Nyheter

Prestene i Nidarosdomen får ikke stemme i bispevalget

Nidaros skal få ny biskop. Men menighetsråd, prester og andre vigslede medarbeidere i Nidarosdomen og resten av Nidaros domprosti får ikke stemme i bispevalget. – Litt snodig, synes soknepresten i Nidarosdomen.

– Jeg føler meg litt hemmet demokratisk fordi jeg ikke får delta i avstemningen om ny biskop. Men det finnes andre måter å ha innflytelse; jeg prøver å påvirke de som har stemmerett, sier Bodil Slørdal, sokneprest i Nidaros domkirke, til Vårt Land.

Entydig konklusjon

Kirkerådets administrasjon har i brev til Nidaros bispedømmeråd konkludert helt entydig: «Menighetsrådene, prestene i offentlig kirkelig stilling og vigslede kateketer, diakoner og kantorer i offentlig kirkelig stilling i Nidaros domprosti har stemmerett ved avstemningen på ny preses, men ikke på Nidaros biskop», fastslår Kirkerådets direktør, Jens-Petter Johnsen.

Kirkerådet presiserer at heller ikke tilsatte som har sitt arbeidssted innenfor Nidaros domprosti, både de tilsatte ved bispedømmekontoret som har stemmerett og tilsatte ved andre institusjoner som ligger i domprostiet, kan delta i den pågående avstemningen.

«Avgjørelsen kan ikke påklages», tilføyer Kirkerådet.

Preses har tilsynsansvar

Da det i 2010 ble etablert en ordning med fast preses i Den norske kirke, som Kirkedepartementet skulle legges til Trondheim, ble det også etablert en ordning med to biskoper i Nidaros bispedømme. Preses Helga Haugland Byfuglien har et geografisk lite tilsynsområde i deler av Trondheim, Nidaros domprosti. I tillegg til Nidaros domkirke består det av soknene Vår Frue, Bakklandet, Lademoen og Lade.

Nidaros bispedømmeråd skrev brev til Kirkerådet for å få avklart om de som hører inn under preses tilsynsområde, også har stemmerett når Nidaros-biskop Tor Singsaas etterfølger skal rekrutteres denne våren.

Når menighetsrådene og kirketilsatte i Nidaros domprosti «fikk stemmerett ved avstemningen på ny preses, legger Kirkerådet til grunn at de samtidig mistet stemmeretten i avstemningen på ny Nidaros-biskop».

LES MER: Mange var villige, men bare fire ble utvalgt

Sokneprest Bodil Slørdal i Nidaros domkirke forstår denne vurderingen, men synes likevel det er «underlig» ikke å skulle få være med i avstemningen om ny Nidaros-biskop:

– Samarbeider tett

– Vi er glade for at vi har preses som biskop. Men i all vår virksomhet i Nidaros domkirke samarbeider vi tett med to biskoper. Hvem som er Nidaros biskop får stor innvirkning på vår hverdag, sier hun.

Ledende domkantor Magne H. Draagen i Nidarosdomen synes Kirkerådets konklusjon «er ikke overraskende og helt uproblematisk».

– Det er preses som er biskop for Nidaros domprosti. Biskopen i Nidaros har rett til å bruke Nidarosdomen, men det er preses som har tilsyn med vi som er kirkelig tilsatte der, sier Draagen.

LES MER: Lanserer ny bispekandidat

Ved Nidaros bispedømmekontor får Vårt Land opplyst at det i Nidaros domprosti er 28 stemmeberettigede, kirketilsatte pluss fire menighetsråd. De får altså ikke får delta i avstemningen om ny Nidaros-biskop, men ved neste korsvei kan de si sin mening om hvem som bør bli Den norske kirkes nye preses.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter