Nyheter

– Vinmonopolets salgssvikt svekker alkoholforskningen

Forsker frykter det nå blir verre å kartlegge nordmenns alkoholbruk.

Bilde 1 av 2

– Folk kan kjøre langt for å få noe billigere, og det er utrolig hvor langt folk er villige til å gå for å få tak i rimelig alkohol, sier seniorforsker Eiving Ystrøm ved Folkehelseinstituttet.

I helgen kunne TV 2 melde at Vinmonopolet opplever største salgssvikt siden 90-tallet, ifølge administrerende direktør Kai G. Henriksen. Siden mars i år har salget ligget på 5 prosent lavere enn året tidligere. I tillegg viser tall fra SSB at grensehandelen har økt med 10 prosent.

LES SAKEN HER: Største salgssvikt på 20 år

– Svekker forskningen.

Eivind Ystrøm har vært med på flere forskningsprosjekter om alkoholbruk. Han forteller at et av de viktigste grepene for å begrense alkoholbruken, er å ha et statseid selskap med monopol på en rekke alkoholvarer, slik vi har i Norge. Han sier dette også gir et bedre forskningsgrunnlag for å kartlegge folks alkoholvaner.

– En stor fordel er at vi da vet hvor mye alkohol som drikkes. Vi som samfunn er avhengig av å vite hvor mye nordmenn ruser seg. Hvis mange handler på taxfree, får vi et for lite kunnskapsgrunnlag til å lage en reell og effektiv politikk på området, sier Ystrøm.

Stortingsrepresentant og helsepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Torgeir Micaelsen, er enig i at det kan bli vanskeligere å få korrekte tall på nordmenns alkoholkonsum.

– Det er allerede i dag utfordrende å ha korrekte data på hva som konsumeres og hvor det kjøpes fra, fordi det er vanskelig å holde oversikt når det foregår over andre kanaler, sier Micaelsen.

LES OGSÅ: Støre: Tenk over før du gir en vin i gave

Øker med taxfree-kvoter.

For ett år siden kom det nye endringer i toll- og avgiftsfrie kvoter på taxfree-handel. Med finansminister Siv Jensen og Frp i spissen, ble det mulig for reisende utenlands å bytte ut tobakkskvoten med alkoholvarer.

Ystrøm er ikke i tvil om at de utvidede taxfree-kvotene vil øke alkoholkonsumet til nordmenn over tid, men mener det også henger sammen med bedre økonomi.

– Jo større taxfree-kvotene er, jo mer drikker folk. Det endrer alkoholmønsteret vårt. Nordmenn går fortsatt på fylla, men før hadde vi ikke råd til både å være full og ta et glass vin i hverdagen. Dette har endret seg i takt med at vi har fått bedre økonomi, sier Ystrøm.

LES OGSÅ: Siv-kvoten tapper polet

– Helseskadelig.

Torgeir Micaelsen er bekymret for Vinmonopolets framtid.

– Det som har vært en suksess for Norge er presset fordi omsetningen på alkohol foregår andre steder. Økt grensehandel viser alkoholpolitikkens dilemma med å ha høye avgifter her i landet, da trekker handelen til utlandet.

Han vil ikke svare på hvorvidt Arbeiderpartiet vil komme til å endre de utvidede taxfree-kvotene som Solberg-regjeringen innførte, annet enn at de vil se på endringer om de skulle komme i regjering om to år.

– Endring koster fellesskapet penger og utfordrer Vinmonopolet, sier Micaelsen.

LES OGSÅ: AP-thriller om taxfree

Helseskadelig

Ystrøm hos Folkehelseinstituttet mener et svekket Vinmonopol vil bli helseskadelig over tid.

– Jeg kan ikke se andre konsekvenser enn det. Mer billig alkohol fører til mer alkoholskader. I dag kan du jo nesten ikke hente bagasjen på flyplassen uten å gå gjennom taxfree. Jo mer alkohol nordmenn inntar, jo flere alkoholproblemer vil vi få.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter