Nyheter

Israels befolkning kan firedobles innen 2050

Israel kan huse 36 millioner mennesker innen 2050 dersom familiepolitikken ikke strammes inn, advarer israelsk forsker. Han mener sionismen må ta skylda for befolkningseksplosjonen.

Israel er et lite land i areal. I størrelse er det litt mindre enn Nord-Trøndelag. Men mens trønderfylket huser omtrent 137.000 innbyggere, bor det mer enn 8,5 millioner mennesker i Israel.

Nå advarer forskere om at dagens befolkningstall bare er småtteri sammenlignet med forventningene for 2050: Da kan Israels befolkning ha vokst til 36 millioner mennesker.

36 millioner mennesker innen 2050

Det er professor Alon Tal ved universitetet i Tel Aviv som nå roper varsko. I en ny bok legger han fram dystre prognoser for Israel dersom befolkningen vokser i samme takt som i dag:

Innen 2030 vil Israels befolkning ha doblet seg.

Innen 2050 vil Israels befolkning telle mellom 23 millioner og 36 millioner innbyggere.

I dag er Israels befolkningstetthet 1000 ganger høyere enn et gjennomsnittlig OECD-land.

Israelske husstander får i gjennomsnitt 3 barn hver – nesten dobbelt så mange som et gjengs OECD-land, som i snitt får 1,7 barn per husstand.

Tal får støtte i sine advarsler fra Arnon Soffer, israelsk professor emeritus i demografi:

– Jeg har ropt ut om demografi i mange år nå. Vi har nådd det kritiske punktet der vi har blitt det mest folkerike landet i Vesten. Vi føder like mange barn som i den tredje verden og forbruker som i den første, sier han til den israelske avisen Haaretz.

LES OGSÅ: Kjøper seg tomter Israel

Ultraortodokse familier størst

Det er særlig den ultraortodokse delen av befolkningen som drar statistikken drastisk opp. Ultraortodokse familier får i snitt 6,5 barn hver. Israelske beduinfamilier følger hakk i hæl med gjennomsnittlig 6 barn hver.

Men selv om flere befolkningsgrupper i Israel har for vane å få mange barn, legger Tal skylda på den israelske familiepolitikken.

Israel er nemlig et såkalt pro-natalistisk samfunn som oppfordrer befolkningen til å få mange barn. Staten er sjenerøs med subsidier til barnefamilier. Det betyr at fattigere samfunnsgrupper, som de ultraortodokse, kan få mange barn selv om de egentlig ikke har råd til det.

Nå mener Tal at politikerne har laget en «tikkende bombe» og skylder på sionistisk tankegang:

– I vårt samfunn er det tabu å ikke bringe barn til verden. Israels første statsminister David Ben Gurion sa en gang at de som får mindre enn fire barn er forrædere.

Sionismen og religionen oppfordrer til å lage barn

Israels begeistring for barneproduksjon gjenspeiler både sionistisk ideologi og jødisk religion og kultur, ifølge en rapport fra det amerikanske fagbiblioteket Library of Congress.

I jødiske religiøse kilder regnes det å få barn som en menneskerett, og morskapen har en sentral plass i religionen og kulturen.

Men viljen til å lage barn er like mye et resultat av de mange jødeforfølgelsene opp gjennom historien, og særlig folkemordet som ble begått mot jøder i Holocaust. Behovet har blitt ytterligere forsterket av krigene Israel har deltatt i, og de vedvarende truslene mot statens eksistens fra andre land i regionen.

Sionismen har dermed hatt som sitt politiske mål å sørge for at det jødiske folket ikke utslettes, men blir tallrike i Israel. Dette er ideologien bak de rause støtteordningene for israelske barnefamilier, og bak tilbakevendingsloven, som gir alle jøder rett til israelsk statsborgerskap.

LES OGSÅ: Utvalgt – hva så?

– Vanskelig debatt

Nå etterlyser Tal en debatt om hvorvidt sionistisk tankegang fører til at Israel om få år vil stå overfor en befolkningseksplosjon ute av kontroll. Men han er redd tematikken kan hemme den offentlige samtalen. Å kritisere sionismen blir nemlig av mange israelere oppfattet som et angrep på Israels rett til å eksistere.

Kollega Arnon Soffer har allerede advart ham:

– Vær forberedt på å bli stemplet som antisionist av israelsk høyreside og fascist av israelsk venstreside.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter