Kultur

Forsinket sang fra Gaza

Plateinnspilling i Gaza krever tålmodighet. Etter et år fikk Erik Hillestad innreisetillatelse.

Grunnkompet ble spilt inn i fjor i det studioet som Kirkelig Kulturverksted (KKV) har vært med på å utvikle ved Edward Said-konservatoriet i Ramallah.

Produsent Erik Hillestad og tekniker Martin Abrahamsen fikk etter tre forsøk omsider israelernes innreisetillatelse til Gaza-stripen. Sist uke møtte de et ungdomskor fra Gaza og fikk gjort innspillingene til en plate som utkommer til sommeren, ett år forsinket.

LES OGSÅ: «Hillestad har aldri levd ut rock'n'roll-livet»

Ting tar tid

– Har din Israel-kritiske profil gjort det vanskelig å komme inn?

– Hvis det hadde med min profil å gjøre, ville vi neppe ha kommet inn nå heller. Det er i realiteten israelerne som bestemmer, og vi har ikke fått noen begrunnelse på avslagene. Som andre får vi også bare vite at det har har med sikkerhetssituasjonen å gjøre. De fleste som kommer inn, har brukt tid på å forsøke, sier Hillestad på telefon.

Plateprosjektet som gjøres i samarbeid med Utenriksdepartementet, er en del av en rekke prosjekter KKV har gjort i Midtøsten de siste 10-15 årene.

LES OGSÅ: Fikk ideen til regnbuemesse under terroraksjon

Langsiktig

– Det er et langsiktig arbeid for å bidra til utvikling av artister og musikkbransjen. På grunn av de mange konfliktene og murene, sliter musikkbransjen tungt. Selv om musikere gjør noe selv, trenger de bistand til å utvikle nettverkene særlig i den delen av musikklivet som ikke er kommersiell dansemusikk. De som har det tyngst er musikere som lever av annen musikk enn å treffe blink med markedsrelatert musikk, sier Hillestad.

Følg Edens hage på Facebook!

Folkesang

Koret synger arabisk-palestinske folkesanger sammen med et par nyskrevne som handler om Gaza og deres ønske og kamp for fred.

– Folkesangene handler mer om tradisjon, å høre til et sted og et folk, sier produsenten.

Den enset norske musikeren som er med på dette prosjektet er Øystein Bru Frantzen. Han har ikke bare vært lærer på Det nasjonale musikk-konservatoriet i Ramallah, men også dirigent for palestinernes nasjonale symfoniorkester. På det kommende albumet spiller han bass.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur