Nyheter

Reiser for millioner – kirken betaler

Biskop skal ha reist på privat luksustur. Andre ­kirkelige ansatte har dratt på svært påkostede turer for «å skape samhold». Regningen tok Svenska kyrkan.

De to kirkelige pengeskandalene ble tirsdag rullet opp av henholdsvis Aftonbladet og Sveriges Radio.

I flere måneder har Aftonbladet gått Svenska kyrkan i utlandet (SKUT) i sømmene, som likner på norske Sjømannskirken. De kan fortelle om ansatte som har dratt på luksusreiser, kjøpt dyre middager med alkohol og jukset med kirkens penger.

LES OGSÅ: Frykter ikke sløsing i Norge

Øverste leder i SKUT, Anders Bergkvist, skal alene ha kostet utenlandskirken 1,5 millioner kroner i reiser og representasjon de siste fem årene.

– Mange av reisene har vært helt unødvendige. Det føles anstrengende å ta opp kollekt når man vet hvor pengene går, sier sokneprest Mats Hulander, som tidligere har jobbet under Bergkvist, til Aftonbladet.

Tok inn på luksushotell

For eksempel skal Bergkvist ha bodd på luksushotell i Rio de Janeiro for 4.000 kroner natten. Han har også latt kirken betale da han dro på en privat ferietur til San Francisco, ifølge avisen.

LES OGSÅ: Kulturministeren vil ikke love kirken mer penger

Også biskop i Visby stift, Sven-Bernhard Fast, som er åndelig leder for SKUT, har foretatt dyre reiser på kirkens regning. En av reisene gikk til Melbourne i Australia. Der bodde biskopen og hans kone på et firestjerners hotell. I forbindelse med en tjenestereise bodde han der seks netter privat. Han la ut med sitt private kort, og kirken skulle bare tilbakebetale biskopen for de dagene han jobbet, drøyt 3.400 kroner.

I stedet ble hele reisen betalt, til sammen 12.936 kroner.

Administrasjonen i Visby stift har siden tatt på seg skylden og sier at det har skjedd en feil i utbetalingene. Biskopen har oppført reisen sin korrekt, men på grunn av en feil i deres system, fikk han utbetaling for dager han ikke skulle fått, skriver avisen.

SKUT får bidrag på nærmere 193 millioner kroner hvert år fra kollekter, gaver og medlemsavgifter, ifølge Aftonbladet.

Fotballkamp

Sveriges Radio har på sin side gransket reisevirksomheten til de fleste menigheter i Svenska kyrkan. Mange menighetsansatte reiser ikke overhodet. I noen menigheter reiser de ansatte for millioner. Hensikten er blant annet «å bygge relasjoner». Reisene omtales av menighetene selv som «konferansereiser», «personalreiser» eller «studiereiser».

• For eksempel betalte én ­menighet over 1.000 kroner billetten for en Premier ­League-kamp for å studere likheten mellom en gudstjeneste og en fotballkamp.

• I Botkyrka, en av de fattigste menighetene i Sverige, reiste ti kirkepolitikere og 80 tjenestemenn til Istanbul på konferansereise i 2010. Pris: 997.000 kroner. ­Totalt har det skjedd reisevirksomhet for 2,8 millioner kroner siden 2010 i denne menigheten.

LES OGSÅ: – Vi kan ikke ha cola-reklame ved altertavla

Erkebiskop Antje Jackelén er blant dem som reagerer på avsløringene til Sveriges Radio.

Opprørt

– Jeg kjenner jeg både blir opprørt over at det synes å eksistere et bevisstløst forhold til kirkens omdømme, samtidig som jeg kjenner en ydmykhet for det faktum at systemet vårt ikke er perfekt. Det er en svak trøst at det perfekte ikke finnes noe sted, sier hun.

LES OGSÅ: – Prester tvinges til å jukse med timelistene

Jackelén håper at medlemmene i Svenska kyrkan «ser at det finnes en majoritet av menigheter der dette ikke er et problem».

– Det er bra at dette kommer frem, så vi kan gjøre noe med det, sier hun til radiokanalen.

6,2 millioner er medlemmer i Svenska kyrkan og betaler kirkeavgift, som utgjør 1,01 prosent av inntekten deres, ifølge Aftonbladet. Dette er den kirkens viktigste inntektskilde.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter