Nyheter

Skaper omstridt biolov i hurtigfart – tøff kritikk av null høring

Ap, Frp og SV snekrer selv endelig lovverk om eggdonasjon og ultralyd uten offentlige høringsrunder før vedtak om få uker. – Useriøst, rett og slett, sier Sp.

De tre partiene har i praksis overtatt styringen fra Solberg-regjeringen etter at de skapte flertall for å snu Bent Høies utkast til bioteknologilov. Med lovhjelp fra statsråden går prosessen nå i hurtigfart fra partienes egne kontorer i Stortinget.

• Fristen for politisk innhold i de nye paragrafene er alt torsdag denne uken.

• To dager etter 17. mai får det offentlige Norge se avklaringen i komitéinnstilling.

• 26. mai banker flertallet paragrafene om ja til eggdonasjon, tidlig ultralyd og assistert befruktning for enslige kvinner – alt endringer regjeringen ikke ville ha.

I norsk politisk sammenheng er dette en sjelden lovprosess: Fordi tre partier sammen skaper innholdet, blir det ingen ny, offentlig høringsrunde med organisasjoner og fagmiljøer om hvordan eksempelvis eggdonasjon og tidlig ultralydtilbud skal gjennomføres i praksis.

Sp-kritikk: «Det er veldig spesielt og grunnleggende udemokratisk»

– Det er første gang jeg opplever at Stortinget vedtar en sak av en slik karakter uten at den er sendt ut på høring. Det er veldig spesielt og grunnleggende udemokratisk, sier Sps helsepolitiker, Kjersti Toppe, som poengterer:

– Jeg kan akseptere at de tre har andre meninger enn Sp og at det er nye flertall i Stortinget nå. Men jeg kan ikke tilgi at de ikke bidrar til at sakene sendes ut på vanlig høring, slik at viktige innspill fra samfunnet og fagmiljøer kan tas inn. Slik kvalitetssikring burde også være i deres interesse, sier Toppe.

Både Aps Tuva Moflag og Frps Åshild Bruun-Gundersen avviser dette blankt:

– Sps kritikk er politisk. Jeg er sterkt uenig. Ingenting har vært så mye på høring de siste årene som bioteknologi, sier Bruun-Gundersen.

Et trekløver jobber frem paragrafer – for i vinter var flertallet nytt

Hun er nøkkelpolitikeren i Stortingets drama om bioteknologiloven. I regjering godtok Frp et veto til KrF mot eggdonasjon og bioteknologi. Derfor var Høies lovproposisjon før jul uten liberaliseringer.

Men da Frp brøt ut, ville partiet raskt ha en motsatt og friere bioteknologi-politikk. Partiet fant sammen med Ap og ble enige om en serie endringer. Til slutt flagget også SV støtte. Slik ble flertall for «ny» lov et faktum.

Siden har trekløveret jobbet med forslag som Sp og partier på utsiden ikke kjenner noe til innholdet i. Men de får lovteknisk hjelp fra Helsedepartementet.

Ber Ap, Frp og SV får en oppfordring: Vent til neste år

Toppe stempler lovarbeidet til trioen som «lukket» og i hendene på «et fåtall politikere»:

– Det blir ikke nå vurdert hva slags konsekvenser forslagene vil få for resten av helsevesenet og hvor høyt det skal prioriteres før det – vips! – er vedtatt.

Hun ber om alternativ behandlingsmåte: De tre kan gjerne vedta pålegg til regjeringen i mai, men gi regjeringen sjanse til høring og vedtak neste vår. Da vil det ennå være tid før stortingsperioden er omme. Ap, Frp og SV vil fortsatt ha sikret flertall.

Skal det være tillatt for en 18-årig jente å kreve assistert befruktning?

– Hvilke interesser mener du nå ikke blir hørt?

– Flere interesser skal utføre noen av de aktuelle tjenestene. Hvor vil flertallet sikre ekstra jordmødre og gynekologer fra? Hva koster dette? Det er knapphet på fagfolk og hvordan skal de nye ordningene prioriteres i et presset helsevesen? spør Toppe.

– Men de tre partiene har eksempelvis klargjort at eggdonasjon skal organiseres gjennom en eggbank?

– Også her kan fagmiljøer ha motargumenter som politikerne ikke ser. Spørsmålet om aldersgrenser ved assistert befruktning for enslige er en tematikk. Skal det være tillatt for en 18-årig jente å kreve assistert befruktning? Dette spørsmålet har det aldri har vært debatt om eller runder i fagmiljøet om.

Frps nøkkelpolitiker: «Helt forsvarlig og fornuftig å gjøre disse lovendringene»

Frps Åshild Bruun-Gundersen er klokkeklar på at det har vært høringer nok: Foran behandlingen av bioteknologimeldingen i 2018 og før endelig lov kom i fjor. Dessuten var det stortingshøring på nyåret.

Men det var før de tre partiene – Ap, Frp og SV – fant sammen om eggdonasjon og oppmykninger.

– Det er nå helt forsvarlig og fornuftig å gjøre disse lovendringene her fra Stortinget, sier hun.

Trekløveret med biomakten frykter at KrF vil trenere

– Men kunne dere ikke ventet til neste år – med høring først?

– Det er fullstendig uaktuelt og har vært det hele tiden. Hvis vi igjen bare vedtar anmodninger, frykter jeg at regjeringen vil bruke anledningen til å trenere saken og utsette den til etter neste stortingsvalg.

– Fordi KrF sitter i regjering?

– Absolutt. KrF vil ha en klar interesse av å trenere denne saken mest mulig. Det vil de da ha anledning til.

Vil vise kortene før Stortinget klubber saken

Bruun-Gundersen varsler at partitrioen før Stortinget avgir innstilling, vil presentere hele det lovforslaget de nå jobber med.

– Dette skal komme på et tidlig tidspunkt, slik at de aktuelle miljøene kan gi innspill før stortingsinnstillingen om loven er klar, sier hun.

Aps Moflag avviser også påstanden om «lukket» behandling:

– Vi arbeider i samspill med andre. At prosessen er antidemokratisk, er et halmstrå som motstanderne griper til.

Helse-Høie: Min jobb å bistå.

KrFs helsetalsmann, Geir Jørgen Bekkevold, reagerer også på manglende, offentlige høringsrunder:

– Jeg undrer meg over at Stortinget kan avgjøre loven på denne måten og må stille spørsmål ved om dette er forsvarlig. Vi aner heller ikke hva de tre partiene er blitt enige om.

Helseminister Bent Høie sier hans jobb som statsråd er å være behjelpelig med lovteknisk bistand til Ap, Frp og SV.

– Hvor ansvarlig er det at eggdonasjon og assistert befruktning nå vedtas uten høring?

– Temaet har vært veldig sterkt debattert i offentligheten og tematisert i utredningsarbeid og stortingsmeldingen om bioteknologi. Jeg opplever at problemstillingen er godt belyst, svarer Høie.

Sps talskvinne undrer seg over KrFs vei

Sps Kjersti Toppe sier hun «ikke liker å kritisere KrF», fordi partiet har stått opp mot friere bioteknologi:

– Men Frp punkterer nå den viktigste seieren til KrF i regjeringsplattformen, mens KrF selv følger opp seirene til Frp i samme plattform. Jeg kan ikke forstå at KrF kan fortsette å regjere ut fra Granavolden-plattformen – og ta like stort hensyn til Frp utenfor.

LES OGSÅ OM BIOLOVEN:

Frp torpederer Ap-seier om omstridt eggdonasjon - stopper mulighet for «fire foreldre»

KrF-Bollestad: Sett grenser for bioteknologi, for barnets skyld

Bioteknologirådet guider deg om eggdonasjon: Her er de viktigste verdispørsmålene

SV spriker: Må ha toppmøte for å enes om synet på eggdonasjon

---

LOVMARATON

  • Da helseminister Bent Høie la frem forslaget til ny bioteknologilov i desember, var det i praksis den første omfattende lovendringen etter KrF-helseminister Dagfinn Høybråtens lov fra 2003.
  • I regjeringsplattformen hadde KrF sikret eg veto mot former for bioteknologi de selv var imot. Det gjaldt blant annet eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. I tillegg mener KrF at tidlig ultralyd til alle kan bidra til et «sorteringssamfunn».
  • Også da de rødgrønne styrte Norge i åtte år, var justeringene minimale. Sp var bremsekloss - og stoppet eggdonasjon og andre liberaliseringer.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter