Nyheter

Stempler israelske kunstnere som svikere

Verdenskjente israelske kunstnere som Amos Oz og David Grossmann stemples som «kulturelle muldvarper» fordi de kritiserer regjeringens okkupasjonspolitikk.

Den omstridte kampanjen ble lansert onsdag av den sterkt høyreorienterte, israelske organisasjonen Im Tirtzu. Der stemples velkjente og respekterte israelske kunstnere som forfatterne Amos Oz og David Grossmann, skuespillerinnen Gila Almagor og sangeren Chava Alberstein som «muldvarper i kulturen» som undergraver Israels interesser.

LES OGSÅ: Fra Israel-refs til husbråk for svensk minister

Minner om Mccarthyisme.

På plakater over hele Israel vil kunstnerne knyttes til organisasjoner som blant annet kritiserer israelske myndigheters håndtering av okkupasjonen av Vestbredden.

Den israelske opposisjonslederen Isaac Herzog i Zionist Union, er blant mange politikerne som retter hard kritikk mot kampanjen som langt på vei framstiller kunstnerne som nasjonale forrædere:

– Denne israelske Mccarthyismen, og de taperne som sprer den, vil forsvinne på samme måte som i USA. Spørsmålet er bare når, og hva det vil koste oss, sier Herzog, med henvisning til den heksejakten senator Joseph McCarthy satte i gang på 1950-tallet mot amerikanske kunstnere med antatte kommunistsympatier.

LES OGSÅ: Betaler en halv million for beste holocaust-karikatur

Regjeringen har medansvar.

Skuespillerinnen Sarit Vino-Elad gir medlemmer i den høyreorienterte israelske regjeringen et betydelig medansvar for det hun betegner som en «delegitimisering» av venstresiden.

– Disse vanvittige tilskyndelsene skjer ikke bare bak lukkede dører i Knesset, men også åpent i komitémøter og plenumsdiskusjoner.

Til israelske Channel 2 sier hun at kampanjen kan komme til å utløse voldshandlinger med blodsutgytelser.

Omstridt lovforslag.

Både statsminister Benjamin Netanyahu og andre regjeringsmedlemmer har tatt skarp avstand fra svertekampanjen mot kunstnerne. Likuds fremtredende Knesset-representant Benny Begin – sønn av tidligere statsminister Menachim Begin – kaller kampanjen «fascistisk».

Samtidig gikk Israels kulturminister Miri Regev onsdag ut med et lovforslag som vil forbeholde offentlig kulturstøtte til grupper som er «lojale til staten». En slik lov vil innebære at det ikke kan gis kulturstøtte til grupper som for eksempel krenker statlige symboler som det israelske flagget. eller som avviser Israel som en jødisk og demokratisk stat.

LES OGSÅ: Plateinnspilling i Gaza krever tålmodighet

Krever lojalitet til staten.

– Som jeg har lovet, så vil kulturdepartementet bare støtte kulturelle institusjoner som er lojale overfor statens lover, skriver kulturministeren på Facebook.

Paraplyorganisasjonen for israelske kulturorganisasjoner protesterer kontant:

– Dette er et lovforslag som vil tillate politikere å ribbe kunstnere for deres ytringsfrihet.

I fjor imøtegikk regjeringsadvokat Yehuda Weinstein et lignende forslag fra kulturminister Regev om å kutte støtte til «upatriotiske» kulturinstitusjoner, nettopp med henvisning til at det vi begrense ytringsfriheten.

Vil begrense finansiering.

Også andre statsråder har sett seg lei på stadig kritikk og refs av regjeringens politikk overfor palestinerne. Justisminister Ayelet Shaked fra det ytterliggående Jødisk Hjem-partiet, la før jul fram et lovforslag som kritikerne mener vil vanskeliggjøre utenlandsk finansiering av israelske grupper som jobber for menneskerettigheter og mot okkupasjonen.

Inntrykket av et mindre åpent debattklima ble nylig aktualisert da en tidligere Netanyahu-medarbeider brukte den nedsettende karakteristikken «vesle jødegutt» mot USAs ambassadør i Israel, David Shapiro, etter at ambassadøren kom med Israel-kritiske bemerkninger i en tale.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter