Nyheter

Polet knuser «Sylvi-kvoten»

Gårdsbutikker med alkohol er en trussel mot Vinmonopolet.

For to år siden signerte de fire borgerlige partiene en samarbeidsavtale som på alkoholfeltet sa dette:

«Hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk ligger fast.»

Men mindre enn år senere fikk Frp gjennomslag for «Siv-kvoten»; nordmenn på vei hjem fra utlandet kan veksle 200 sigaretter inn i to flasker vin, så totalt kan reisende over 18 år bære med seg seks flasker vin gjennom tollen.

To Frp-kvoter

Nå vil Frp ha på plass en «Sylvi-kvote»; fruktbønder skal årlig få selge inntil 20.000 liter lokalprodusert alkohol fra egne utsalg. Alkoholstyrken i sideren kan være på inntil 22 volumprosent.

Da landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) lanserte liberaliseringen i januar, sa hun at flere gårdsutsalg med alkohol kan være med på å holde liv i Bygde-Norge.

Men fordi alkoholloven er helseministerens bord, er det statsråd Bent Høie (H) som nå sitter bøyd over høringssvarene.

LES OGSÅ: Polet opplever sin største salgssvikt på 20 år

Strammere kvote

Svaret fra selskapet han eier, Vinmonopolet, er ikke nådig mot salgsønsket til landbruksministeren:

– Det foreliggende forslaget kan etter Vinmonopolets oppfatning gi så store endringer i omsetningsmønsteret at vinmonopolordningens eksistens kan bli satt i fare, skriver administrerende direktør Kai G. Henriksen. Bak seg har han også et bekymret polstyre.

Konkret frykter Vinmonopolet at altfor mange nye salgssteder skal få selge altfor mye alkohol. Henriksen sier at dagens polordning kan ryke om regjeringen åpner for et betydelig salg utenfor polets egne butikker.

Ledelsen i Vinmonopolet sier likevel ja til å åpne for gårdsbutikker med alkoholsalg, men ordningen må bli mye strammere enn den regjeringen ønsker.

LES OGSÅ: – Vinmonopolets salgssvikt svekker alkoholforskningen

Mer til mindreårige

Helseministerens fagdirektoratet er også bekymret for frislippet til de blåblå:

– Helsedirektoratet vil for det første stille spørsmål ved behovet for en slik ordning, da det i dag er tillatt med såkalt «gårdssalg» av alkoholholdig drikk med inntil 4,7 volumprosent alkohol, skriver divisjonsdirektør Linda Granlund.

Direktoratet frykter at gårdsutsalgene vil bli festlokaler. De skriver at det vil «bli et attraktivt tilbud for befolkningen rundt slike salgssteder, især i områder med lang avstand til nærmeste vinmonopol».

– Ordningen kan også medføre at mindreårige får økt tilgjengelighet til sterkere alkoholtyper, melder Granlund.

Men akkurat som Vinmonopolet sier Helsedirektoratet ja til å åpne opp, bare ordningen blir en «justering som i liten grad er tilsiktet å øke tilgjengeligheten og utfordre monopolordningen».

LES OGSÅ: Vil ha ølsalg på bensinstasjon

Styrke to næringer

I dag er det sju siderprodusenter med statlig bevilling. Fem av dem er medlemmer i Hardanger Siderprodusentlag, som jubler for «Sylvi-kvoten»:

«Dette er ei melding laget har venta på lenge og har sjøl arbeidd politisk med å få til gardssal av sider dei siste 10 åra», skriver de i høringssvaret.

Siderprodusentlaget mener liberaliseringen styrker to viktige næringer; reiseliv og fruktdyrking. Det Norsk Bonde- og Småbrukarlag helt enige i. En etterlengtet ordning som både vil styrke reiselivet og landbruksnæringen, sier småbrukerne.

Organisasjonen som jobber med å få flere til å reise i Norge, Virke Reise, jubler også:

– Tiltak som kan bidra til at lokale aktører kan tilby kvalitetsmat og drikke til turister vil også være med på å styrke totalopplevelsen for turister i Norge, mener fagsjef Robert Hval Straumann.

Ikke press

Bryggeri- og Drikkevareforeningen støtter oppmykningen dersom lovendringen ikke setter «Vinmonopolordningen under press fra EUs eller internasjonale produsenters side».

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter