Nyheter

Leser juleevangeliet hjemme i høytiden

Mange nordmenn kommer til å høre juleevangeliet de nærmeste dagene. 1 av 4 leser teksten hjemme.

– Husandakter var en institusjon i gamle dager, men allerede på 30-tallet er den i ferd med å gå i oppløsning. Lesing av juleevangeliet er kanskje den siste rest fra den tradisjonelle husandakten, sier teologiprofessor Hallgeir Elstad til Dagen.

Avisen har fått gjennomført en undersøkelse der 1.004 nordmenn har svart på spørsmålet «Leser dere juleevangeliet hjemme i julen?». 26 svarer ja.

– Jeg hadde ikke tippet at tallet var så høyt, sier Elstad til avisen.

LES OGSÅ: Et førjulsmareritt

Ivrigst på Vestlandet

Sannsynligheten for at juleevangeliet står på juleprogrammet stiger med alderen. Mens bare litt mer enn 1 av 5 nordmenn under 30 år svarer ja på Dagens spørsmål, er andelen oppe i nesten 1 av 3 hos dem som har bikket 65 år.

Også geografisk er det klare variasjoner. Vestlendinger er de ivrigste leserne av juleevangeliet, mens Oslo-folk i minst grad lar fortellingen om Jesu fødsel lyde i eget hjem.

Det som vanligvis omtales som juleevangeliet, er den teksten som leses i kirken på julaften, både i Den norske kirke og i de fleste andre kirkesamfunn. Teksten står i Lukas-evangeliets 2. kapittel (vers 1-20) og begynner slik: «Det skjedde i de dager at det gikk ut befaling fra keiser Augustus om at hele verden skulle innskrives i manntall.»

LES OGSÅ: 9 av 10 skal i kirken

Herberget er ute

Formuleringen «For det var ikke plass til dem i herberget» er ikke med i Bibelselskapets seneste oversettelse (Bibel 2011). Nå heter det «... for det var ikke husrom for dem».

Englenes lovsang ble også endret da 1978-oversettelsen ble erstattet i 2011. Der det tidligere het «Ære være Gud i det høyeste og fred på jorden blant mennesker som har Guds velbehag!» står det nå «Ære være Gud i det høyeste, og fred på jorden blant mennesker Gud har glede i!».

Store norske leksikon skriver at juleevangeliet etter evangelisten Lukas er «den blitt den enkeltfortellingen fra som flest mennesker i den kristne kulturkretsen er mest fortrolige med.»

LES OGSÅ: Dette må være tidenes innsats på «Et barn er født i Betlehem»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter