Nyheter

Nå kan kvinner bli sittende

Er det greit for en kabinansatt å be en kvinnelig passasjer bytte sete, fordi en ortodoks mann hevder troen forbyr ham å sitte nær en kvinne? Nei, fastslår israelsk rett.

Det har vakt voldsom debatt, særlig i Israel, at ultraortodokse jødiske menn i en rekke tilfeller har fått betjeningen på fly til å flytte kvinnelige passasjerer fra setet ved siden av seg. Begrunnelsen er at disse mennene tolker skriften slik at den forbyr dem nærkontakt med en kvinne som ikke er deres kone eller et nært familiemedlem.

Ble ydmyket

Nå har en domstol i Jerusalem bestemt at det israelske flyselskapet El Al ikke lenger kan be kvinnelige passasjerer om å bytte sete i slike tifeller. Det var den 82 år gamle Holocaust-overlevende Renee Rabinowitz som valgte å prøve saken for retten, etter at hun ble utsatt for det hun kaller en ydmykende opplevelse da hun på en flyvning fra New York til Tel Aviv i 2015, ble spurt av en av flyselskapets ansatte om hun kunne tenke seg å bytte sete.

Anmodningen kom etter at hun havnet i flysete ved siden av en ultraortodoks jødisk mann, som bad de kabinansatte om å få slippe å sitte ved siden av en kvinne. Rabinowitz valgte å følge oppfordringen, også fordi hun opplevde det som ubehagelig å sitte ved siden av en mann med slike holdninger. Da hun senere ble kjent med at dette var en vanlig praksis, valgte hun imidlertid å gå til sak mot El Al for en kjønnsdiskriminerende praksis.

Diskriminerende

Forleden kom avgjørelsen som gav Rabinowitz fullt gjennomslag for at flyselskapet må slutte med det dommer Dana Cohen-Lekah kaller «en diskriminerende praksis». I kjennelsen heter det at «under absolutt ingen omstendigheter kan en av mannskapet spørre om en passasjer kan flytte seg fra det setet som er tildelt, med den begrunnelse at den tilstøtende passasjeren ikke vil sitte ved siden av dem på grunn av deres kjønn».

Renee Rabinowitz, som har et yrkesliv bak seg som advokat, sier til flere medier at hun ble jublende glad for kjennelsen da hun forleden ble kjent med den da hun var opptatt i en bibelklasse. Til New York Times forteller 82-åringen at hun ble svært glad fordi dommeren skjønte at det handlet om en prinsippsak, ikke om den relativt beskjedne erstatningssummen hun ble tildelt fra flyselskapet.

LES OGSÅ: Skarpe skiller mellom israelske jøder

Flere tilfeller

El Al er ikke eneste flyselskap som har prøvd å etterkomme ønskene til ultraortodokse, jødiske passasjerer som sier det strider mot deres religiøse overbevisning å sitte ved siden av en kvinne. Det vakte betydelig oppmerksomhet da et passasjerfly fra EasyJet i fjor ble forsinket fra avgang med over et kvarter på en avgang fra Tel Aviv til London, etter at et titalls ultraortodokse, mannlige jøder ble stående i midtgangen og nektet å sette seg før kvinnelige passasjerer ble forflyttet.

Det israelske flyselskapet El Al sier de vil rette seg etter kjennelsen fra domstolen i Jerusalem, som gir selskapet 45 dager på å endre den kjønnsdiskriminerende praksisen. Selskapet hevder at de ikke har hatt en kjønnsdiskriminerende praksis, ettersom de prøver å finne «kjønnstilpasset» plassering på forespørsel fra både menn og kvinner.

Kjønnsdelt

I Israel pågår det nå en debatt om det skal bli tillatt å opprette kjønnsdelte klasser for ultraortodokse ved universitetene, noe Israels råd for høyere utdanning foreslår. Hensikten er å få flere ultraortodokse studenter, en gruppe som tradisjonelt er skeptisk til å delta ved sekulære undervisningssteder.

I dag eksisterer slike kjønnsdelte klaser bare på videregående, på studieforberedende programmer og på et spesielt studieområde på Bar Ilan-universitetet i Tel Aviv. Forslaget om å utvide dette til kjønnsdelte klasser blir møtte med skepsis, blant annet fordi det vil begrense mulighetene for kvinnelige lærekrefter. På den annen side blir det framstilt som en fordel at ultraortodokse i en slik modell ikke vil bli en «isolert øy» utenfor det ordinære utdanningssystemet.

LES OGSÅ: Israels befolkning kan firedobles innen 2050

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter