Nyheter

Reformasjonen lokket ikke prester

Bispemøtet lovet 50.000 kroner og et halvt år med lønn, men ingen prester søkte på Olavstipendet når temaet var reformasjonen.

«Hvordan preger Luthers tenkning og konsekvensene av reformasjonen Den norske kirke og det norske samfunn i dag?»

Det var det ene temaet bispemøtet ønsket å få belyst da de lyste ut Olavstipendet i vår. Stipendet gir prester mulighet til å ha et halvt år studiepermisjon med full lønn og 50.000 kroner. Men ingen prester søkte på om å få stipendet.

– Vi skal ta en runde for å analysere hvorfor vi ikke fikk noen søkere. Det kan være formuleringene ble opplevd for lite relevante for det prestene jobber med, sier Bispemøtets generalsekretær, Christofer Solbakken.

Bispemøtet har hatt ansvaret for utdeling siden 2014. Før det var det kirkedepartementet som var utdeler. Solbakken opplyser at det ikke er første gang ingen har søkt.

– Men det har også vært år der flere enn 10 har søkt, sier han.

LES OGSÅ: Hva skjer dersom en kirkelig ansatt melder seg ut av kirken, men vil beholde jobben? Det skal Bispemøtet nå finne ut av.

Lutherutdanning

Prosjektleder for reformasjonsjubileet i Kirkerådet, Vidar Kristensen, tror ikke den manglende søkningen til Olavstipendet skyldes at prestene ikke er opptatt av reformasjonen. Mer enn halvparten av prestene i Den norske kirke studerer nemlig Lutherdommen allerede, gjennom et videreutdanningsprosjekt som Bispemøtet og alle de teologiske lærestedene står bak.

– Det er det største videreutdanningsprosjektet i Den norske kirkes historie, så jeg tror ikke den manglende søkningen til Olavstipendet avspeiler norske prester interesse for luthersk teologi, sier Kristensen.

– Svært mange prester er allerede innrullert i videreutdanningsprosjektet «Reformasjon Nå» som også er satt i gang av Bispemøtet. Har det blitt for mye reformasjonsstudier, Solbakken?

– Noen vil kanskje mene at det blir for mye, men en samlet kirke har ønsket å gjøre mye for å markere dette. Olavstipendet og Reformasjon nå kurset har forskjellig innretning, sier han.

LES OGSÅ: «At Marit var den einaste overlevande i familien, snakka ingen om»

Søker nå

Det andre temaet i vårens utlysning av «Kirkens plass i det offentlige rom». I sommer lyste Bispemøtet ut stipendet på nytt, men da uten føringer for tema. Siden den gang har fire prester søkt. Søknadsfristen er i dag.

LES OGSÅ: «Filleryen på kjøkkenet vårt forteller en fire meter og 20 år lang historie om lykke og lengsel»

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter