Nyheter

KrF-Dagrun taus om flyktningtall

Et kraftig forsvar for humanitær hjelp. Men ikke noe løfte om 10.000 fra ledervikaren i landsmøtetale.

Nestleder Dagrun Eriksen gjorde ikke som Ap-leder Jonas Gahr Støre og brukte landsmøtetalen til å love 10.000 ekstra kvoteflyktninger.

– Hvorfor kom du ikke med noe tall?

– Debatten om tall overskygger noen ganger hva krisen og krigssituasjonen handler om. For meg var dette viktigst å forstå. Det er viktig at landsmøtet får diskutere dette, men jeg er viss på at budskapet om at KrF vil trå til kommer frem, svarer Eriksen.

– Det var ikke for å ta hensyn til Høyre du unnlot et tallkrav?

– Nei, jeg forventer et offensivt vedtak fra KrF om dette. Som leder av redaksjonskomiteen har jeg tydelig anbefalt den resolusjonen som foreligger, svarer hun Vårt Land.

LES MER: Kvinnebingo i KrF

Kvassere fra Høyre.

Et resolusjonsutkast – bygget på forslag fra KrFU – legger opp til at KrF ønsker mottak av 10.000 ekstra kvoteflyktninger fra Syria over to år.

Fra KrF har det kommet stadig kvassere retorikk i saken. For Høyre rant det over da påtroppende nestleder Olaug Bollestad i Vårt Land torsdag sa at blåblå nøling i flyktningsaken «var til å grine av».

Høyre og Frp formulerer seg begge klart: De vil ikke ha mottak av flere kvoteflyktninger – hjelpen bør heller gis i nærmiljøet.

ANALYSE: Kampvarsel om søndag og kriser

Eriksen var talevikar

Det er ventet at KrF vedtar sin posisjon i flyktningspørsmålet senest lørdag morgen. Fredag kveld er det ventet følelsesladd debatt om saken.

Eriksen holdt landsmøtetalen fordi partileder Knut Arild Hareide venter på at kona Lisa Maria skal føde. Selv om hun ikke ga noe måltall, poengterte nestlederen at KrF siden i fjor har vært pådriver i saken om flere kvoteflyktninger.

– I fjor høst foreslo KrF å fordoble antall kvoteflyktninger for 2015, for å ta imot flere fra Syria. Vi fikk med oss regjeringen på 500 flere. For sakens skyld er vi nå glade for at flere partier følger etter, for nå trengs det en enda større innsats, sa Eriksen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Fjerne årsakene

Hun viste til at det er bred oppslutning om å øke den humanitære bistanden til Syria, Irak og nærområder som tar imot millioner av flyktninger.

– Men stadig fler ser nå de grunnleggende sammenhengene. Vi må fjerne årsaken til de desperate flyktningstrømmene. Da må vi satse mer på fred, forsoning og utviklingshjelp som fjerner den ekstreme fattigdommen som tvinger folk på flukt, sa hun.

Slik langsiktig innsats er «KrFs varemerke».

– Nå bekreftes nødvendigheten av den, sa hun.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter