Politikk

Varsko mot høstbråk

Sentrumstopper vil ikke ha sviende bistandskutt, og forlanger grønne seiere i neste budsjett. De må ha noe å vinne valg med.

Klart for uvanlig møtemaraton: Grytidlig tirsdag møtes parlamentariske topper i alle partier – minus SV og MDG – for å drøfte asylfloker. Senere på dagen treffes borgerlige topper for å snakke om kommende budsjettfloker.

– Den viktigste grunnen til å holde sammen på borgerlig side, er at det bare er her vi kan bære frem et grønt skifte, er meldingen fra Venstre-leder Trine Skei Grande foran møtet.

Om ettermiddagen møtes hun og KrF-makker Knut Arild Hareide igjen rundt møtebord samme sted som samarbeidsavtalen ble forhandlet i Nydalen etter valget. Der sitter også Erna Solberg og Siv Jensen og resten av ledelsen i Høyre og Frp.

KrF-krav

I fjor ble mesteparten av et slikt halvårlig møte brukt til å lufte ut. Da hadde det vært krangel mellom Frp og KrF på asylfeltet og turbulente budsjettforhandlinger om høsten.

Nå er et hovedtema det kommende statsbudsjettet, og finansminister Jensen vil få noen tydelige meldinger:

– Med den flyktningsituasjonen verden opplever, vil KrF minne om at en av våre viktigste saker nettopp er et anstendig nivå på utviklingshjelpen og bistanden til verdens fattigste. Det vil være et reelt behov for satsing på dette, samt tiltak mot den økende ledigheten, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

LES OGSÅ: Historien om hvordan Frps sjokkrapport ble norsk asylpolitikk

Bistandsoppgjør

I fjor opplevde KrF og Venstre at Høyre/Frp flyttet bistandsmilliarder til flyktningformål i tilleggsbudsjettet. Det ble det bråk av.

– Kan dere godta en ny høst med kuttrunder a la fjorårets?

– Under tilsvarende Nydalen-møte i fjor, ga vi tydelige tilbakemeldinger om dårlig sosial profil i det forrige budsjettet. Da opplevde vi at budskapet gikk hjem, og at forslaget til statsbudsjett faktisk var bedre tilpasset, svarer Hareide.

Men så kom altså bistandskuttene i det ekstra tilleggsbudsjettet. Også Venstre vil at nye kutt igjen kan skape budsjettbråk.

– Vi kommer til å minne om dette, vi også, sier Venstre-leder Grande.

LES OGSÅ: Støtte for Odins soldater i Frp

Grønne krav

I fjorårets budsjettkamp var det også langvarig stillingskrig mellom Venstre og Frp. Nok en gang nektet Frp plent å godta økte grønne avgifter.

Venstre fikk i siste time gjennomslag for et eget avtalepunkt om å la dem og KrF få delta i en arbeidsgruppe som forbereder grep for grønt skatteskifte i 2017-budsjettet.

– Kan dere ha en tredje runde med stillingskrig mellom Frps stortingsgruppe og Venstre?

– Jeg tror Frp skjønner at dersom de skal få gjennomført deler av skattelettelsene sine, så vil også deres vei til gode skatteresultater avhenge av Venstres støtte. Arbeidsgruppen som jobber med å forberede skatteskifte er nå i gang, svarer Grande.

LES OGSÅ: Partitopper droppet å grille Listhaug

Asylstund

Men før ledertrioene i de ikke-sosialistiske partiene møtes, inviterer altså Solberg samtlige partier bak høstens asylforlik til et møte med henne og innvandringsminister Sylvi Listhaug på Statsministerens kontor.

Der er poenget å drøfte de omstridte forslagene som Listhaug sendte på høring i romjulen. Solberg og Listhaug vil ha kartlagt hvilke punkter som gir trøbbel.

Statsbudsjettet neste høst er det siste før valget – og desto viktigere i den lange valgkampen.

– Budsjettforhandlingene etterpå skaper inntrykk som kan være viktige for velgerne. Men det er ikke sikkert at runder med bråk er så skadelig for alle partiene, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

– Om Frp gjør seg vanskelig, trenger ikke det slå dårlig an blant egne velgere, forklarer han.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk