Nyheter

Menighet fikk strafferabatt i tollsak

St. Svithun katolske menighet fikk strafferabatt fordi de selv meldte om momsunndragelse til tollvesenet. De må likevel betale tilbake en halv million i unndratt moms.

Nesten 2 millioner kroner. Det er verdien på varene som St. Svithun katolske menighet i Stavanger importerte, men ikke betalte moms for, da de utvidet kirken sin i årene 2011-2012. Etter å ha gransket alle innførslene av kirkeinventar har tollvesenet konkludert med at det er unndratt moms for nesten 500.000 kroner for orgelpiper, kirkeklokker, kirkebenker, skriftestol og annet kirkeinventar.

– Jeg er veldig glad for at saken har kommet til en avslutning og konklusjon. Våre antakelser om at det ikke var betalt toll og at varene var feildeklarert var riktige. Det var utgangspunktet for min forgjengers mistanke og årsaken til at vi tok tak og gjorde det vi kunne for å rydde opp, sier sokneprest i Stavanger-menigheten, Sigurd Markussen.

I tillegg til renter, må de som har unndratt moms betale et straffegebyr, et såkalt administrativt tillegg. Siden menigheten selv kom til Tollvesenet og bidro til å løse saken, har de fått redusert straffegebyret med om lag 25.000 kroner. Samlet må menigheten betale tilbake 625.000 kroner, noe menigheten opplyser at de vil gjøre.

LES OGSÅ: Ba biskopen om hjelp i momssak

Varslet tollen

Vårt Land har fått innsyn i tollvesenets kontrollrapport og endelige vedtak. Tollvesenets gjennomgang viser hvordan merverdiavgiften ble unndratt da varene ble importert til Norge.

Utstyr til religionsutøvelse, som er gaver fra utlandet, er tollfrie. Da Reidar Voith tiltrådte som sokneprest i 2012 oppdaget han at det i forbindelse med import av kirkeinventar var skrevet gavebrev fra søstermenigheter til St. Svithun – noe menigheten ikke har. Dermed antok han at brevene var falske.

Han ba han Oslo katolske bispedømme (OKB) om hjelp for å ordne opp i saken. Voith trodde at bispedømmet hadde tatt saken videre, men ble i tvil da biskopen, økonomisjefen og bispedømmet ble siktet i medlemsrotsaken. Dermed gikk menigheten selv til tollvesenet med dokumentasjonen våren 2015.

– Kjøpte varer

Tollvesenets startet undersøkelse. Deres gjennomgang viste at alle varene som var oppgitt som gaver, var kjøpt og betalt med menighetens penger. Det ble heller ikke funnet gavetransaksjoner som tilsvarte kjøpesummen på de importerte varene. Dermed mener tollvesenet at det er dokumentert at det har skjedd en «alminnelig kjøpstransaksjon mellom to parter».

Videre skriver tollvesenet at selv om pengene «som er blitt brukt til varekjøpene er gitt i gave, endrer ikke dette utfallet.» Tollvesenets tolkning av fritaksparagrafen er at «utstyret må være kjøpt av gavegivere i utlandet og innført til Norge som gave». Varer for nesten 750.000 kroner ble importert på denne måten.

Da tollvesenet gransket menigheten, fant de gjennom Valutaregisteret, at det også var innført kirkeinventar for over 1,2 millioner kroner som ikke var fortollet i det hele tatt. Til sammen har menigheten dermed latt være å betale moms for varer av en verdi på nesten 2 millioner.

LES OGSÅ: Prest advarte menighetsrådet om at han var i ferd med å bli avsatt av Eidsvig

Annen lovtolkning

I et møte med tollvesenet i april i år sa representanter for Oslo katolske bispedømme, blant andre økonomisjef Thuan Cong Pham, at de tolket loven slik at momsfritaket gjelder for varer/gaver kjøpt i utlandet med midler som er samlet inn i Norge.

Vi har notert oss at det er en diametral forskjell på tollvesenets oppfatning av tolloven og OKBs tolkning. Jeg håper for bispedømmets skyld at de ikke har brukt samme lovtolkning på andre byggeprosjekter de siste årene. Jeg tør ikke tenke meg hva konsekvensene vil være dersom samme praksis har vært benyttet, sier sokneprest i St. Svithun, Sigurd Markussen.

LES OGSÅ: Mange ville snakke med biskopens utsendte

Tollregion Vest-Noreg opplyser at de ikke har noen umiddelbare planer om å se om Den katolske kirke har brukt sin lovtolkning ved andre byggeprosjekter eller kirkeutvidelser i bispedømmet de siste årene.

– Men det kunne vært en tanke, sier Steinar Fosse, seksjonssjef for etterkontroll og saksbehandling.

Fungerende leder i kontrollavdelingen i Tolldirektoratet, Britt Hilde Øiseth, ønsker ikke å kommentere enkeltsaker.

Svarer ikke

Vårt Land har spurt Oslo katolske bispedømme om de har brukt sin lovtolkning om tollfrie gaver i andre byggeprosjekter eller utvidelser de siste årene. Dette spørsmålet, sammen med en rekke andre spørsmål om tollsaken, har de ikke ønsket å svare på.

– Dette er en sak som gjelder en av bispedømmets 24 menigheter. OKB sentralt ønsker ikke å kommentere interne og lokale forhold, spesielt ikke i en sammensatt sak som har gått over mange år. Vi er kjent med hovedtrekkene i Tollvesenets rapport, men det er St. Svithun menighet i Stavanger som sitter på detaljkunnskapen og hva som eventuelt vil være videre skritt, skriver Lisa Wade, administrativ leder i Oslo katolske bispedømme i et e-post-svar.

Tidligere sokneprest i St. Svitun, Reidar Voith, har ikke ønsket å la seg intervjue av Vårt Land. Soknepresten som virket under byggearbeidene er syk og kan ikke intervjues.

LES OGSÅ: – Varsel om presteflytting skyldes misforståelse

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter