Nyheter

Mange var villige, bare fire ble utvalgt til bispekandidater

Nidaros bispedømmeråd kunne nominert fem bispekandidater, og hadde mange villige å velge mellom, men nøyde seg med fire. Tre av dem er kvinner.

– Det var flere som svarte nei enn ja til å bli vurdert som kandidater. Men vi fikk ja fra veldig mange gode folk. I rådet viste det seg at det var disse fire som hadde mest støtte og som svarte tydeligst til de kriteriene vi hadde satt, sier bispedømmerådsleder Agnes Sofie Gjeset.

LES MER: Kvinnejubel for bispenominasjon

Onsdag presenterte hun rådets foretrukne kandidater til å overta bispetrøya i Midt-Norge: Nils Åge Aune, prost i Sør-Innherad, Herborg Oline Finnset, prost i Strinda, Ragnhild Jepsen, domprost i Nidaros og Kristine Sandmæl, prost i Lofoten.

Gjeset vil ikke si mye om hvilke kriterier som ble vektlagt: – Det handler i tillegg til vanlige kvalifikasjonskrav om særegenheter ved vårt bispedømme.

LES MER: Her er de nominerte

Mange fellestrekk

Det er mange fellestrekk mellom de nominerte:

• Alle er proster, og med unntak av Sandmæl arbeider alle nå i Nidaros.

• Alle er utdannet ved Menighetsfakultetet – og mangler teologisk doktorgrad.

• Og alle fire, inklusive mannen som har bakgrunn som Japan-misjonær for Misjonssambandet, støtter Kirkemøtets vedtak om vigselsliturgi for likekjønnede.

LES MER: Mange tror på opprykk

Både Herborg Finnset og Kristine Sandmæl er nominert ved nylige bispevalg, i henholdsvis Nord-Hålogaland og Sør-Hålogaland. Finnset manglet bare én stemme i Kirkerådet på å bli tilsatt i stedet for Olav Øygard.

Kristine Sandmæl er en av de valgte topplederne i Den norske kirke, som leder i Mellomkirkelig råd. Hun er den første bispekandidat som lever i et likekjønnet ekteskap.

– Har det vært et moment i bispedømmerådet?

– Det har selvfølgelig vært et tema, men dette har ikke vært avgjørende for at hun er med på vår liste, svarer bispedømmerådsleder Gjeset.

Kristine Sandmæl er også styremedlem i Åpen folkekirke (ÅF), organisasjonen som vant kirkevalget i 2015 med ja til likekjønnet vigsel som flaggsak. Et stort flertall i Kirkerådet, som tilsetter biskoper, er medlemmer i Åpen folkekirke.

At ikke prost Torstein Lalim, som også er med i denne organisasjonen, ble tilsatt som biskop i Stavanger i desember, skapte sterke reaksjoner internt i Åpen folkekirke. I årsmeldingen for 2016 het det at ««Hoved­regelen må være at ÅF bidrar til at kandidater med vår teologiske profil blir valgt. Det er slik vi får videreutviklet Den norske kirke som en åpen folke­kirke.»

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter