Nyheter

Nedtoner sin jødiske herkomst

Med sin knusende seier over Hillary Clinton i New Hampshire ble senator Bernie Sanders (74) den første jøden som vant et amerikansk primærvalg.

Den historiske seieren utløste likevel ikke begeistrede jubelscener i de jødiske miljøene, verken i USA eller Israel. Sanders er en sekulær jøde som sjelden framhever sin jødiske arv, og han er såpass langt ute på venstresiden at mange mistenker ham for å være lite Israel-vennlig.

LES MER: «Han er blitt USAs nye likhetsprofet», skriver Beris Aalborg

Kritisk Israel-venn

Det siste er bare delvis riktig. Sanders er en kritisk støttespiller som klart forsvarer Israels eksistens. Samtidig mener han at USA bør bruke mindre på militær støtte til Israel, og spille «en mer jevnbyrdig rolle i håndteringen av det palestinske samfunnet i Israel».

Under den siste Gaza-krigen skrev ikke Sanders under en resolusjon i Senatet som ensidig anklaget Hamas, og på et folkemøte i Vermont sa han at Israel hadde overreagert og blant annet truffet FN-bygninger i Gaza. Men Sanders la til at Hamas skjøt raketter mot Israel fra befolkede områder, og brukte penger på tunneler inn i Israel i stedet for å bygge nytt i Gaza.

LES OGSÅ: Etter fire år i Norge har hun endret sitt syn på hjemlandet USA

Har polske aner

Sanders er sønn av den polske jøden Eli Sanders som emigrerte til USA som 17-åring i 1921. Der giftet han seg med Dorothy Glassberg, datter av jødiske immigrantforeldre fra Polen og Russland.

I oppveksten i Brooklyn i New York gikk unge Bernie på hebraisk kveldsskole, og han feiret sin bar mitzvah – en slags jødisk konfirmasjon – i 1954.

Som 25-åring dro Bernie Sanders til Israel der han var flere måneder i en kibbutz drevet av den venstreorienterte Hashomer Hatzair-bevegelse. Da han ble far i 1969, fikk sønnen det jødiske navnene Levi.

LES MER: Gud er på retur i USA, men ikke i valgkampen

Historisk seier

Under seierstalen i New Hampshire bet noen seg merke i at Sanders ikke nevnte sin jødiske herkomst, bare at han var sønn av en «polsk immigrant» som kom til USA med tomme hender.

Det er i tråd med Sanders langvarige holdning: Han er en sekulær jøde som gir uttrykk for å være stolt av sin bakgrunn, men han tilhører ingen synagoge eller jødiske organisasjoner.

Han dukker heller ikke opp i pro-Israel demonstrasjoner, slik mange jødiske og ikke-jødiske politikere fra begge partier gjerne gjør i USA. Og i valgkampen holder han seg langt unna å snakke om tro og teologi.

SE OGSÅ: Amerikanerne tviler på Trumps tro

Jublet mer for Lieberman.

Det var en helt annen begeistring i jødiske medier og miljøer, både i USA og Israel, da den dypt troende jøden og varme Israel-støttespilleren Joseph Lieberman ble Al Gores visepresidentkandidat i 2000. Lieberman stilte for øvrig med lite hell i kappløpet om å bli demokratenes presidentkandidat fire år senere.

Paradoksalt nok har Lieberman og Sanders en felles nær venn, den ortodokse, jødiske akademikeren Richard Sugarman, professor i religion og filosofi ved Universitetet i Vermont. Den ivrige sionisten er i dag en av de nærmeste rådgiverne til Sanders. En annen av Sanders beste venner er den jødiske litteraturprofessoren Huck Gutman ved samme universitet.

LLES MER: Valgsirkuset som trollbinder hele verden

Vag om egen tro.

På mange måter framstår Sanders som en typisk liberal og sekulær jøde fra Brooklyn. Han har aldri erklært seg som ateist, og svarer gjerne luftig når han blir spurt om gudstro.

– Jeg tror at alle tror på Gud på sin egen måte. For meg betyr det at vi alle er knyttet sammen, at alt liv er sammenbundet, at våre liv henger sammen, sa han nylig til Washington Post.

Det universalistiske utsagnet kan like gjerne knyttes til jødiske som til andre religiøse og humanistiske verdier. På samme måte harmonerer Sanders politiske program for å motvirke ulikhet med jødisk tenkning om sosial rettferdighet. Det er et budskap som fenger voldsomt blant yngre og liberale amerikanere, også blant unge jødiske velgere som strømmer til Sanders valgmøter.

Vårt Land følger valgkampen i USA. Les mer her!

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter