jobben også handler om å gjennomføre et grønt skifte.

– Jeg er veldig glad for at statsministeren prioriterer det grønne skiftet, sier Venstre-leder Grande.

– Siv Jensen har en krevende jobb med statsbudsjettet for 2017, sa Hareide og la spøkefullt til:

– Helt gratis har vi gitt henne noen gode råd, sier Hareide.

LES OGSÅ: Varsko mot høstbråk

Siv Jensen: Mindre handlingsrom

Jensen la ikke skjul på at hun har gitt alle fire partier tydelige meldinger: Flyktningsituasjonen og forholdene i norsk økonomi gjør at det tøffere å få budsjettet til å gå i hop neste år. Sentrumspartiene serverte likevel ønsker og prioriteringer på møtet som varte i litt over tre timer.

– Forventer du at sentrumspartiene blir mer ydmyke under budsjettbehandlingen neste høst?

– Alle vi fire partier har ønsker og forventninger når det kommer et budsjett. Det skulle bare mangle. I dag har det vært viktig for meg som finansminister å redegjøre for den økonomiske situasjonen. Vi skal få dette til – innenfor et mye mindre handlingsrom enn vi har hatt, svarer Jensen Vårt Land.

Bråkløst

De fire partilederne og nestlederne hadde da tilbrakt nesten et døgn sammen: Først middag hos statsministeren kvelden før, dernest toppmøte om asylsituasjonen sammen med Sp og Ap om morgenen. Og så altså samarbeidsmøtet i Nydalen.

KrF-leder Hareide gikk langt i å si at det i fjor høst helst var den utventede flyktningstrømmen som skapte skurr mellom de fire partiene. Ikke det budsjettet som Siv Jensen først la frem.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk