Nyheter

«Skal ikke du ha barn de neste to årene? Skal du stille nå?»

Fastgrodde holdninger, kombinert med partiets valgordning, kan føre til at unge, kvinnelige talenter i KrF skvises ut.

– Det er veldig lett å fremheve unge kvinner når det passer seg best å gjøre det. Men det er ikke like lett å gi de unge kvinnene innflytelsen, makten og posisjonene det er viktig at de er i, sier Inger Lise Hansen, tidligere nestleder i KrF, og leder av ungdomspartiet.

De fleste andre partier enn KrF nominerer en kandidat til hver sentralstyreplass. Dermed er det mulig å sørge for en balanse i alder og kjønn, og å løfte frem unge talenter i partiet. Men KrF innstiller dobbelt så mange kandidater enn de som skal velges. Dermed blir fem av ti kandidater vraket i år.

Flere KrF-ere Vårt Land har snakket med frykter nettopp de unge kvinnene skal skvises i det Ekeberg selv omtaler som en «sentralstyre-bingo»:

– Det gir en bingoeffekt. Det blir mer spill rundt valget, og potensielt overraskende utfall, sier hun.

LES MER: KrF-Dagrun taus om flyktningtall

Hindres av holdninger

Kombinert med holdninger, kan valgsystemet gi en uheldig effekt for rekrutteringen av unge, kvinnelige talenter.

For til tross for at partiet har kjønnskvotering og aktivt jobber med å sikre lik representasjon av kvinner og menn, har gamle holdninger fortsatt grep, sier unge kvinner i partiet:

– Holdninger er et stort hinder for å rekruttere og beholde flere unge kvinner. Det er veldig lett å tenke om unge kvinner at «Ja, ja, du skal vel stifte familie›, sier Hansen.

Løland nikker bekreftende:

– Da jeg stilte til sentralstyret for to år siden var spørsmålet jeg ble stilt: «Skal ikke du ha barn de neste to årene? Skal du stille nå?», sier hun, og legger til at spørsmålet kom fra en kvinne.

LES MER: Kampvarsel om søndag og kriser

De unge kvinnene kan falle ut

Både Elisabeth Løland og Hilde Ekeberg (begge 30) er innstilt til partiets sentralstyre, som de to eneste unge kvinnene. Men begge kan falle ut.

Det er uheldig, mener Inger Lise Hansen. Hun viser til at KrF allerede har underskudd på unge kvinner i posisjon:

– Skal man tenke rekruttering over lang sikt, må man satse. Jeg tror det er lettere å skyve unge kvinner til side enn unge menn. Det er noe med å våge å gi styrke og kraft når noen faktisk velger å si jeg har lyst, og jeg vil, sier Hansen.

Hun understreker at partiet må satse på å ta vare på, bygge opp og forsterke egen ressursmassen. KrF kan ikke ta for gitt at kvinnene kommer tilbake om 10, 15 eller 20 år, sier Hansen, og legger til:

– Vi er fortsatt der at færre kvinner tar plassen og presser seg frem sammenlignet med gutter.

«Skjer ikke av seg selv»

Partiet må jobbe aktivt hvis de skal bli kvitt disse holdningene, mener Ekeberg:

– Slike holdninger handler om hvorvidt man blir lært opp til at det er greit å kreve plass. Mange jenter har ikke fått bekreftelse på at det er greit. Det må man fortsette å arbeide kontinuerlig og eksplisitt med å endre. Hvis ikke vil ikke utviklingen mot kvinner i maktposisjon fortsette av seg selv.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Foretrekker andre partiers holdning

Ekeberg ville helt klart skrotet dagens valgsystem fremfor den tradisjonelle måten å nominere på i andre partier:

– Dagens system gjør at valgkomiteen ikke får vurdert sammensetningen. De får ikke anledning til å prioritere medlemmene av sentralstyret som et team, og dermed er det ikke nødvendigvis de som fungerer best sammen som blir valgt, sier hun.

Også KrFU-leder Emil André Erstad, som har sittet i årets valgkomité, er klar på hva han foretrekker:

– Vi gjør det ikke på denne måten i KrFU, og det er det en grunn til.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter