Nyheter

Prest: Kors kan være farlig for asylsøkere

Kors på asylmottakene kan skape store problemer for returnerte asylsøkere, mener prest og en konvertitt fra Afghanistan.

«Vi vet fra andre saker at informasjon om hva som skjer i Norge, blir sendt til Afghanistan … Skulle det finnes bilder av dem sammen med kors eller opplysninger om at de har bodd på et kristent mottak, vil den informasjonen i Afghanistan bli tolket som om de har konvertert … Det kan medføre represalier og forfølgelser, og blir de returnert til talibanstyrte områder, kan det bety døden», skriver prest Anna Ramskov Laursen og «Afghan», en anonymisert konvertitt, i et innlegg på dagens debattsider.

For tre uker siden var det høy temperatur i saken om at kristne leirsteder som skulle huse asylsøkere måtte ta ned korsene etter pålegg fra Utlendingsdirektoratet (UDI) – asylmottakene måtte være livssynsnøytrale. Etter sterkt press bøyde UDI av og tillot at akuttmottakene kunne la korsene henge.

LES OGSÅ: Nekter å fjerne kors på asylmottak

Kritisk til kors-avgjørelse

Laursen, som er fungerende sokneprest på Lurøy i Nordland, er kritisk til denne avgjørelsen. Hun kjenner til tilfeller der asylsøkere som er returnert til Afghanistan blir sett på som konvertitter kun fordi de har vært i Vesten. Skulle det i tillegg finnes bilder av dem med kors i bakgrunnen, vil det kunne være svært farlig for dem.

– En familie jeg har kontakt med i Kabul klarer seg ekstremt dårlig fordi folk tror de er blitt kristne mens de var i Vesten. Det vet jeg ikke er sant, de er fortsatt troende muslimer, sier hun.

Også konvertitten «Afghan» hører liknende historier.

– Nytter det ikke å forklare sammenhengen, Laursen?

– Dersom ryktet går at man er konvertitt, er det ikke nok å argumentere. Det er ikke lenge siden at en kvinne ble lynsjet fordi imamen sa hun hadde brent en koran, noe som ikke var sant, forteller Laursen som er medlem av menneskerettighetsorganisasjonen «Foreningen av tolvte januar» som arbeider for en human, rettssikker og inkluderende behandling av flyktninger.

LES OGSÅ: Ekspert advarer mot polske nynazister som etablerer seg i Norge

Hun er opptatt av at debatten om kors på asylmottak ikke skal handle om korsets synlighet i det norske samfunnet.

– Vi må diskutere saken i lyset av svært sårbare mennesker på flukt, og særlig dem vi skal returnere, sier Laursen.

LES OGSÅ: – Skremmende hvor fort stemningen blant nordmenn snur

Vestlig tankegods

Andreas Furuseth, seniorrådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas), vet at det forekommer at returnerte afghanere blir assosiert med vestlig ideologi fordi de har vært i Vesten.

– De blir anklaget for å være påvirket av vestlig tankegods. Om dette kan resultere i trusler, overgrep eller forfølgelse, er det vanskelig å si noe om. Jeg kan ikke huske å ha hørt om at slike mistanker har materialisert seg i direkte trusler, sier han.

Han kan ikke utelukke at returnerte afghanere vil ha et forklaringsproblem dersom det finnes bilder av dem med kors i bakgrunnen.

– Men norske myndigheter og Landinfos synspunkt er at dersom man bare er bekvemmelighetskonvertitt, så er det liten risiko om man ved tilbakesendelse erklærer at man er troende muslim, sier han

Sterke, religiøse motiver

Bekvemmelighetskonvertitter må gjerne forklare bilder fra dåp og gudstjenester, som er mye sterkere religiøse motiver

– Følger man den tankegangen, vil ikke et tilfeldig kors i bakgrunnen skape problemer, sier han.

– Jeg skjønner likevel personer som er bekymret for at denne typen informasjon kan bli gjort kjent, med tanke på hvilket samfunn Afghanistan er og retningen landet går i, sier han.

Den islamske trosbekjennelsen

Assisterende generalsekretær i Norges Kristelige Student og Skoleungdomslag (NKSS), Bård Rebbestad Løkken, har et bredt kontaktnett innenfor afghanske og iranske grupper. Han tror ikke det er noen stor risiko knyttet til kors på asylmottak for returnerte asylmottak.

– Dersom man blir mistenkt for å være konvertitt, går det stort sett bra om man fremsier den islamske trosbekjennelsen. Mange godtar den forklaringen, sier han, men kan ikke utelukke at ekstreme grupperinger ser annerledes på saken.

LES OGSÅ: Nødvendig retrett av UDI

Strenge bilderestriksjoner

UDI har ikke diskutert om kors på asylmottak kan skape problemer for returnerte asylsøkere.

«Dette er ikke en problemstilling vi har hatt oppe. Det er strenge restriksjoner når det gjelder å ta bilder av beboere i asylmottak og i akuttinnkvarteringer. Dette skal kun gjøres etter samtykke fra asylsøkerne. UDI går heller ikke ut med personopplysninger eller bilder av beboere uten samtykke fra den det gjelder», skriver presserådgiver John Olav Kroken i en epost.

LES OGSÅ: De kristne sex-mytene

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter