Politikk

Spår kraftig press på KrF i valgspurten

Fersk gallup ett år før valgkamp­innspurten gjør blå og røde regjeringsløsninger­ helt avhengig av KrF. ­Eksperter spår nå tøft press mot ­partiet.

– KrF må forvente stort trykk fra flere kanter: Fra andre partier som ønsker å samarbeide og fra ­mediene. Og så vil den interne diskusjonen handle om hvilken retning man vil gå i. Her må partiet gjøre det de selv føler er rett, sier KrFs partiveteran og tidigere statsminister Kjell Magne Bondevik.

På Norstats måling for Vårt Land – gjennomført fra tirsdag i forrige uke og til mandag – er både Høyre-leder Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre avhengig av KrFs mandater for å kunne danne regjering.

LES OGSÅ: «Rått drama for småpartiene»

Makt for makt

Men når KrF havner i nøkkelposisjon kan presset i selve valgkampen bli voldsomt – fra begge sider. Før valget i 2009 var Venstre i en lignende vippeposisjon, og Ap brukte mye kraft på å gjøre Venstre mindre. Fra Ap-topper het det at «en stemme på Venstre er det samme som en stemme på Frp».

Venstre-veteran Odd Einar Dørum kjenner godt til denne typen press:

–Arbeiderpartiet er veldig gode på å bruke makt for å sikre makt, og det har Venstre opplevd mange ganger. Høyresiden har ikke perfeksjonert dette. Kurtise er helt avgjørende i politikken.

Fordel også

Men KrF-veteran Bondevik mener dagens situasjon kan være til fordel for partiet:

– Det kan være ubehagelig å stå i et slikt press. Men samtidig gjør det KrF mer interessante, og gir dem gode muligheter for gjennomslag. Alt i alt er det derfor positivt å være i en vippeposisjon.

– Jeg vil si som Knut Arild Hareide: Det viktigste er ikke hvem KrF samarbeider med, men hva det samarbeides om.

Internt press

Også samfunnsvitere tror KrF kan merke trykket, men valgforsker Svein Tuastad ved Universitetet i Stavanger mener KrF nå befinner seg i en drømmesituasjon.

– De sitter med alle de gode kortene og kan egentlig avgjøre valget neste år hvis situasjonen holder seg. Jeg tror det aller største presset vil komme internt, fra deres egne.

Tuastad mener KrF nå må jobbe for å få på plass hvilke saker som skal prioriteres, og sørge for å skape bred oppslutning rundt dette internt.

– Mitt beste råd til KrF er å gå inn i valgkampen som et tydelig sentrumsparti med klare saker man ønsker gjennomslag for. Det kan forebygge velgerflukten til høyresiden om partiet bestemmer seg for å skifte side.

Ifølge Tuastad står KrF i en langt bedre forhandlingsposisjon enn Venstre, som ikke ønsker å skifte side og samtidig har stilt tydelige krav.

– Om Frp sier nei til disse kravene har Venstre malt seg opp i et hjørne. Det har ikke KrF gjort. De har derfor et langt større rom for forhandlinger. De kan både gi og få fra begge sider.

Pisk og gulrot

Toril Aalberg, valgforsker ved NTNer langt på vei enig med Tuastad. Hun mener det gir en ny og interessant situasjon at KrF har åpnet for å kunne samarbeide med venstresiden, og er spent på hvor KrF vil velge å gå.

– Vil Hareide bli møtt med gulrøtter eller pisk fra de to blokkene?

– Begge vil prøve å lokke med de sakene de har til felles, og samtidig peke på de sakene hvor KrF står langt unna den andre blokken, sier Aalberg og fortsetter med et eksempel:

– Arbeiderpartiet vil nok aktivt peke på de problematiske sakene i dagens regjeringssamarbeid: innvandring, klima og bistand. Det vil si saker der KrF tradisjonelt står langt unna den sittende regjeringen.

Budsjett-thriller

Svein Tuastad tror årets budsjettforhandlinger kan bli en avgjørende thriller.

– Både Venstre, KrF og Frp må markere seg fram mot valget. Det blir spennende å se hvilke utslag det får. Også venstre-­siden kan vinne på bråk på borgerlig side.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk