Religion

Reagerer på bibelbrev

Sønnen til Thyra Græsdal ble invitert til bibelutdeling og undervisning i den lokale menigheten. – Ufattelig frekt, mener hun.

– Invitasjonen ble sendt i beste hensikt, men fungerte ikke slik i praksis, svarer kapellan Frode Granerud.

«Til Mikkel og foresatte» stod det på konvolutten som ble sendt til mamma Thyra Græsdal og samboeren forrige uke. Den personlige invitasjonen gjorde Græsdal rasende:

– Hvorfor sender de ut personlig adresserte brev til tiåringer som aldri har vært medlem av kirken? Vi har ingen interesse av dette. Selv meldte jeg meg ut av kirken som tenåring, det samme gjorde min samboer. Jeg synes dette vitner om aggressiv kirkerekruttering. Dette er ufattelig frekt, sier Græsdal, som i dag er muslim. Hennes samboer er medlem av den religionskritiske organisasjonen Hedningsamfunnet.

LES OGSÅ: Krev slutt på info frå andre trussamfunn

Ikke lydhør.

Nylig la hun ut et innlegg om hendelsen og postet et bilde av brevet i den lukkede Facebook-gruppen «Nei til forkynnelse og religionsutøvelse i skolen og barnehagen». I brevet inviteres alle 5.-, 6.-, og 7.-klassinger i Garder i Vestby til fire samlinger i kirken. I løpet av disse timene får barna «møte Bibelens historier og personer», samt får «hjelp til å forstå hva Bibelen har å si til oss som lever i dag». 5.– og 6.-klassinger får utdelt hver sin bibel under Lysmessen siste helgen i november. 7.-klassingene fikk boka i fjor.

– Jeg ringte menighetsrådet i Garder kirke for å spørre hvordan de hadde fått tak i adressen til sønnen min. Den hadde de fått via «lokalkunnskap», sa han jeg snakket med. Han var overhodet ikke lydhør til kritikken min og virket mer opptatt av å formidle hvor positivt og fint det er å ha sin egen bibel, sier Græsdal, som derfor besluttet å ta kontakt med bispedømmerådet. Hun husker ikke navnet på vedkommende.

LES OGSÅ: Kan du dele ut menighetsbladet til alle?

Koranskole på lørdag.

– Overraskende nok støttet de mitt syn på at menighetene må forholde seg til medlemslister når de vil dele ut bibler og invitere til bibeltimer, hevder hun.

– Men skal ikke kirken få lov til å dele ut Bibelen?

– Jo, men da til sine egne. Jeg spurte han på kirkekontoret: «Hvordan ville du opplevd det om jeg sanket inn navnene på alle sjuåringer i bygda, ga dem en koran og inviterte til koranundervisning hver lørdag, som er vanlig i min religion?» Det svarte han ikke på.

LES OGSÅ: 'Menighetsbladet er ingen prekestol'

Kom feil ut.

Kapellan i Garder menighet, Frode Granerud, kan bekrefte at Græsdal har snakket med et medlem i menighetskomiteen i Garder. Han bekrefter også innholdet i brevet.

– Garder er en liten plass hvor alle kjenner alle. Vi tenkte det var dumt hvis det var én i den lille barneflokken som ikke fikk invitasjon, men i ettertid ser vi at dette kom feil ut. Det ble gjort i beste hensikt, men fungerte ikke slik i praksis, sier han.

Vanligvis forholder kirken seg til sitt eget medlemsregister, både når det gjelder utdeling av bøker, invitasjon til konfirmasjon, og andre aktiviteter for barn og ungdom i kirken, understreker Granerud.

LES OGSÅ: 'Alle' leser menighetsbladet

Sender ut til alle.

Like streng er ikke praksisen andre steder. Hvert år sender både Human-Etisk Forbund og Den norske kirke ut brev med informasjon til årets potensielle konfirmanter. Begge har søkt fullmakt til å hente ut informasjonen de trenger fra folkeregisteret, skrev Vårt Land i fjor.

Rådgiver med ansvar for ungdomsspørsmål i Den norske kirke, Randi Langkaas, begrunnet utsendingen slik:

– Ungdom tar et aktivt valg når det gjelder om de vil konfirmeres og hva slags konfirmasjon de ønsker. Målet med brosjyren er å gi grunnlag for dette valget.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion