Nyheter

Mange ville snakke med biskopens utsendte

Omtrent 50 mennesker møtte til samtale da bispedømmet holdt tilsynsbesøk i den konfliktfylte menigheten i Stavanger.

– I løpet av to dager satt jeg i samtaler i 20-30 timer med omtrent 50 mennesker. Det har vært bedre å møte folk i Stavanger, i stedet for å sitte i Oslo og få brev. Vi kunne startet en papirfabrikk så mye brev som vi har fått i denne saken, sier Torbjørn Olsen.

Han var utsendt av Oslo katolske bispedømme for å vurdere situasjonen i St. Svithun menighet i Stavanger.

LES OGSÅ: Katolsk menighet herjes av konflikt

Anmeldt. For to uker skrev Vårt Land at menigheten har anmeldt en polsk prest til politiet for blant annet å ha unndratt moms på kirkeinventar og tatt imot gaver for kirkelige handlinger. Presten avviser alle anklagene og deler av det polske miljøet har reagert kraftig på behandlingen deres landsmann har fått fra menighetsråd og sokneprest.

LES OGSÅ: Avviser alle anklager – ønsker å forklare seg

Menighetsrådet og sokneprest Sigurd Markussen har bedt biskop Bernt Eidsvig om å ta kapellanen ut av tjeneste mens politiet etterforsker saken. Det ønsket har ikke Eidsvig etterkommet.

Han viser til at i katolsk kirkerett er suspensjon en straff som blant annet innebærer at presten ikke kan feire messe og at han mister retten til sakramentene.

– Ikke overbevist om skyld

– Finnes det ingen mellomting mellom straffen «suspensjon» og det å la kapellanen stå i tjeneste?

– Hvis jeg er overbevist om skyld, har jeg mulighet til å formidle mine ønsker mer direkte i noe som forenklet kan kalles en midlertidig avskjedigelse. Også dette ville nok bli oppfattet som en straff, om ikke i kirkerettslig forstand. Jeg er langt fra overbevist om skyld i dette tilfellet. Jeg overlater til politiet å klarlegge om norsk lov er brutt, og så overlater jeg til visitasjonen å finne ut om det foreligger skyld ifølge kirkeretten, sier Eidsvig.

Biskopens utsendte, Torbjørn Olsen, forteller at det dukket opp nye problemstillinger i saken, som krever oppfølgingsspørsmål. Det foreløpige materialet er stort og han håper å kunne levere sin rapport til Eidsvig i god tid før jul.

– Kilder sier at du lukket ørene og ikke noterte når det ble fremlagt kritikk mot bispedømmet.

– Da må de ha sett med skrå øyne, for jeg har notert veldig mye. Uten notater blir det håpløst å huske, sier han.

«Grei affære»

Sokneprest Sigurd Markussen karakteriserer visitasen som en «grei affære», mens ordstyrer i menighetsrådet, Hans Kristian Jacobsen opplever at saken er tatt på alvor gjennom visitasen.

– Så får vi vente og se hva rapporten sier, sier han.

Gjennom sin tolk, forteller kapellanen at han håper visitasen kan oppklare misforståelsene slik at han kan slippe slike beskyldninger.

Dårlig kapasitet hos politiet

Til tross for at han ble anmeldt av menigheten i vår, er han fortsatt ikke avhørt av politiet.

– Hvorfor har det gått så lang tid uten at han er avhørt?

– På generelt grunnlag kan jeg si at vi har hatt en del kapasitetsutfordringer i det siste, blant annet med store saker, som Acta-saken. Derfor klarer vi ikke å nå over alt når vi måtte ønske, men vi gjør unna ting så fort vi klarer, sier Tove Breivik Reime, stedfortreder for leder ved økonomiseksjonen i Stavanger politidistrikt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter