Nyheter

Mistet sjefens tillit

Soknepresten i Stavanger har forberedt menigheten på at han vil slutte 1. august fordi han har mistet biskopens tillit. Biskopen aviser at noen er blitt avskjediget.

I 2010 var Sigurd Markussen en nær medarbeider og støttespiller da det blåste som verst rundt biskop Bernt Eidsvig og avsløringen av den egentlige grunnen til Trondheims-biskop Georg Müllers avgang året før. Den offisielle forklaringen var samarbeidsproblemer, men i 2010 avdekket Adresseavisen at Müller hadde innrømmet å ha begått seksuelle overgrep mange år tidligere.

I dag har ikke Markussen lenger tillit hos biskopen. Det fremgår av et møtereferat fra menighetsrådet i St. Svithun katolske menighet i Stavanger, der Markussen nå er sokneprest. Det er Markussen selv som har informert menighetsrådet om dette. Under punktet «Info fra soknepresten» står det:

«Pater Sigurd har blitt informert om at han ikke har tillit hos Biskop Bernt. Han ønsker å flytte Pater Sigurd til utlandet. Menigheten må dermed være forberedt på at Pater Sigurd slutter som sokneprest i St Svithun fra 1. august».

LES MER: Katolsk menighet herjes av konflikt

Støtter soknepresten

Ordstyrer i menighetsrådet, Hans Kristian Jakobsen, forteller at informasjonen ble stående i referatet ettersom flertallet i rådet ønsket å ta det med.

– Det er ikke kunngjort av biskopen enda. Menighetsrådet er kun blitt informert av pater Sigurd selv, sier han.

I referatet fra møtet går det frem at menighetsrådet er sterkt uenig i beslutningen.

«Avsettelse vil ikke skape ro i menigheten, snarere tvert imot», står det.

Momsfusk

Sokneprest Markussen sin avskjed er siste del i en lang historie om uroligheter for menigheten i Stavanger.

I oktober 2012 tok daværende sokneprest i St. Svithun, Reidar Voith, kontakt med Oslo katolske bispedømme for å varsle om at det var blitt unndratt moms i forbindelse med utvidelsen av kirken.

En polsk prest hadde underskrevet falske gavebrev for blant annet kirkebenker og skriftestol, fra ikkeeksisterende søstermenigheter. Slik hadde menighet unngått å betale moms på interiøret. Praksisen hadde foregått i halvannet år før den ble oppdaget.

Voith endte selv med å gå til Tollvesenet for å melde ifra.

Underslag

Senere, våren 2015, anmeldte menigheten, via sin advokat, samme polske prest for ­underslag av menighetens penger. Påstanden er blant annet at han skal ha mottatt gaver for å gjennomføre kirkelige handlinger.

På grunn av mistanken annonserte sokneprest Sigurd Markussen for menigheten at presten ikke skulle ha noe pastoralt ­arbeid i menigheten og at han forbød ham å komme til kirken. Menigheten gikk også til politiet med dokumentasjon og politiet har siktet presten i underslagssaken.

«Avsettelsen» ble av den polske gruppen tolket som en respektløs og krenkende­ handling overfor presten spesielt og det polske miljøet generelt. Biskop Bernt Eidsvig godtok ikke bortvisningen og «gjeninnsatte» presten.

Flere kilder bekrefter overfor Vårt Land at det er personalkonflikten med den polske presten som er årsaken til at Markussen nå planlegges flyttet til utlandet.

LES MER: Får ikke se rapport om kirkekonflikt

Avkrefter

Biskop Bernt Eidsvig var ikke tilgjengelig for kommentar. I en e-post skriver kommunikasjonsleder i Oslo katolske bispedømme, Hans Rossiné, at de er kjent med utfordringene i St. Svithun, men at de ikke vil kommentere forholdet mellom Markussen og hans overordnede offentlig.

– Men vi kan avkrefte at det er tatt en beslutning om å avsette pater Markussen eller å forflytte ham til utlandet. Biskopen er klar over at menigheten er i en krevende situasjon. Han er opptatt av at forholdene nå kan bli lagt til rette for en samlende og positiv utvikling fremover, skriver Rossiné.

– Er jobben til Markussen oppe til diskusjon?

– Det kan vi ikke gå inn på offentlig, sier Rossiné på telefon

Sokneprest Sigurd Markussen vil ikke kommentere saken, men skriver i en tekstmelding: «Jeg er (ennå) ikke avsatt».

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter