Nyheter

Kampvarsel om søndag og kriser

ANALYSE: Ledervikar Dagrun Eriksen unnlot å «ta en Støre»: Dunke frem et tøft ja til 10.000 kvoteflyktninger.

Saken visper nå frem så mye følelser blant de blåblå og nestleder Eriksen yppet ikke til ytterligere strid. Trykk for flere flyktninger – og vedtak om «idealtallet» 10.000 – tar landsmøtet seg uansett av i løpet av helgen.

Engasjementet nedenfra er stort. Alt i forkant av den politiske debatten varslet enkeltdelegater i korridorene at de skulle synge ut.

Flyktningkrisen og vårt medmenneskelige ansvar hadde derfor en sentral plass talen som Eriksen måtte holde i partileder Knut Arild Hareides fravær.

LES MER: KrF-Dagrun taus om flyktningtall

«Står i front». Partiet markerte 8. mai og frigjøringsjubileet ved møtestart – og Eriksen minnet om hendelser under krigen. Da var tusenvis av oss nordmenn selv på flukt.

Men hun gjorde altså ikke som Jonas Gahr Støre og løftet landsmøtet med saken de aller helst vil ha: Et tungt løfte om flyktningtall.

På ikke-sosialistisk side har KrF presset på for å øke antall kvoteflyktninger og Eriksen forsikret at KrF i denne saken «står i front».

LES MER: Kvinnebingo i KrF

Skremmeskudd

Rett før landsmøtet avfyrte nemlig Høyre noe som kunne ligne et skremmeskudd. Gjennom Vårt Land fikk KrF sjelden refs og grunnen var kommende nestleder Olaug Bollestads følelsesladde ord om blåblå nøling med kvoteflyktninger.

I ukene som kommer kan den borgerlige internstriden om krisehjelp og kvoteflyktninger spisse seg til. Også for KrF-ledere gjelder det å ha et visst handlingsrom.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Litt fremsnakk

Det var neppe sammenheng, men i talen brukte Eriksen mer tid enn vanlig til KrF å være i å selge ut seire fra samarbeidet med de blåblå. Gavefradrag, samferdsel, utdanning, familievern – ja, den lange rekken inkluderte også pinesaken om lengeværende asylbarn. Eriksen fastslo at KrF har fått til «mye av stor betydning».

På ett felt varsler ypper KrF-ledelsen til strid – koste hva det koste vil. Det handler om helligdagen.

Kampvarsel

I vinter lovet Knut Arild Hareide at han ville kjempe mot søndagsåpent «med alle, tilgjengelige politiske virkemidler». I talen kom Eriksen med et fornyet kampvarsel – uten forbehold:

– Dette er ikke et forhandlingsspørsmål for KrF. Vi må få stoppet regjeringens forslag om søndagsåpne butikker!.

Da var applausen voldsom. Den var i seg selv et tungt bevis for at KrF akkurat i denne saken aldri vil verne og bevare et sittende regime.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter