Nyheter

Seks av ti fosterbarn lever atskilt fra sine søsken

I 2013 bodde seks av ti fosterbarn ikke sammen med sine søsken. Regjeringen lovet tiltak. Tallene for 2016 viser ingen endring i situasjonen.

Søskenbarometeret fra SOS-barnebyer i 2016 viser at 57 prosent av fosterbarn som har søsken, ikke får bo sammen med dem. Det betyr at ingenting i realiteten er endret siden forrige undersøkelse, i 2013. Den gang vakte resultatene oppsikt, og regjeringen lovet i Sundvolden-erklæringen å «prioritere tiltak som sikrer at barn under barnevernets omsorg i større grad får vokse opp sammen med sine søsken».

I regjeringens Fosterhjemsmelding i mars i år ble prioriteringen igjen understreket, og det ble nevnt at Bufdir har fått i oppgave å utarbeide faglige anbefalinger for at søsken skal få bo sammen.

– Vi har sett lite til konkrete tiltak. Noen faglige anbefalinger til det kommunale barnevernet om hva de bør prioritere hjelper lite hvis det ikke finnes rammeverk og midler til å følge opp med, sier Sissel Aarak, som er leder for nasjonale programmer i SOS-barnebyer Norge, til NTB.

LES OGSÅ: Foreldre rømmer til Spania for å unngå barnevernet i Norge

Krav

I Norge finnes det ikke offentlig statistikk over hvor mange fosterbarn som har søsken plassert i et annet fosterhjem. SOS-barnebyer har innhentet sine data fra barnevernsledere i norske kommuner. Undersøkelsen inkluderte over 4.400 barn i 2016.

Statssekretær Kai-Morten Terning (Frp) i Barne- og likestillingsdepartementet betegner situasjonen som alvorlig, og sier de har takket ja til et møte med SOS-barnebyer.

– Vi ser fram til å høre deres innspill og forslag til løsninger.

Aarak er klar med lista:

– Sørg for at søskenplasseringer alltid utløser ekstra støtte og oppfølging for fosterfamiliene. Lag konkrete retningslinjer for plassering av søsken og for oppfølging av søsken i barnevernet. Innfør en plikt til alltid å kartlegge om det er søsken i familien.

Hun ber også om at dersom søsken må skilles, skal det alltid begrunnes med hensyn til barnets beste, ikke med mangel på ressurser.

Terning minner om at det er kommunene som har ansvaret for oppfølging av fosterhjem.

– De må tilrettelegge en god og løpende oppfølging av fosterforeldre som påtar seg dette viktige oppdraget.

LES OGSÅ: Barn og sorg: - Det har skjedd en kommunikasjonsrevolusjon i hvordan vi snakker om kriser, sier traumeforsker

LES OGSÅ: Nå kan barn bli plassert i fosterhjem i utlandet

Rettigheter

Den vanligste årsaken til at søsken skilles fra hverandre i fosterhjem, er mangel på fosterhjem som kan ta seg av flere søsken. Å ha omsorg for flere barn er krevende.

– Det er generelt vanskelig å rekruttere fosterhjem, og det er ekstra vanskelig å finne hjem til søskenflokker. Dette er en prioritert gruppe i Bufdirs rekrutteringsarbeid, sier Terning.

Når søsken urettmessig skilles, er det et brudd på deres rettigheter etter FNs barnekonvensjon, som sier at barn har rett til beskyttelse av sitt familieliv, og familie omfatter også søsken.

For alle mennesker kan forholdet til søsken i løpet av livet bli viktigere enn forholdet til foreldre og annen familie. Søsknenes betydning kan bli enda større når foreldre faller fra og barna bare har hverandre. Søskenrelasjoner kan utvikle trygghet, omsorgsfølelse, identitet og selvkontroll.

– Når søsknene selv blir spurt, svarer en stor andel at de ønsker å vokse opp sammen. Da er det opp til samfunnet å sørge for at det lar seg gjøre, sier Aarak.

Hun legger til at det i enkelte situasjoner er gode grunner til å la søsken fra et ustabilt hjem vokse opp hver for seg, men i de fleste tilfeller er det et mål å la søsknene vokse opp sammen.

JOHANNES MORKEN: « At ho var den einaste overlevande i familien, var det ingen som snakka om»

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter