Nyheter

Iran betaler halv million

Iran tilbyr 440.000 kroner i førstepremie for beste karikaturtegning om holocaust. Israelske politikere protesterer skarpt.

Bilde 1 av 8

Konkurransen avholdes under Teheran internasjonale biennale for karikaturtegninger i juni. Det er tredje gang arrangøren setter opp store pengepremier for å karikere holocaust – nazistenes industrielle folkemord som førte seks millioner jøder i døden under 2. verdenskrig.

Muhammed-tilsvar

Tilsvarende konkurranse ble arrangert i 2006 og i 2015, begge ganger som en slags motvekt eller tilsvar til trykking av Muhammed-karikaturer i vestlige medier.

LES KOMMENTAREN: «En usmakelig konkurranse»

Israelske politikere reagerer med vantro:

– Vi ser gjentatte antisemittiske framstøt rundt om i verden. Denne gang er det en internasjonal konkurranse med priser for karikaturer som har til hensikt å benekte og latterliggjøre holocaust, skriver presidenten i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset, Yuli Edelstein, i et brev der han ber FNs generalsekretær Ban Ki-moon om å fordømme konkurransen.

Forakt for Israel

Edelstein skriver at han ikke har ord sterke nok til å beskrive den forakt for Israel, det israelske folk og jøder ellers som kommer til uttrykk gjennom konkurransen, som han mener bekrefter Irans vedvarende fornektelse av holocaust, «til tross for deres falske fasade av toleranse overfor Irans og verdens jøder».

Iran avviser fornektelse

Arrangøren avviser at det handler om holocaust-fornektelse:

– Vi har ikke til hensikt verken å godkjenne eller benekte holocaust. Hovedspørsmålet er imidlertid hvorfor det ikke er tillatt å snakke om holocaust, til tross for deres (Vestens, red.anm.) tro på ytringsfrihet, sier sekretæren for karikaturbiennalen, Masud Shojai-Tabatabai, til det iranske nyhetsbyrået IRNA.

Dobbelt standard?

Shojai-Tabatabai begrunner videre konkurransen med at den kan kaste lys over overgrep som pågår i dagens verden:

– Hvorfor skal Palestinas undertrykte mennesker betale prisen for holocaust? Vi er også bekymret for pågående holocaust der et stort antall kvinner og barn blir drept i Irak, Jemen og Syria, sier han.

LES OGSÅ: Karikatur-tvang

For å få opp interessen har arrangøren i år firedoblet førsteprisen fra 12.000 dollar til 50.000 dollar, altså rundt 440.000 kroner.

Det er tillyst en tilleggskonkurranse om karikaturtegninger med fokus på Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Tegningene vil bli utstilt på Palestinsk museum for samtidskunst i Teheran.

Mykere linje.

Midtøsten- og Iran-kjenner Kari Vogt ser ikke utlysningen av den nye karikaturkonkurransen som uttrykk for holocaust-fornektelse fra iranske myndigheter.

– Vi har sett en stor endring i Irans retorikk overfor Israel siden Hassan Rouhani i 2013 overtok som president etter Mahmoud Ahmadinejad. Mens Ahmadinejad førte en aggressiv retorikk mot Israel og benektet realitetene i holocaust, så ser det nye presidentskapet seg tjent med en langt mykere linje, sier Vogt.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Delt Iran. Hun understreker at iransk politikk ikke er enhetlig og monolittisk. Det finnes hardlinere som fortsatt sverger til holocaustfornektelse og bruker harde ord mot Israel, men disse er nå mer på sidelinjen.

Teherans mer samarbeidsorienterte linje bidro i fjor til en avtale om landets omstridte atomprogram, noe som vil lette sanksjonene mot Iran. At Iran er på vei inn i den internasjonale varmen, ikke minst med et langt bedre forhold til USA, vekker bekymring i Israel.

Les også: Iran jubler

– Israel fører nå en langt mer ekstrem linje i sin politiske retorikk rettet mot Iran, enn motsatt vei. Det er en konfronterende linje med hatefull retorikk som Teheran nå ikke er interessert i å følge opp, sier Kari Vogt.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter