Nyheter

Skal vurdere ansattes utmeldinger

Hva skjer når en kirkelig ansatt melder seg ut av Den norske kirke, men ønsker å fortsette i jobben? Det skal Bispemøtet nå ta stilling til.

I dag og i morgen er biskopene samlet til Bispemøtet. En av sakene som skal diskuteres er hvordan Den norske kirke (DNK) skal forholde seg til ansatte som melder seg ut av kirken, men samtidig ønsker å fortsette i jobben.

– Jeg mener det er veldig viktig å ha orden omkring dette. Slik at det gir forutsigbarhet for de ansatte, sier biskop i Nidaros, Tor Singsaas.

Protester

Saken er spilt inn fra KA – Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter. Etter at Kirkemøtet i april vedtok å åpne for vigsel for likekjønnede par, har KA fått henvendelser fra flere kirkelige fellesråd som forteller om ansatte som vurderer å melde seg ut av DNK i protest mot vedtaket.

Kirkeloven slår fast at alle ansatte i kirken må være medlem av DNK. Dette gjelder altså ikke bare prester, men også for eksempel organister, kirketjenere, kirkeverger og ansatte i administrasjon.

I enkelte tilfeller kan derimot biskopen gi dispensasjon fra medlemskapskravet.

LES OGSÅ: Frisør Merete Hodne anker hijab-boten

Ulike senarioer

Når en kirkelig ansatt melder seg ut av DNK kan ulike situasjoner oppstå:

• Arbeidstaker melder seg ut av kirken, men det gis ikke melding om dette til biskopen.

• Den ansatte trekker selv konsekvensen av utmeldingen og sier opp sin stilling i Den norske kirke.

• Arbeidsgiver (eller arbeidstaker selv) søker om dispensasjon fra medlemskravet og søknaden innvilges av biskopen. Arbeidsforholdet videreføres uendret.

• Arbeidsgiver (eller arbeidstaker selv) søker om dispensasjon fra medlemskravet som over, men søknaden innvilges ikke.

LES OGSÅ: «Det er klart at psyken har gått av å høre om tilgivelse hver søndag»

Oppsigelsesgrunn

Særlig det siste senarioet skaper forvirring: vil arbeidsgiver i slike tilfeller ha saklig grunn til å avvikle arbeidsforholdet?

Ettersom det er de enkelte bispedømmene som behandler slike dispensasjonssøknader, ber KA biskopene om å snakke sammen og anbefaler dem å komme fram til felles retningslinjer for hvordan slike saker skal behandles.

– Det er viktig at vi kommer fram til mest mulig lik praksis for vurdering av slike saker. Første skritt er den faglige diskusjonen vi nå skal ha for å klargjøre de kirkerettslige kravene i kjølvannet av Kirkemøtets vedtak, sier Singsaas.

– Hvilke kriterier tenker du bør ligge til grunn for innvilgelse/avslag på dispensasjonssøknader?

– Det kan jeg ikke svare på per nå. Dette må drøftes i fellesskap, slik at vi sammen kan komme fram til hvilket handlingsrom vi har, sier biskopen.

LES OGSÅ: Hele «Molde» har meldt seg ut av kirken

Kirkerettslige vurderinger

Han ser ikke bort fra at det kan være snakk om å behandle dispensasjonssøknader ut fra hvilken stilling den ansatte har.

– Om en ansatt bidrar i undervisningssituasjoner eller gjennom forkynnelse, eller om det er en kirkegårdsansatt, kan bli en del av vurderingsgrunnlaget.

– KA stiller spørsmål ved hva som skjer dersom en dispensasjonssøknad ikke innvilges? Er det grunn til oppsigelse?

– Det er disse spørsmålene vi må få en kirkerettslig og kirkefaglig vurdering av. Men det er helt relevante spørsmål, som vi må få en avklaring på, sier Singsaas.

LES OGSÅ: Presteledere er uenige om kirkens rolle ved ekteskapsinngåelse

Engasjerte ansatte

Styreleder i yrkesorganisasjonen Kirkeansatte, Geir Møller, synes det er flott at biskopene skal diskutere saken.

– Det bør være rom for fritak når det gjelder en så polariserende sak som likekjønnet ekteskap. Vi har mange ansatte som ønsker å være engasjerte, og utmelding er en tydelig måte å signalisere at man er uenig.

Han mener medlemskravet for ansatte bør opprettholdes, men at dispensasjon kan være nødvendig i flere tilfeller. Også om søkere til ledige stillinger tilhører andre kristne trossamfunn, som for eksempel Frikirken.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter