Nyheter

Satser på trosopplæring

Menigheter er avhengig av nok midler ettersom trosopplæring vokser seg større. – Med tanke på ressursene vi bruker, får vi ikke nok støtte, mener seksjonsleder i Kirkerådet.

I Norges Varemesse sine lokaler i Lillestrøm har omtrent 1.700 mennesker samlet seg til årets trosopplæringskonferanse. Det er 13. gangen konferansen går av stabelen, og siden første gang i 2002 har både arrangementet og trosopplæring vokst seg større.

Seksjonsleder i Kirkerådet, Kristine Aksøy, mener oppsvingen trosopplæring har fått er naturlig siden Den norske kirke har fått mer penger til å satse strategisk på dette.

– Siden 2004 ble det trappet kraftig opp. Da måtte alle menigheter ha tenkt gjennom en trosopplæringsplan, sier hun.

Ikke nok penger

Ettersom både politikere og kirken har vært positive til den økte satsningen, mener Aksøy at de har blitt gitt sjansen til å utvikle trosopplæringen et steg videre.

– Men tror du det vil bli mindre satsing i forbindelse med skille mellom stat og kirke?

– Nei, jeg tror ikke det vil få store konsekvenser for oss. Vi vil døpe og lære uansett, sier hun.

LES OGSÅ: Bispedømme ute med ny dåpsreklame

– Hvor mye penger brukes årlig til trosopplæring?

– Vi fikk 320 millioner kroner i statsbudsjettet. Men i tillegg brukes det medarbeidere som ikke lønnes av de pengene. Derfor får vi egentlig ikke nok med tanke på at de ressursene vi bruker er så mye mer.

Hun mener budsjettet setter noen begrensninger på antall timer man bruker på jobb, og hvor mye penger det brukes på trosopplæringsmateriell som blant annet fireårsboka.

I tillegg til fireårsboka går trosopplæringsmidlene til å gjennomføre tiltaket Lys våken der barn blir invitert til å overnatte i kirken, konfirmantarbeid, ledertrening og babysang. Blant de nye «varemerkene» som kirken har utviklet gjennom reformen, er tiltakene Tårnagent, Kode B, Førsteklasses og Gratulerer med dåpen.

– Får dere valuta for pengene dere investerer i trosopplæringsmidlene?

– Det er vanskelig å ikke svare ja på det. Det å delta i trosopplæring utruster barna til å delta i livet. Og det er alltid verdt å investere i deres oppvekst, sier Aksøy.

Klima på agendaen

En viktig del av konferansen er å utnevne årets vinner av Trosopplæringssprisen, og i år var det Klimakonfirmant som stakk av med seieren.

Marianne Uri Øverland, direktør i IKO, delte ut prisen og mener at vinnerne har utviklet et spennende prosjekt.

– De bruker naturen på en flott måte ved at de blant annet sover utendørs, leter etter de truede lundefuglene, og lærer om samisk kultur, sier hun.

Temaet for årets konferanse var klima, men selv om vinnerne tar for seg klima, tror ikke Øverland at det er grunnen til at de vant.

– Det var vel de flinkeste av de tre, sier hun.

Det ble holdt flere seminarer som menigheter rundt omkring uttrykker at de er opptatt av. I tillegg til det viste konferansen klare tegn til at klima en årets gjennomgående konseptet.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

KFUK-KFUM speiderne hadde pyntet opp scenen med naturskjønne scener og hovedforedraget, holdt av Asle Finnseth, Korsvei-gründer og Sterk-redaktør, var rettet mot klimakrisen i lys fra Jesu ansikt.

– Det er viktig å tenke over at vi ikke bare skal frelse menneskene, men alt som lever på jorda. Gud er her en eier, som ber mennesket forvalte hans jordiske hage, sier Finnseth.

Fornøyd

Kjersti Kolbjørnsrud, prosjektleder for trosopplæringskonferansen, er fornøyd med at det kom så mange på konferansen.

– Selv om det likevel er færre sammenlignet med i fjor, var fjoråret spesielt fordi alle menighetene for første gang hadde penger til trosopplæring. Av den grunn sendte de flere folk til konferansen, sier Kolbjørnsrud.

Selv om dagen går med til å fly frem og tilbake for å sjekke at alt går på skinner, syns hun det er en stor glede å få være leder.

– Det er stort å få være med på noe av det aller største som skjer i kirka, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter