Nyheter

Lanserer egen bispekandidat i Nidaros

De fire nominerte til den ledige biskopsjobben i Nidaros får konkurrent: Prost Dagfinn Thomassen (56). Støttespillerne mener hans kandidatur vil styrke kirkedemokratiet.

– Vi er veldig overrasket og sterkt kritisk til at bispedømmerådet bare nominerte fire kandidater, mens de kunne ha nominert fem. Vi etterlyser mer kirkelig demokrati og flere valgmuligheter for å kunne påvirke tilsettingsprosessen. Derfor vil vi ha med Dagfinn Thomassen. Han er en dyktig og samlende bispekandidat for hele bispedømmet, sier Siv Mari Forsmark til Vårt Land.

Hun er nestleder i menighetsrådet i Byneset, der Thomassen tidligere var sokneprest. Hun er også en av initiativtakerne til nominasjonen av kristiansanderen som har 30 års fartstid som prest i Nidaros bispedømme.

Onsdag 1. mars offentliggjorde Nidaros bispedømmeråd sin kandidatliste til stillingen som blir ledig når biskop Tor Singsaas pensjoneres sommeren 2017:

• Prost Nils Åge Aune (51) i Sør-Innherrad.

• Prost Herborg Oline Finnset (55), Strinda.

• Prost Ragnhild Jepsen (47), Nidaros.

• Prost Kristine Sandmæl (47), Lofoten.

LES MER: Mange var villige, bare fire ble utvalgt til bispekandidater

Har aksjonert

Innen 17. mars kan det også fremmes supplerende kandidater. En gruppe på tre personer, Trondheimspresten Lars Sparre, Sveinung Tennfjord, daglig leder i Kirkens SOS Trøndelag, og personalleder Siv Mari Forsmark ved Kristen Videregående skole Trøndelag, har aksjonert for å få tilleggsnominert den nåværende prosten i Orkdal, Dagfinn Thomassen.

Kravet er at minst 100 stemmeberettigede i menighetsrådene, og/eller prester, vigslede kateketer, diakoner og kantorer i det aktuelle bispedømmet, stiller seg bak kandidaturet.

– Vi er ikke langt unna det målet, og vi er helt sikre på at vi får mange nok underskrifter til at Thomassen blir med blant de nominerte bispekandidatene, sier Forsmark.

– For snevert mangfold

Adresseavisen skriver at de tre som har lansert den supplerende kandidaten, gjør det fordi de mener «mangfoldet i bispenominasjonen i Nidaros er for snevert». De mener at Thomassen er «en samlende kandidat».

– Mener dere at de fire som bispedømmerådet har nominert, er mindre samlende?

– Jeg tror det er fire dyktige kandidater som er nominert. Vårt hovedpoeng er at rådets nominasjon innebærer et demokratisk underskudd. Når de har valgt å nøye seg med fire, er det ikke mye igjen av kirkedemokratiet. Vi som skal stemme, har da egentlig bare innflytelse på hvem av de fire som ikke skal gå videre til andre fase i rekrutteringsprosessen. Som fersk, selvstendig folkekirke må kirken tydeligvis trene seg på den demokratiske prosessen, og dette er en stor prøve, svarer Siv Mari Forsmark.

– Får ting til å skje

– Hvorfor mener dere at Dagfinn Thomassen bør bli ny biskop i Nidaros?

– Sammenlignet med de andre nominerte er han den som har den som har bredest nedslagsfelt i bispedømmet. Han er representant også for utkantområdene i Nidaros. Vi legger vekt på hans egenskaper som sokneprest, sjelesørger, taler og organisator. Thomassen har vært min sokneprest, og jeg kjenner han som en som får gode ting til på skje og som er knallgod på å skape gode, brede relasjoner i folkekirken, svarer hun.

Andre som kjenner forholdene i Nidaros bispedømme godt, sier at de ikke kan se de store forskjellene mellom Thomassens og de andre nominerte kandidatenes teologiske og kirkepolitiske profil.

Da Nidaros bispedømmeråd presenterte sine fire utvalgte kandidater, sa bispedømmerådsleder Agnes Sofie Gjeset: – Vi kunne ha nominert fem, men denne gangen var det fire som tydeligst svarte til de kriteriene vi hadde satt.

Hun ville ikke si mye om hvilke kriterier som ble vektlagt i rådet: – Det handler i tillegg til vanlige kvalifikasjonskrav om særegenheter ved vårt bispedømme.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter